Revija Joker - Lajež iz teme

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Lajež iz teme
Lajež iz teme
...
Pa stok. Nato krik. In naposled boleče zavijanje ob tem, ko z obraza odstopa koža ob pomoči osemnajstih kavljev, premeteno zahakljanih v akupunkturne točke. Taki so mali pekli, ki jih Clive Barker že leta gradi za vas in za Snetija. Eden njih je Jericho.

Enostavno je gledati na avtorje strašljivih bukel kot sprevržene individuume, ki v mračnjaških kleteh mečejo na papir najbolj ostudne ideje in za to še mastno zaslužijo. A čeprav v tem je nekaj resnice, je moč v knjigah najbolj prodornih in subtilnih tovrstnih piscev najti dosti več kot le bedne nagravžnosti. Clive Barker gotovo sodi mednje. Petinpetdesetletni Britanec, glede katerega je Stephen King že pred dvajsetimi leti menil, da je v njem prihodnost hororja, vsekakor poseduje znano ime. Njegova knjižna domena (zraven je še režiser in scenarist) je edinstvena mešanica fantazije ter grozljivosti, s tem, da sled

Clive je drugače gej in živi v Kaliforniji s tipom in njuno hčerko.
njo pazljivo izrezbarjenim vzporednim svetovom dodaja po potrebi. Ponekod, recimo v Abaratu, je resnične kurje polti bolj za vzorec, drugje, na primer v romanu The Hellbound Heart, na podlagi katerega je nastala kultna filmska grozljivka Hellraiser, ježenje las obiluje. No, bolj kot na grižave odurnosti se Clive rad osredotoča na temačno vzdušje, kjer si od daleč podaja roko z Lovecraftovim okultnim zlobnjaštvom.

Tudi špilavcem Barker ni neznanka. Njegovo ime je šest let tega spremljalo zelo dobro prvoosebno akcijsko pustolovščino Undying (J92, 86), za katero je pomagal ustvariti scenarij in se še drugače udejstvoval. Mojstrsko srhljivo vzdušje, odličen tempo in zanimiva pripoved so bili elementi, zahvaljujoč katerim sta se pri večini ljubiteljev srhošpilov dobro zapisala tako Undying kot Barker. Zato ni čudno, če bo marsikdo zastrigel z ušesi ob njegovem novem projektu, Jerichu za PC, playstation 3 in xbox 360, ki je le nekaj mesecev od izida.

Lajež iz teme objavljeno: Joker 170
september 2007