Revija Joker - Rokavice ox

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Rokavice ox
Rokavice ox
...
Navi

Zima zna biti križ, če si uporabnik sodobnega telefona in drugih naprav na dotik. Ker ima večina kapacitivne zaslone, ki zahtevajo neposreden stik s kožo, z običajnimi rokavicami ne delujejo. Slačenje na mrazu ni prijetno in čeprav so ena od možnosti pletenine z odrezanimi konicami prstov, to ni popolna rešitev. Proizvajalci so zato ponudili rokavice s prevodnimi zaplatami. Delovale sicer so, vendar se zaradi okornosti, visoke cene in modne nekompatibilnosti niso prijele. A krojači, mojškre in pletilje niso odnehali. Z razvojem tehnologije se je stanje na rokavičnem trgu izboljšalo, ponudba je širša in bolj praktična, cene pa precej podobne običajnim rokavicam.
S tehnološkega vidika se je izkazalo dodajanje srebrnih niti. Te poskrbijo za prevodnost in so vtkane med običajna vlakna. Srebrninske rokavice so v tujini in na spletnih tržnicah kar razširjene. Nekatere imajo žlahtno kovinsko prejo vtkano le v konice prstov, druge v ves obod. Slabost je, da kovina poleg elektrike dobro prevaja tudi toploto in zaradi tega slabše ščiti roke pred mrazom.
Tu stopijo na prizorišče rokavičke ox, ki jih pod blagov­no znamko Ox Wear proizvajajo v Sloveniji. V ozadju tičita študenta Tim Potočnik in Jan Štefe, ki sta s projektom prišla v ožji izbor pri Rektorjevi nagradi za naj inovacijo Univerze v Ljubljani. Pri izdelku je bistveno, da na pogled deluje kot običajen garderobni dodatek, ki se poda k vsaki obleki. Nobenih robotskih krp in svetlečih konic. Čarovnija se skriva v notranjosti tkanine, saj je pretkana s prevodnim materialom. Starejši modeli so uporabljali srebrna vlakna in so se kovinsko svetlikali. Aktualni pa vsebujejo nov tip prevodne niti, ki so jo razvili v Švici. Podrobnosti o sestavi ne izdajo, prednost pa je v tem, da ob podobni električni prevodnosti bolje zadržuje toploto kot srebro.

Rokavice, ki se razumejo s sodobnimi zasloni na dotik, ne izgledajo nujno kot nekaj iz Robocopove omare. Oxice imajo povsem običajen imidž.

Ko te rokavice navlečeš na dlani, kljub puhavosti dajejo nekoliko satenast občutek. Vzrok je bržda v tem, da so v celoti izdelane iz umetnih materialov. Delovanje s šlatalnimi zasloni vseh sort je potrjeno, le da je treba za zaznavo dotika malce bolj pritisniti. Natanč­nost za fina opravila, sploh pri brskanju po spletu, je s tem nekoliko okrnjena, a ni večje sile.
Rokavice niso vodoodporne, vendar mokrota delovanja ne ovira. Prav tako so pralne in zaradi gostega tkanja za običajno rabo dovolj tople. Pri temperaturah pod ničlo ali na kolesu si pak zaželiš boljše izolacije pred mrazom. V tem primeru jih lahko nosiš kot pod­rokavice pod kakimi debelejšimi palčniki. Uporabnost je vsekakor dovoljšnja, da ti v mrzlem dnevu ni treba s premrlimi prsti škrabati po ekrančku, ob če­mer se povsem zlijejo s siceršnjo opravo.
Rokavičke so torej domiselno zasnovane in dobro rabijo namenu. Ker so uletele v prednovoletnem času, so primerna ideja za darilo. Zaenkrat jih lahko kupite na Ox-wear.com. Na voljo so v treh velikostih, od barv pa lahko izbirate med črno, oranžno in vijolično. Vključno s poštnino vas bodo stale 16 evrov. 

Rokavice ox objavljeno: Joker 221
december 2011