Revija Joker - Slabo sprejeta Marvelova raznovrstnost

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Slabo sprejeta Marvelova raznovrstnost
...
Iz gore pisanih zvezkov, polnih risanih maškar z besedami v oblačkih, LordFebo pove, da spreminjanje rase in spola znamenitim junacljem ni bila posrečena poteza.

Kranjci založbo Marvel poznamo po filmih z Avengerji, risankah s Spider-Manom in vseprisotni licenčni robi. Geeki uživajo še v njiho­vih TV-serijah in videoigrah, medtem ko stripe spremlja malokdo, saj jih pri nas ni. Zadnji ameriški rešimož je imel v oblačku slovensko besedo leta 2003, ko je nek primorski založnik hrabro prevedel par Spideyjev in X-Mož. In le največji metuza­lemi pamtijo Osvetnice (Avengers), Nebojšo (Daredevila) ter Gvozdeno pesnico (Iron Fista), ki jih je jugoslovanska časopisna hiša Dečje novine izdajala pred več kot pol stoletja. A vendarle stripi ostajajo temelj superjunaških svetov in čeprav po zaslužku ne dosegajo filmskih povesti, se prodajajo bolje kot kdajkoli. Tudi zaradi vpliva filmov in nadaljevank, ki navdušence zlakotnijo po novih peri­petijah omiljenih likov. Njihove tiskane zgodbe so seveda mnogo širše in globje, kot jih poznamo s platen, saj so obdelale že desettisoče dogodkov. Alternativna vesolja, potovanja skozi čas, križanja, obrnjeni moralni kompasi in umiranja – pisci izkoriščajo vse možnosti, da ohranjajo bralce. Eden takih prijemov, ki se ga Marvel pridoma poslužuje zadnja leta, je nadomeščanje obrazov oziroma podlag poznanim junakom. Ampak pobuda za tako po­čet­je se ni rodila v glavah ustvarjalcev ...

Na filmske odre druge barve in spolovila (še) ne vplivajo. Na tem področju Marvel dela dobro. Julija pride Petrov Spidey, novembra Odinsinov Thor, feb­ruarja Black Panther, najbolj pričakovan pa je dvodelni Infinity War, ki štarta ob letu osorej. To bo spektakel vesoljskih razmerij, kajti Thanos je vse bliže polni rokavici Kamnov neskončnosti …

Zahrbtne spremembe
Da kostume in moči prevzamejo druge osebe, seveda ni nič novega. Na DCjevem bregu si je Batmanovo masko recimo nadela vsaj šesterica Gotham­ča­nov, vključno z Gordonom. Toda razlogi za take spremembe v pripovedi so bili kreativni in začasni. Marvel pa se je po drugi plati politično odločil, da 'diverzificira' uveljavljena imena. Frišno podlago je z muslimanko Kamalo Khan prva dobila Ms. Marvel. Obarval se je prav tako Spider-Man, saj je Petra zamenjal hispanski fant Miles Morales. Z izgovorom, 
da Asgardčan Odinson ni več zmožen vihteti kladiva Mjolnirja, je Thor postala medicinska sestra Jane Fosters. Moč je jenjala takisto Stevu Rogersu, zato si je triko Stotnika Amerike nadel zamorec Sam Wilson, bivši Falcon. Nenazadnje tudi Hulk in Iron Man nista več Bruce Banner in Tony Stark. Zelenec je po novem Korejec Amadeus Cho, v kovinskem ok­lepu pa tiči afronajstnica Riri. Namečkoma so raz­­ni stranski liki, od Colossusa do Hulklinga, dobili istospolno usmerjenost. Uradne razlage sicer ni bilo, vendar je jasno, da želi njujorška založba po sili raz­širiti skupnost na rovaš politično korektne drugač­nosti. Da se bodo lahko s heroji poistovetili še črnč­ki, punce, poševnookci in ritopiki.

