Revija Joker - Jobs ne vodi več Appla

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Jobs ne vodi več Appla
Jobs ne vodi več Appla
...
Quattro

24. avgusta je s stolčka generalnega direktorja Appla povsem nenapovedano razsedlal Steve Jobs, soustanovitelj podjetja in človek, ki je odgovoren, da so danes jabolčniki najuspešnejša tehnološka firma pod soncem. V pismu, ki ga je naslovil na upravni odbor, je zapisal težke besede: "Povedal sem, da bom vedel, kdaj ne bom več sposoben voditi podjetja. Žal je napočil ta dan." Vajeti je prepustil Timu Cooku, ki je bil že sedaj njegova desna roka.
Stevov odstop ni presenetljiv, saj se gospod že dolgo bori z rakom trebušne slinavke. Prvič smo za to izvedeli že leta 2004, ko je vodenje podjetja prav tako začasno prevzel Tim. Vendar se je Jobs vsakokrat vr­nil in Apple trdno peljal po poti

Shujšani Steve Jobs se je pred svojimi privrženci zadnjikrat pojavil junija na konferenci WWDC. Potem se je iz blišča umaknil.
svoje vizije. Njegovo zd­ravstveno stanje je potem ves čas nihalo, predlani pa so mu presadili jetra. Da je kljub hudi bolezni tako dolgo vztrajal na direktorskem mestu, kaže na njegovo trmo in predanost podjetju. A vse ima svoje meje in vsi, ki smo ga vidno shujšanega gledali na splovitvah novih Applovih izdelkov, smo se spraševali, kako dolgo bo še zdržal. Dejstvo je namreč, da je bil ravno Steve in njegov nastop tisto, kar te je pritegnilo, da si si predstavljanega gizma zares zaželel in bil priprav­ljen kampirati pred štacuno po več dni.
Tim Cook je druge vrste človek. Sodelavci ga opisujejo kot garača, ki bo napravil vse, da bodo izdelki napravljeni kakovostno in v dovoljšnjih zalogah. Kot tis­tega, ki je poskrbel, da so Stevove vizije postale res­ničnost. Zato se prenekateri poznavalec sprašuje, ali bo Apple brez karizmatičnega direktorja in njegovih idej za prihodnost še vedno isti. No, Tim očitno skuša zapolniti luknjo tudi na tem področju. Leviske je ob­lačil že prej, zdaj jim je pridodal črno srajco. Med App­lovimi uporabniki se je hitro razširilo, da Tim nadaljuje Stevovo tradicijo odgovarjanja na elektronska sporočila navadnih smrtnikov, torej svoje nasledstvo jem­lje resno. Morda so ravno zato kljub črnogledim napovedim delnice podjetja po minimalnem padcu zaradi Jobsovega odstopa celo zrasle.
Eno je gotovo. Brez gospoda v črnem puliju, ki bo sicer še vedno obdržal sedež v upravnem odboru, zagotovo ne bo več isto. In ker je Steve le še bleda senca samega sebe, se lahko upravičeno bojimo, da bomo kmalu izgubili eno od legend osebnega računalništva, ki smo ji posvetili prejšnjemesečni članek.

Jobs ne vodi več Appla objavljeno: Joker 218
september 2011