Revija Joker - Mike Singleton - slovo tihega, ki je dal široko

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Mike Singleton - slovo tihega, ki je dal široko
Mike Singleton - slovo tihega, ki je dal široko
...
Za ta čas divjega potrošništva ima Sneti čudaški fetiš. Rad ve, kdo zares stoji za izdelki, ki mu nekaj pomenijo. Zato se ozre po življenju avtorja uspešnic iz osemdesetih in devetdesetih Mika Singletona, ki je preminil 10. oktobra. Bil je dec.

Enainšestdeset let je imel Mike, za prijatelje Singo, kar ni malo, ni pa spet tako veliko. Skoraj je bil že star, ko ga je po letu bolehanja dotolkel rak čeljusti, a še zmerom je vsak dan programiral. Vse do bridkega konca, kakor kaže remaster njegove zgodnje igre Snake Pit (Swigsnc.com/snakepit, imej name­š­čen Unity), za katerega je zadnji kos kode prispeval le nekaj tednov pred smrtjo. Za razliko od številnih ranih programerjev iger je ostal v industriji in pomagal pri tako velikih naslovih, kot sta Indiana Jones and the Emperor's Tomb in Grid. Zadnje čase pa se je posvečal iOSu. Špili so bili njegovo življenje. Ni maral drugam. Ni mogel. Srce mu ni dalo.

Vplivnik
Medijske solze ob preminutju so deževale širom Otoka, od Eurogamerja in Edga do nestrokovnih časnikov, saj je bil Singleton za tamkajšnjo zgodnjo ra­ču­nalniško srenjo kot pri nas Kajetan Kovič za otroško literaturo. Sam ne morem reči, da so mi njegovi naslovi spremenili življenje, kakor je izlila čustva novinarka časopisa The Mirror, Louise Mensch. Ta je ig­ral­­ka in geekica postala, ko je prebrala opis The Lords of Midnight. Dotične igre osebno nisem baš čislal, sem pa zelo cenil Midwinter na amigi.
Ob njem sem takoj vedel, da je Singo vizionar, ki nima interesa za majhno in prežvečeno. A to je pokazal že s prvim projektom, ki ni bil ena sama igra. O ne. Ko je na začetku osemdesetih služboval kot učitelj angleščine in si je pridobil žegen spectrumovega oče­ta Cliva Sinclairja, naj udejanji nekaj za ZX-81, je na kaseto posnel nič manj kot petdeset svojih umotvorov. Velikopoteznost pa je najbolj izkazal ravno z Lordi in Midwinterjem, katerih stična točka je velik, odprt svet, kakršni v tej dobi krasijo recimo GTAje.
Ko danes po kuloarjih in šolskih klopeh divje hvalijo Fallout, Grand Theft Auto in Elder Scrolls, kot da so izumili kolo, bi se morali z minuto tišine spomniti na Mika Singletona. Tihega legendarneža, ki se ni nikoli rinil v ospredje, marveč je ustvarjal podlago za današnje svobodnjaške igre - cele digitalne univerzume.

Lords of Midnight: The Citadel je drugo nadaljevanje, ki je na PC prišlo šele leta 1995 in je uporab­ljalo gladko premikanje po vokslasti pokrajini.

Mike Singleton - slovo tihega, ki je dal široko objavljeno: Joker 232
november 2012