Revija Joker - Poželjivi parki

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Poželjivi parki
...
Raje kot simulacije luna­parkov ima LordFebo spek­takularna zabavišča v živo, zato se ve­­seli troje najav­ljenih. Žal no­be­den od njih ne bo v Vrdlovcih.

Mala Pandora
Film Avatar je sicer v lasti studia Fox in Cameronove produkcijske hiše Lightstorm, toda vesoljščina je tako pritegnila Disneyjevega predsednika Boba Igerja, da je kmalu po štartu osebno pristopil k filmotvorcu in predočil zamisel o vključitvi bajnega scenarija v Miš­ki­ne tematske parke. Beseda je dala besedo in leta 2014 so v floridskem Animal Kingdomu, enem od številnih krajev tamkaj­šnjega Disney Worlda, zastavili temelje za Pandoro na Zemlji. Ži­valsko kraljestvo sicer temelji na tosvetnem, stvarnem živalstvu, a ima poleg žive favne mnogo umetnih at­rakcij, od premikajočih se dinozavrov naprej. V ta sklop sodi tudi The World of Avatar, pet hektarov veliko novo območje, kjer bodo obiskovalci od prihodnjega meseca dalje spoz­nali fantastičen ekosistem lune Pandora. Nevarnosti sulic in čekanov pri tem ne bo, kajti scenarij je pos­tavljen stoletje po filmu, ko smo ljudje začuda prijatelji z modrimi Na'viji in njihov svet postane priljub­ljena ekoturistična destinacija.

Avatarjev svet ne bo vrteče-tobogansko zabavišče, marveč doživetje nalik safariju. Pandorska botanika bo zaradi mešanja zaresnega bilja z naprednimi umetnimi materiali, dovršeno osvetlitvijo in robotiko videti docela avtentična.

Središče bo lebdeča gora, pri kateri so uporabili optično prevaro oziroma vsiljeno perspektivo, ki 50-metrsko strukturo naredi mnogo večjo. Pod njo se razprostira s platna poznan pragozd, poln čudovitih barv in biolumiscentnega rastja. Zavoljo mešanja naravnih in animatronskih umetnih rastlin, ki se bodo gibalno in svetilno odzivale na bližino, ter celo ožarjenih tal, kjer bodo stopale noge, bo menda vse skupaj delovalo izredno verodostojno. Zlasti ko bodo zrak napolnila svetleča meduzasta semena z drevesa duš in se bodo iz podrastja prikazale številne šestnožne živali. Po zagotovilih snovalcev bo umetelna Pandora izkoristila vso dosegljivo robotiko in optične trike, zavoljo česar je celoten projekt vreden skoraj pol milijarde dolarjev. Vrhunec bo obisk na'vijske vasi, prikaz njihovega sodelovanja z naravo in uživanje v bobnarskem koncertu. Eywa bo kajpakda vseprisotna.

James Cameron (desno) je pri World of Avatar aktivno sodeloval in postregel z mnogimi skicami ter idejami, ki jih v fimu niso uporabili.

Celotno doživetje bo temeljilo na vidno-slušni izkuš­nji, bodisi peš bodisi z rečnega čolna. Ringlšpilov in smrtnih vlakcev namreč ne bo, saj ne gre za take vrste park. Bo pa svojevrstno adrenalinsko izkušnjo nudilo navideznoresničnostno letanje s krilatimi bitji med lebdečimi skalami. Ker Cameron potrjeno dela na štirih nadaljevanjih Avatarja, se bo ozemlje sča­so­ma razširilo s tematikami iz novih filmov. Prvega, podvodnega z letnikom 2019 bodo pričeli snemati letos. Kajpakda ne bo šlo brez poslovnega modela 'exit through the gift shop' in baje bo štacuna s pandorskimi spominki dogodivščina že sama po sebi. Kdor se podaja na Florido, naj si to atrakcijo le zacahna. Rahla težava je edino, da je v tistem okraju vsaj pol ducata parkov, od štirih Disneyjevih do Sea Worlda, in vsak od njih zahteva en dan ter košta stotaka plus še pol toliko za glodež in pijež.

K izvenzemeljski izkušnji bodo doprinesla tudi tla, kjer se bodo sledi obiskovalcev svetile.

Vojnozvezdna dežela
Kljub ambicioznosti pandorski zoološki vrt očitno ne bo najdražja širitev Disneyjeve ponudbe. Še več bo stal Star Wars Land, ki ga na šestih hektarih štukajo kalifornijskemu Disneylandu in floridskemu Hollywood Studios. Čeprav so beli vojaki, sablje na laser in x-krilateži zastopani že v nekaterih Miškinih zabaviščih ter v Legolandih, bo napovedana vojno­zvezdna dežela mnogo večja in samosvoja. Sprva so planirali ustvariti vsegalaktično okolje z že videnimi razdelki v slogu Tatooina, Zvezde smrti in wookiejevskega Kashyyyka, vendar so se nato raje od­lo­­­čili za čisto nov, še nepoznan planet. Glede konkretnosti so jako skrivnostni, vendar zagotavljajo nezgrešljiv slog Star Wars, poln nenavadnih kreatur in droidov. LucasFilm želi mitosu zvest poslednji detajl, od hrane do uniform hišnikov. Bodo pisoarji naokrog obrnjene čelade klonskih vojakov? 

