Revija Joker - Cebit 2007

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Cebit 2007
Cebit 2007
...
Hannoverski računalniški sejem kljub krčenju ostaja največji tovrstni dogodek na svetu. Luni povohlja, kaj se je dogajalo na letošnjem.

Zadnje čase v sejemskih poročilih venomer jamramo o tem, da je doba velikih računalniških razstav minila. Nemški Cebit, krona evropske informacijske industrije, je morda najlepši dokaz za to. Kjer je leta 2001 v Hanover priromalo debelih osemsto petdeset tisoč tehnofilov z vsega sveta, se jih je lani prikazalo samo 421.000, torej slaba polovica. Skupaj z upadom obiskovalcev je začel hujšati tudi nabor rzastavljalcev, ki ne morejo upravičiti astronomskih stroškov za razstavne prostore. In pri tem še zdaleč ne gre za garažne tajvanske firmice, prej nasprotno. Letos so sodelovanje med drugimi odpovedali Motorola, Lenovo in Nokia, sami multimilijardni giganti. No, trend odmiranja ni nič novega, saj je bilo moč težave zaznati že v devetdesetih. Desetletje poprej, v zlatih časih računalniških sejmov (in trenirk, bundesliga frizur ter disko muzike), so prireditve obiskovali vodilni možje podjetij z neskromnimi budžeti, ki so prišli sklepat posle in podajat konkretna naročila. Razstavljalci so priložnost izkoriščali za predstavitev novih izdelkov in novačenje poslovnih partnerjev. A profil obiskovalcev je hitro zdegeneriral v povprečne frike, navzoče z namenom pašnje zijal na svežih tiskaninah in bujnih hostesah. Ker razstavljalci od njih niso imeli neposredne koristi, so se začeli pritoževati nad mankom povrnitve vloženih sredstev.

Tale striček je morda videti kot oboževalec Borisa Beckerja, a v resnici je predstavljal vmesnik za možgansko kontrolo špilov.

Določeni sejmi, denimo ameriški Comdex, se na svarila niso ozirali, za kar so bili kaznovani s kasnejšim crkotom. Drugi, med njimi Cebit, pa iščejo nove poti naprej. Kot pravi Sven-Michael Prüser, podpredsednik organizacije za Cebitom, je šov to leto storil zasuk za 180 stopinj. Po eni strani skrbijo za 'kakovost' obiskovalcev in skušajo privabiti može z denarnicami (lep primer je dogodek CEO Summit, namenjen direktorjem podjetij), po drugi pa so razporeditev hal in vsebino stojnic poskusili približati končnim strankam. Razstavljalci tako niso osredotočeni na končne produkte, temveč prvenstveno na rešitve. Če vzamemo AMD, center njihovega štanta ni bila dolgočasna vitrina s procesorji, temveč so v navezi s partnerji organizirali konkretno igričarsko tekmovanje in vseskozi poudarjali, da špili tečejo kot po maslu ravno zaradi njihovih procev.

Slovenska prezenca na Cebitu ni bila zanemarljiva. Med nekaj čez šest tisoč razstavljalci je bilo moč najti osmerico podalpskih podjetij. Iska Sistemi, Globtel, Gama Systems, Tipro Keyboards, Orfik, XLAB, IPS in Iska Sistemi so razstavljali rešitve, ki so bile na svojih področjih v samem vrhu.

Cebit 2007 objavljeno: Joker 165
april 2007