Revija Joker - Amazon kindle touch

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Amazon kindle touch
Amazon kindle touch
...
Sneti

Nihče, ki se je pri meni zanimal za nakup elektrons­kega bralnika in sem mu priporočil kindle, ni bil razočaran. Konkurence ima Amazonov onegaj dosti, toda med e-čitalniki ima tak status kot ipad med tablicami. Veš, da boš z njim dobil kakovostno pripravo z obsežno virtualno knjigarno, koder nabavljaš s kreditno kartico. Ali pa po USBju vanjo spraviš osvobojene datoteke mobi (epubov ne bere, za pretvorbo skrbi brezplačna računalniška aplikacija Calibre). Tudi na splošno so te naprave vse bolj po­že­ljive. Strojna moč e-bralnikov ni na nivoju tablic, vendar je pri dolgotrajnem branju teksta elektronski papir mnogo prijaznejši do oči od osvetljenih zaslonov. Či­taš tako, kot bi zaresno knjigo – le da jih imaš v baterijsko podprtem pomnilniku na stotine.

Tablični zasloni so hitro zasvinjani, dočim tou­chev zaradi nebleščavosti ni tako hitro videti kot poligon za CSI. Tudi zato, ker je šlatanja manj.

Amazon nudi tri kindle. Osnovni meri 16,6 x 11,4 x 0,8 centimetra, tehta 170 gramov in ima 1,25 GB pom­nilnika za tvoje potrebe. Če nucaš zvočnik za sukanje glasbe ali pretvarjanje teksta v govor, ceniš 3 GB rama in zmogljivejšo baterijo ter bi rad uporabljal otipljive tipke, je primernejši kindle keyboard. Zanj plačaš 155 evrov namesto 132 kot za temeljni kindle, v kar so vštete dajatve ter poštnina. Moč je kupiti tudi kindle keyboard 3G, ki zna poleg brezžične mreže uporabljati za prenos knjig tudi mobilniško omrežje (kartice SIM ne potrebuje), a je 50 evrov dražji. Vse kindle nabaviš na Amazon.com.
Tretja varianta je frišni touch. Gumbi za obračanje strani so izginili, ostala sta samo 'domov' pod zaslonom in vklop/izklop na spodnjem robu. Dopolnjujeta ju vhod micro-USB in 3,5-milimetrski činč za slu­šal­ke. Bralnik je za spoznanje večji (17 x 12 x 0,8 centimetra) in težji od osnovnega kindla (208 gramov), še vedno pa gre v zadnji žep od kavbojk. Njegova razlikujoča lastnost je, da se zaslona dotikaš s prsti. Z udarčkom levega roba listaš po e-knjigi nazaj in desnega naprej, zgornji rob prikliče meni, daljši dotik besede odpre slovar. Vse to deluje dokaj zanesljivo, če­prav ne stoprocentno. Ločljivost 6-palčnega dotikljivega zaslona je enaka, 600 x 800, in ostaja črno-bel s sivim ozadjem, a izvrstno kontrasten ter hitro osvež­ljiv. Prinaša tipkanje po navidezni tipkovnici, ki deluje brez težav, in prej nevideno možnost, da dokument večaš in ma­njšaš s pincetnim prijemom ter ga premikaš z dr­se­njem prsta, tako kot na tablicah. Pri obi­čaj­nih knjigah in manjših PDFjih, v katerih je bil v glavnem tekst, sta skrolanje ter zumiranje še znosno hitra. Pri večjih dokumentih in onih z veliko slikami pa zamik postane obupen.

Kindle, The Current Generation: levo je klasični, najbolje prodajani model, na sredini je touch in desno androidna tablica fire. V Evropo zazdaj po­šil­jajo samo običajni kindle, ostala še prideta.

Noviteta v touchu je tudi funkcija X-ray, amazonovsko prilagojen razlagalnik pogostih pojmov na določeni strani v slogu enciklopedije. Razlag, ki so pobrane z Wikipedije, ne dobiš čez wi-fi, marveč spremljajo kupljene knjige. Še zdaleč ne vseh, jih pa dodajajo že kupljenim bukvam in ima jo A Game of Thrones, da lahko instantno počekiraš imena. Zna biti koristno, kljub temu pa bi raje imel normalen internetni vpogled, po možnosti skozi več virov.
Toucha ne priporočam pred običajnim kindlom. Dotikabilnost je teoretično sicer fina, uporabnega notranjega rama je 3 GB kot pri keyboardu in baterija traja kot pri slednjem. A zumiranje in premikanje PDFjev s prsti je zaradi šibkega hardvera nepraktično, pri teks­tu pa nepotrebno, obračanje strani je boljše z gumbi kot s tapkanjem, medtem ko je X-ray postranskost. Itak Amazon toucha ne pošilja v Slovenijo, zato ga mo­raš najti pri možičkih na Ebayu, kjer v neoglasniški inačici z wi-fijem brez 3Gja stane okoli 150 evrov.

Amazon kindle touch objavljeno: Joker 222
januar 2012