Revija Joker - Star Wars k Disneyju, Lucas v pokoj

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Star Wars k Disneyju, Lucas v pokoj
...
Disney je koj po prevzemu LucasFilma za dobre štiri milijarde zelencev napovedal novo trilogijo Star Wars. Medtem ko se nekateri ljubitelji veselijo bolj kot Chewbacca šampona proti bolham, drugi v Lucasovi potezi vidijo izdajo. Da bi zadevi prišel do dna, Shinobi pusti, da ga Miki Miška zapelje v svojem novem x-wingu.

Ggeorge Lucas se s kupčijo umika iz LucasFilma, ki ga je ustanovil pred 41 leti in ki poleg krovne produkcijske hiše vk­ljučuje paleto firm na čelu s kovačijo po­sebnih učinkov Industrial Light & Magic in izdelovalnico iger LucasArts. Disney je z nakupom dobil vse pravice za rabo likov iz Star Wars ter delno iz serije Indiana Jones, pa tudi iz ostalih Lucasovih filmov, kar je skoraj enako, kot če bi si kupili tiskarno denarja. Zgolj s prodajo blaga s tematiko Vojne zvezd je striček George kot stoodstotni lastnik LucasFilma po oceni britanskega Guardiana doslej zaslužil blizu 7,4 milijarde evrov. Da se Disney, ki je od­­­štel dobre tri evrske milijarde, zaveda finančnega potenciala pri­dobitve, kaže izjava za javnost: “Nakup LucasFilma sledi Disneyevim zelo uspešnim prevzemom Pixarja in Marvela, ob katerih je družba izkazala svojo edinstveno sposobnost, da do konca razvije finančni potencial visokokreativnih vsebin.”


"Star Wars bodo uspeva­le še mnogo generacij" 
Prva poteza po prevzemu zapuščine je bila najava nove trilogije Star Wars. Otvoritveni del naj bi v kina prišel leta 2015, štorija pa se bo začela kakih trideset let po zaključku Jedijeve vrnitve in se bo sukala okoli dogodkov ob obnovi nekdanje Republike po ojdipovskem obračunu Luka Skywalkerja z Darthom Vaderjem. Kot kandidata za režiserja omenjajo Matthewa Vaughna, ki je spravil skupaj solidni Kick-Ass in X-Men: First Class, a megahita od sebe še ni dal. Slabše kaže z nadaljevanji Indiana Jonesa, saj ima pravice za njegovo distribucijo studio Paramount Pictures. Poleg tega ekipe, ki je posnela dosedanjo četverico filmov, nove Indyjeve prigode menda ne zanimajo. Ford je za vihtenje korobača prestar, Steven Spielberg pa naj bi imel poln kufer režiserstva.
V Star Wars: Episode VII naj bi se poleg neizostavnih robotov R2D2 in C3P0 pojavili izvirni Nebohodec Mark Hamill (61), Carrie Fisher (princesa Leia, 56) in Harrison Ford (Han Solo, okroglih 70 let). Tako naj bi se po vzoru zadnjih Zvezdnih stez, za katere so ust­varjalci najeli originalnega Spocka Leonarda Nimoya, poklonili prvotnim filmom in obnovili zavezo, da nadaljujejo v njihovem duhu. Najbolj navdušen nad vnovičnim pojanjem po galaksiji daleč, daleč stran je Hamill, kateremu naj bi Lucas povedal, da bo šlo za st­ransko vlogo. “Kot svoj čas Obi Wan Kenobi bom pre­dal žaromeč nasledniku.”
A s tem še ni konec najav. Po zaključku trilogije naj bi sledili novi filmi, in to na dve ali tri leta. Govorijo tudi o TV-seriji, ki bi črpala iz neznanskega univerzuma Star Wars. Krama od šilčkov v podobi R2D2 do Wattoojevega razpršila proti komarjem in atrakcij v Disneyevih zabaviščnih parkih je itak samomevna. Ni pa zaenkrat slišati ničesar o pootročenem ribonu Jar-Jar Binksu, ki je bil za mnoge pravoverne fane ključni dokaz, da je Lucas v želji po ugajanju masam hudo pretiraval. (George ... Han je streljal PRVI!)

Lucas zatrjuje, da bodo Star Wars ostale zveste koreninam. Vseeno pa je takoj po uradni objavi posla takole poziral s po mišje okrancljanim R2D2 in najbolj znanimi Disneyjevimi junaki.

Disney še ne da miru 
Veliko taistih navdušencev že razglaša, da se bo razvrednotenje vsemirske sage pod Disneyjem nadaljevalo. Splet so že preplavile parodije, na primer Mini Miška v opravi princese Leie in Pepe z žaromečem. Ob Lucasovo potezo se je obregnil celo South Park, kjer Cartman v eni od aktualnih epizod Obami prigoljufa zmago na volitvah, predsednik pa mora Disneyju v zameno izpuliti pravice za Star Wars in jih podeliti Kitajcem. Da ne omenjam zafrkancij, da bomo v novi trilogiji videli Hanno Montano in Justina Bieberja kot droida C-3-Bieb-0.
Toda 68-letni Lucas zatrjuje, da bo serija obdržala značilno mešanico metafizične globine in eksplozivne akcije, zaradi katere velja za najbolj vplivno franšizo in popkulturni fenomen. “Od nekdaj sem verjel, da se lahko Star Wars nadaljujejo brez mene, in zdelo se mi je pomembno, da prehod opravim še za časa svojega življenja. Prepričan sem, da bo Star Wars uspeval še mnogo generacij,” je ob prodaji sporočil legendarni filmar.
Večina poznavalcev meni, da bo Disney dovolj pameten, da bo Zvezdam povrnil nekdanji sijaj, zakopan pod goro CGI-učinkov in šibkih stranskih likov. Upanje vlivata uspešni vnovični zagon že skoraj pozabljenih Muppetkov in rekordna bera filmskih Maš­če­val­cev, ki so jih pobasali z nakupom Marvela. Ravno nanje se je na tiskovki ob objavi kupčije z Lucasom skliceval predsednik Disneyjeve uprave Bob Iger, ki je zatrdil, da “Disney bolj kot kdorkoli spoštuje pomen ikoničnih likov in razume, kako jih zaščititi ter razvijati.”
Pri tem 'ščitenju in razvijanju' domala ne poznajo meja, saj že snujejo naskok na Hasbro, enega največjih proizvajalcev igrač. Imajo več denarja kot Stric Skopušnik, saj so po podatkih Wall Street Journala v zadnjih petih letih obrnili za več kot 148 milijard evrov sredstev in pridelali nad 17 milijard dobička. A niti Georgu v penziji ne bo hudega, saj je takoj ob prodaji LucasFilma kasiral 1,6 milijarde evrov gotovine, preostanek pa v obliki Disneyjevih delnic, s čimer bo postal eden največjih fizičnih delničarjev. Najavil je, da se bo posvetil majhnim, bolj izpovednim projektom, za katere zagotavlja, da jih ne bo v kina.

Star Wars k Disneyju, Lucas v pokoj objavljeno: Joker 232
november 2012