Takole so videti nekatere aktualne stripovske serije, ki predstavljajo kontinuiteto All-New, All-Different Marvel iz leta 2015. Bruce Banner in Peter Parker sta kao umrla (dasi je slednji medtem že vstal od mrtvih), ostali ta stari so opešali, zato je prišel nov rod drugih barv in spolov. Kar naenkrat je bel moški postal ogrožena rasa.

Marvel je največja zahodna tovarna stripov z 41-odstotnim tržnim deležem v Severni Ameriki in okoli devetdesetimi aktualnimi zvežčiči. Krov­nemu Disneyju prinaša veliko dolarjev, toda dejstvo, da ima konkurenčni DC stalno večino mest med prvo prodajno deseterico, lastnikom ni pogodu. Ko se je preteklo četrtletje zaključilo z znatno več vrnjenimi zvez­ki od načrtovane remitende, so kravatniki naredili orenk raziskavo med bralci in se sestali s prodajalci. Dognali so, da njihov model ni tako posre­čen, kot so se nadejali. Sveži frisi prepoznavnih šem so namesto pridobivanja publike pričeli odjemalce v resnici odvračati. Ko je bajeslovje enkrat tako močno definirano in v popkulturi, se ga ne da izbrisati in na novo začrtati, zlasti ne v neis­kre­nem iskanju zaslužka. Temni Pajkomož, ona-Thor in po­šev­nooki Hulk niso več znanci iz ot­rošt­va, marveč ponaredki. Niti temnopoltim bralcem se črni Stotnik Amerika ne dopade in zoper spreminjanje 'blagovnih znamk' se je obregnil celo Stan Lee, avtor večine omenjenih režimožev ter žen.

Kdor želi čitati poznanega Wolverina, mora poseči po periodikah X-Men, Weapon X ali pogojno Old Man Logan. V zvezku, na katerem piše Wolverine, pa kremp­­lje vihti klon Laura (X-23). Razočaranje je tudi, če namesto Deadpoola kasiraš − racmana.

Starce nazaj!
Da bi hiša popravila vtis in dokazala, da stari junaki niso izginili za vekomaj, so v pripravi novi štorijalni loki. Secret Empire je ravno štartal in prinaša nepredstavljivo premiso: Steve Rogers kot vzorni Captain America je bil ves čas speči agent zlohotne organizacije Hydra. Da se je to zgodilo oziroma da on misli, da je tako, sta kriva Red Skull in kozmični artefakt Kobik. Proti grozeči nevarnosti se bodo morali složno boriti vsi dobri Marvelovci, kar pomeni, da bodo razprtije Civil Wara II med Iron-Manom in Ms. Marvel pozabljene. 

Stotnik je že ves čas zloben in član Hydre, ki prek njega vodi svet druge svetovne vojne dalje! To je temelj ta mesec začete štorije Secret Empire. Je vse le v Štefovi glavi ali gre za igranje s časom? Ideja tudi za film!

Drugi venček se imenuje Generations in bo v desetih dogodivščinah povezal nove like s svojimi izvirniki. Men­da bo zaključek koncem leta tak, da se bodo Tony Stark, Logan, Peter Parker in ostale 'starine' vrnile, novinci pa čudežno izgubili moči ali se preimenovali. S tem se bo pričela namignjena nova sezona Legacy, ki vrača ne zgolj starih imen, marveč tudi originalne kos­tume. To bi bil posrečen iztek, saj z religijo pač ne gre eksperimentirati. Spider-Man ali Jezus, vsakdo ima kanonizirano izvorno zgodbo in njeno popravljanje je nič manj kot skrunjenje podobe. So­čas­no bo Marvel nekatere zvezke ukinil, kajti zaradi količine trpita kakovost in sledenje rdeči niti, ki se vije čez ducate izdaj. 

Bralci novih istoimenskih likov niso dobro sprejeli, zlasti ne najstnice v Iron-Manovem oklepu in azijskega Hulka. Jih bodo po nizu Generations izničili, jih spremenili ali iz njih naredili pomagače?

Slabo sprejeta Marvelova raznovrstnost objavljeno: Joker 286
maj 2017