Revija Joker - Piratnina

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Piratnina
...
Bomo požrli vsako neslanost s strani našega prašičevca? Bržda nam na koncu ne bo preostalo nič drugega, toda glas ljudstva naj se vseeno čuje. LordFebo poziva.

V srednjem veku so bili tlačani plačevali graščaku sedmino in s tem često niso bili zadovoljni. Dandanašnji ob skorajda vsakem nakupu ročno odštejemo cesarju šestino (DDV) in moramo biti pri tem pridno tiho. Vendar je to le najbolj očitna davščina, nikakor pa ne edina. Plačujemo še dohodnino, trošarino, vinske, zemljiške in ekološke davke, davek na motorna vozila in še bi lahko našteval. Vsem tem prispevkom, s katerim se veča salo državnega prašičevca oziroma tistih človeških prasetov in prasic, ki so najbolj pri koritu, se bo v kratkem pridružila nova postavka, med brati poimenovana piratnina.
Za kaj torej gre? Če niste čitali polemik, ki se v zadnjih tednih pojavljajo po vseh medijih, naj vas razsvetlim, da kani država po zgledu nekaterih evropskih dežel uvesti tako imenovano nadomestilo za privatno in drugo lastno reproduciranje. Tega bomo državljani plačevali za sleherno napravo ali medij, s katerim moremo na kakršenkoli način presnemavati intelektualno lastnino. Z drugimi besedami: dodatno bodo obdavčeni vsi zapisljivi nosilci podatkov, ne glede na način shranjevanja, od praznih ploščkov prek trdih diskov do videokaset, vse tonamenske naprave (pekači, kasetarji, videorekorderji) in celo skrajnosti, kot so fotokopirni stroji, skenerji, faksi in mobilniki, sposobni predvajanja večpredstavnih vsebin. V konkretnih številkah to pomeni, da bo moral trgovec v roparski, oprostite, Ropov (ne)šparovec poslati sledeče dodatne zneske:


600 SIT za kasetofon in magnetofon,
900 SIT za analogni videorekorder,
2000 SIT za digitalni (DVD) videorekorder, CD komponento, izključno namenjeno snemanju glasbe, in predvajalnik MP3jev,
900 SIT za vse računalniške zapisovalne optične enote in vse mobilnike, dlančnike ter podobne onegaje, ki imajo med ostalim možnost predvajanja MP3jev,
1500 SIT za skenerje in faksirne naprave,
2000 do 8000 SIT za fotokopirne stroje glede na hitrost bljuvanja listov,
15 SIT za glasbeno ali videokaseto do trajanja 180 minut,
20 SIT za glasbeno ali videokaseto v trajanju nad 180 minut,
30 SIT za digitalni nosilec, ki je namenjen izključno snemanju zvoka, za vsakih 60 minut snemalnega časa,
90 SIT za digitalni nosilec, ki je namenjen izključno snemanju slike, za vsakih 60 minut snemalnega časa,
15 SIT za vsak začet gigabajt digitalnega nosilca splošnega namena (sem sodijo vsi nam poznani mediji: prazni CDji in DVDji, trdi diski ter pomnilniške kartice) do kapacitete 20 GB (nad to mejo je cena le 5 SIT na giga),
1 oziroma 2 SIT za črnobelo oziroma barvno fotokopijo.


Da teh tolarčkov na koncu koncev ne bo plačala trgovina, marveč kupec, je umevno samo po sebi. Pri nakupu stogigabajtnega diska se 500 SIT ne bo poznalo, medtem ko bosta dva jurja pri cenejših digitalnih hodimožih že znatnejša razlika. Najbolj pa bo to vplivalo na prazne ploščke. 15 tolarjev na CD-R pomeni 25-odstotno povišanje cene, 75 tolarjev na enoslojni DVD-R pa zna v kratkem predstavljati kar 50-odstotno podražitev.

Piratnina objavljeno: Joker 134
september 2004

poglavja članka:

Uvod

Čemu vse to?

okvirčki:

Reproduciranje?