Star Wars Land je že konkretno v izgradnji in zadnji špijunski dronski posnetki so razkrili dve ogrodji naravnovelikih hodcev AT-AT. Kako se bo reklo novemu svetu, se ne ve, bo pa tipično vojnozvezdni. Temeljil naj bi na novi trilogiji, torej bo v ospredju First Order s Kylom Renom, ne Vaderjeva soldateska.

V osredju bo resnična kantina, slična oni iz Mos Eis­leyja, v kateri se zbira največja galaktična sodrga. V njej bodo bivali mnogi znani obrazi, recimo pihalni orkester, bratranec od Greeda (ki ni ustrelil prvi!) in rancor v kleti. Za nameček bo ob domači melodiji mogoče tam spiti glaž modrega mleka in obrati bantino kračo. Nato se bodo obiskovalci vkrcali v Tisočletnega sokola v naravni velikosti in pomagali Hanovemu kontrabantu, na koncu pa prisostvovali bitki med temnim in svetlim forsiranjem. Ter, jasno, pustili pol premoženja v najavljeno najbolj založeni štacuni z robo iz Galaksije daleč daleč proč. Toboganov, vrtiljakov in ringlšpilov zaenkrat ne omenjajo, ampak bodo. Glasujemo za vlakec skozi sarlacca! Čeprav so ob oznanilu projekta na Disneyjevem dogodku D23 predlani napovedali udejanjenje v letošnjem letu, je datum odprtja na koledarju za 2019. Načrtov za pariški park pa zaenkrat ni.

Snovalci se hvalijo, da bo vojnozvezdna dežela najbolj tematska od vseh tematskih parkov. Mogoče bi morali vse obiskovalce ob vhodu našemiti v jurišnike in ewoke.

Skozi cevi in čez sode 
Disneylandi so sinonim za tematske parke, toda še zdaleč niso edini takega kalibra. Poznana veriga je takisto Universal Studios, med katerimi je najbolj obiskana podružnica v japonski Osaki. Tam se bo številnim kultnim atrakcijam, od Terminatorjevega 3D-kina prek drče med dinozavri in postapokaliptičnega Waterworlda do najnovejše Bradavičarke, čez nekaj let ekskluzivno pridružil Nintendov svet. Pravzaprav je čudno, da se Mario kot ena najbolj uveljavljenih družinskih maskot ni že prej pojavil v taki obliki. Podrobnosti so glede na zgodnji stadij pičle, a vsekakor bo v 400-megaevrski projekt vk­lju­­čen celoten opus kjotske tovarne zabave, ne zgolj vodovodar. Pomisel na nekaj podobnega Nintendolandu z wiija U, lunaparkovskemu udejstvovanju v različnih nintendovskih svetovih, ni napačna. 

Povzpetje na planin\'co, kakršno najdemo v 3D Worldu, gobičina hiška z dobrotami, rumene cevi za prehode ... Tak bo park Marievih kolegov.

Ena od dejavnosti bo dirkanje v kartih, za katerega napovedujejo najboljšo možno dirkaško izkušnjo na družinskem nivoju. Konceptni načrt je razkril, da bodo bolidki dvosedežni, pri čemer bo sovoznik skrbel za driftanje. Pobiranje in uporaba bonusov bosta seveda vključena. Mogoče so Nintendovi odvetniki prav zato pred kratkim zatrli neavtorizirano preganjanje z mariokartingi po tokijskih ulicah, ki ga je organizirala banda navdušencev. Nadalje se omenja metroidni vlakec, kjer bodo potniki nosili oklepe in imeli možnost streljanja naokoli. Nasploh se Japanci hvalijo z najbolj naprednimi zabaviščnimi tehnologijami in še nedoživetimi izkustvi. Sem sodijo štirje velikanski gradovi, v katerih bodo nintendoljubci v ploščadni maniri doživeli oslokongovsko metanje sodov, grizljali breskvice, bežali pred Bowserjem, vlekli Yoshija za rep in se izogibali mesojedkam. Kako točno bo to zaresno sodelovanje v znamenitih igrarskih okoljih dejansko videti, pa niso razkrili. Datum odprtja je nastavljen na leto 2020, ko bodo potekale tamkajšnje olimpijske igre. Vsekakor ne načrtuj obiska v tistem času!


Poželjivi parki objavljeno: Joker 285
april 2017