Revija Joker - Kaby lake, tik-takovo slovo

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Kaby lake, tik-takovo slovo
Kaby lake, tik-takovo slovo
...
Aggressor

Da ne bi pozabili, da je Intel na­oč­nikom in kamericam navkljub še vedno procesorska firma, so v San Franciscu za zaprtimi vrati kazali novo družino srčik, ki nadomešča obstoječe na arhitekturi skylake. Nosi kodno ime kaby lake, dočim bo za kupce popularno znana kot sedma generacija procesorjev core. Konec avgusta so nato naznanili razpoložlji­vost prvih primerkov, na osnovi katerih smo na berlinskem sejmu IFA že uzrli nekaj izdelkov.

Lenovov transformer yoga 910 bo eden prvih izdelkov s sedmo generacijo cora. Gladko dekodiranje HD-videa bo kot nalašč za njegov 4K-zaslon.

Tik-tak je mrtev
Kaby lake je prva generacija CPUjev, ki ne spada več v proslavljeno strategijo tik-tak. Z njo je Intel izmenično v eni generaciji pomanjševal proizvodni pro­­ces (tik) in v drugi spreminjal arhitekturo (tak), torej razpostavitev gradnikov v čipu, nikoli pa obojega naenkrat. Tako se inženirjem ni bilo treba hkrati mučiti s kapricami novih tovarniških strojev in povrhu s hrošči v razporeditvi tranzistorjev. Pristop je zagotavljal visoko stopnjo zanesljivosti in uporabniki ter delničarji so bili zadovoljni, firma pa je s tem nezadržnim napredkom AMDju, ki se je nasprotno metal v bolj tvegane podvige, zlomila hrbet.
Desetletje je tik-tak uspešno blju­val nove zasnove, zdaj pa se je njegova doba iztekla, saj ga razvoj proizvodnje polprevodniških čipov ne dohaja več. Pre­­hajanje na pretikala vse ma­njših dimenzij je zaradi te­žav z manipulacijo snovi na ravni nanometrov vse zahtevnejše ter počasnejše. Obenem pa mora podjetje družine procesorjev brez pardona menjati na največ petnajst mesecev, saj to od njega zahtevajo proizvajalci računalnikov in delničarji. Ker je na poltretje leto danes nemogoče izsiliti novo pomanjšanje, so morali v cikel vriniti novo, tretjo fazo. Pravijo ji optimizacija, s čimer so dobili novo trojico faz v ciklu: proces-arhitektura-optimizacija ali s kratico PAO. Broadwell je P, saj je gradnike pomanjšal z 22 na 14 nanometrov. Skylake je A, ker je bil nova arhitektura. Kaby lake je potemtakem O, dočim bo naslednik cannonlake spet P, prehod na manjši, 10-nanometrski proces.
Glavno vprašanje je, kolikšen je učinek te optimizacije na hitrost. Po kaby laku sodeč ne drastičen, se pa tiče tako proizvodnih kot arhitekturnih izboljšav. '7th gen' bo po razpostavitvi elementov v vezju zelo podoben predhodniku in Intel prostodušno priznava, da naj se število inštrukcij na urin takt ne bi zvišalo. Poglavitni pohitritvi naj bi prišli iz dveh smeri. Prva je izpopolnjenje tovarniške linije, ki jo imenujejo 14nm+. Z njo so tranzistorji bolj razmaknjeni in imajo višji kanal, kar naj bi omogočalo okrog petnajst odstotkov višje frekvence glede na šestice. Druga novost je dodatek še več namenskih vezij za kodiranje videa, ki jim pravimo vezja omejene namembnosti (fixed function hardware ali FF), za razliko od splošnih pretikal v CPUju, ki meljejo katerekoli številke. S FF-deli čipa zna kaby lake strojno kodirati in odkodirati v kodekih HEVC (to je H.265) ter Googlovem konkurenčnem VP9. To je dvoje načinov najmodernejšega stiskanja gibljive slike, ki sta posebej pomembna v pretakanju 4K-videa.

Od spodaj navzgor
Opisana strojna (de)kompresija videa je zelo važna za manjše naprave, kot so tablice in ultraprenosniki, ki jih ve­či­na nuca za priročno konzumiranje medijskih vsebin in njihovo ustvarjanje – če se na primer na dopustu lotiš po­s­netkov z goproja. Tako se preos­tanku CPUja ni treba ukvarjati s tem, kar pomeni odzivnejši in varčnejši sistem, saj FF-vezja porabijo zelo malo energije. Gladko prebavljanje visokoloč­lji­vostnega videa na široko odpira vrata ultra HD blu-rayu in 4K-streamom Net­flixa ter drugih servisov. Intel je v srčike vgradil tudi DRM, s čimer bodo funkcije uporabljali plačljivi servisi; prihodnje leto na primer Sonyjev ULTRA. A o podrobnostih še molčijo.
Opisane fletnosti imajo viden učinek na tablicah, medtem ko si je teže zamisliti korenit pribitek k hitrosti na namiznih računalnikih, kjer je procesor redko ozko grlo za video. Mar nameravajo tam priti skozi zgolj s povišanjem taktov?? Žal bomo ugibali do januarja, ko desktop različice sedme generacije šele dospejo. Intel je namreč pri kaby laku ubral podoben pristop kot pri broadwellu: najprej je dal ven najmanjše inačice za tablice in ultraprenosnike, večjih pa se bomo načakali. To je posledica previdnosti, saj je manjše čipe laže izdelovati in lahko do takrat, ko proizvodnja na polno zalaufa čez ves repertoar, popravijo morebitne neprilike.

Grafični modul v novih čipih naj bi bil skoraj povsem enak starim – celo z enakim številom sen­čil­nih enot. Dodana so res samo kodirna vezja.

Ta hip je tako na voljo šest procesorjev: trije šibkejši verzije Y za tablice in trije močnejši U za male laptope. V trgovinah jih posebej ne boš uzrl, marveč zgolj vgrajene v naprave. Namizniških modelov še niso popisali, zato žal ne morem reči ničesar o točnejših frekvencah ali številih jeder. Pomembno je, da januarja z njimi prispe nova platforma s čipovjem serije 200 (in torej nove mamaplate), zato je špekulirati o hitrosti brezveze. Če te zanima igrarski PC, moraš ta hip vedeti, da je prispela sedma generacija cora ... a šele januarja bodo na voljo primerki, zanimivi zate. Trenutne izvedenke so važne za kupce tablic in ultraprenosnikov, pri čemer je treba opozoriti na podrobnosti v imenovanju. Intel se je odrekel znamkam core m5 in m7, pod katerimi je prodajal tablične inačice Y, zato odslej pod core i5 in i7 najdeš tako Y kot U! Na to je treba biti pozoren in na embalaži preveriti polno značko oblike iX-7XXX. Core i5-7Y54 denimo skriva tabličnega, core i5-7200U pa močnejšega prenosniškega!

Kaby lake, tik-takovo slovo objavljeno: Joker 278
september 2016