Revija Joker - Yakuza 3

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Yakuza 3
Yakuza 3
...

Malo verjetno je, da bo Yakuza 3 v Sloveniji naredil hud darmar. Je enostavno preveč do obisti japonski špil, da bi navdušil pretežno pecejaško publiko, vajeno D&Dja, marincev in komandosov iz druge svetovne. Si pa lahko slasten sake obetajo oni, ki Japonsko obožujejo ali bi radi spoznali njen manj fantazijski obraz, ki spomni na onega iz filma Izgubljeno s prevodom. Teh ni zares veliko, so pa zares zagreti.


Tako kot v prejšnjih dveh delih za playstation 2 bomo igrali kot silni gangster Kazuma Kirju, ki se bo po odsotnosti vrnil v Tokio, kjer njegovim grozijo konkurenčne tolpe. Igralni model bo znova podoben Grand Theft Autu, s prostim vandranjem po mestu in izpolnjevanjem glavnih ter stranskih nalog. Le da poudarek ne bo na streljanju in vozakanju, pač pa na hoji, pogovarjanju ter tepežkanju. Strelno orožje je na Japons­kem namreč bistveno manj razširjeno kot v Ameriki in vsak zna vsaj karate, če ne še hujšo veščino, imenovano nalomite. Med tavanjem po dveh velikih urbanih džunglah, oblikovanih po četrtih iz Tokia in Nahe na Okinavi, bomo tako naletavali na razborite sumljivce. Najprej bodo od nas hoteli to in ono, nakar se nam bodo opravičevali in nam dajali jene ter predmete, ko jih bomo zlomili kot trske. Dosti pa bo tudi ključ­nih obračunov z mofoti, ki bodo vihteli razna orožja, na primer katane. Ta bomo imeli na zalogi tudi mi, od dolge palice do nunčakov, in z njimi bomo tolovajem rebra prešteli ustrezno hitreje. A njih raba bo omejena, zato bo treba biti pazljiv. Enako kot v pretepih nasploh, saj ne bo treba le mlatiti po knofih, temveč blokirati, spuščati kombinacije, izkoriščati specialke, grabiti okoljske predmete (od luči do barskih stolov) ter spremljati črto razpištoljenosti. Ta bo omogočala silovite poteze, izvedljive s QTEji. Demo je pokazal, da je borba v 3D-prostoru nekam okorna in da ima kamera mestoma probleme, da pa je globoko taktična in da je treba v njej uporabljati možgane. Dosti bolj kot v sorodnicah. Nič pa ne škodi niti, da lahko tipčke na tleh zbrcaš v čeljusti.


Vendar tisti, ki so zaljubljeni v Nihon, ne bodo najbolj očarani nad borilnimi veš­či­nami. Bistveno bo namreč izredno po­­ševnooko vzdušje. Že v demu so modelirane trgovine z enako zloženo robo in suženjsko klanjajočimi se prodajalci kot v resnici ... tu so realistični karaoke ba­ri, v katerih Kazuma s prijateljico kru­li osaške sentiše ... neonska podoba zgradb ... japonščina za govor ... in kup detajlov, od obnašanja in reakcij ljudi do mode na ulicah. Vse to daje vedeti, da je Yakuza 3 odličen, kljub igranju življenjski vpogled v Deželo vzhajajo­čega sonca za tiste, ki tam še niso bili, pa bi to radi, in za one, ki jo hočejo podoživeti. Tokrat brez občutka, da si uma­zan gaidžin. (sn)
Sega za PS3, pravkar izšlo

Yakuza 3 objavljeno: Joker 200
marec 2010