Revija Joker - Amazon kindle in kindle keyboard

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Amazon kindle in kindle keyboard
Amazon kindle in kindle keyboard
...
Sneti

Družina Amazonovih bralnikov kindle se je začetkom oktobra povečala. Njen novi član je enostavno imenovani kindle (ponekod mu pravijo kindle 4), medtem ko so doslejšnji model preimenovali v kindle keyboard (kindle 3). Glav­na razlika med njima je, da je novinec cenejši, v manjšem ohišju in s strojnega stališča obtesan.

Tule sta osnovni kindle in kindle keyboard videti enako velika, a v resnici je drugi zaradi tipkovnice malo večji. V primerjavi s kindlom 2, ki je zdaj že kar star, je keyboard občutno trdnejši, izgubil je tudi ozadno kovinsko ploščo, ki je botrovala zdrsom po tleh.

Noben od njiju ni najsodobnejši e-reader. Veliko je konkurenčnih izdelkov in marsikak od njih je bolje opremljen, saj poleg dobiš srajčko, slušalke in še kaj, medtem ko je treba pri kindlih dokupiti vse razen USB-kabla. Amazonovi napravi nimata dotikljivega zaslona in barv, njuna ekrana sta klasična šestinčna ločljivosti 600 x 800, spletni brskalnik je eksperimentalen, ne marata popularnega formata epub. Listanje je pri e-knjigah, ki nimajo kazala, problematično, saj ne vidiš 'strani', marveč le arbitrarno odstotkovno vrednost, kje si. A to je tako kot z ipadom in tekmeci. Veliko jih je, na določenih področjih šišajo kralja, toda slednji prestola ne da, kajti za njim stoji največji knjižni servis, poleg tega je najbolj razširjen, saj ga lahko kupiš od kjerkoli.
Novi kindle je debel 9 milimetrov in meri 16,6 x 11,4 centimetra ter tehta borih 170 gramov, zaradi česar je udoben za držanje tudi leže. Kabel micro USB 2.0 je priložen in hkrati rabi za polnjenje naprave. Če hočeš takega za v elektriko, ga boš moral dokupiti (na Amazon.de pride 20 evrov), saj je oni, ki ga dobiš poleg, ameriški. Po opcijah ali besedah v e-knjigi se premikaš s štirismernim gumbom, ki ima na sredini potrditveno ploščico. Strani pa listaš s klikotavimi gumbi na robovih.
Šestpalčni zaslon pearl e ink je izvrsten, čudovito kontrasten in domala neločljiv od navadnega papirja. Težave z očmi zaradi njega so izključene, osve­ževanje pa je hitro in nemoteče. Moti le odboj osredotočenega vira svetlobe neposredno nad njim, recimo iz žarnice. Poleg običajne sive podlage in črne barve teksta prikaže šestnajst nians sive, kar je uporabno za slike.
Baterijo ob rednem večurnem branju težko izprazniš prej kot v tednu, tudi zato, ker se gizmo po nekaj minutah izklopi. Hitreje štrom poide, če je vključen wi-fi. Pomnilnika za lastne vsebine je 1,25 GB in ga ni moč razširiti s karticami; vanj spraviš okrog 1500 e-knjig normalne velikosti. Uporaben je angleški slovar, ki omogoča, da postaviš kurzor na besedo in dobiš razlago (skenirani pdfji tega ne podpirajo).

V mraku in temi je treba e-papir osvetliti, kar nekateri počno z dokupljivimi lučkami. Uradna kindlova je v 60-evrskem usnjenem ovitku in nuca bralnikovo baterijo. Če imaš $, pride prav.

Kupovanje gradiva v Kindle Storu je enostavno. S kindlom ali drugo napravo, ki ima brskalnik oziroma Kindlovo aplikacijo, se prijaviš v trgovino. Tam poiščeš gradivo, plačaš s kreditno kartico in vsebina se po zraku pretoči v bralnik. Zrak lahko pomeni wi-fi ali 3G, če si kupil ustrezen model. (Navaden kindle nima opcije mobilništva!) Signal 3G dobro pokriva Slovenijo, ne stane ničesar in ne zahteva SIM-kartice. Nimaš brezžičnosti? Vsebino lahko preneseš čez kabel USB iz računalnika. Nakup lahko v dolo­če­nem časovnem oknu prekličeš in dobiš povrnjen denar.
Ko kindle naročiš na Amazon.com, koder je edino na voljo, ti ga poštar prinese domov za ok­rog 125 evrov (dajatve plačaš že pri nakupu, da te carina pusti pri miru), odvisno od menjalnega te­čaja dolar : evro tisti dan. Lahko pa si omisliš tudi kindle keyboard. Ta te stane 145 EUR za verzijo z wi-fijem ali 190 za tako z wi-fijem in 3Gjem.
Bistvena razlika med kindloma ni v zaslonu, ki je enak, marveč v di­menzijah in opremljenosti. Tipkovnična izvedenka je bele ali grafitne barve in je nekoliko večja ter težja: 8,5 milimetra x 19 x 12,3 centimetra, 250 gramov. Po­večana teža v praksi ne moti. Štirismerni gumb je enak, gumbi za listanje so večji. Na spodnjem robu ni gumba, marveč drsnik za vklop, poleg pa USB-vrata, 3,5-mm činč za slušalke in stikalo za glasnost ozadnih stereo zvoč­nič­kov. Teh temeljni kindle nima in ne suče nobenega zvoka, zato odpadeta predvajanje avdioknjig in mp3jev ter (nekoliko robotska) pretvorba teksta v govor, kar vse omogoča keyboard.
Ta ima kakopak tipkovnico. Le-to uporabljaš za iskanje del v spletni trgovini in delanje zapiskov. Oboje moraš na bazičnem kindlu početi z virtualnim tipkalom, kar je bolj nerodno. Če veliko pišeš zraven ali kupuješ direktno s kindla, je keyboard boljša izbira. Prav tako ima ta model več kot dvakratno količino uporabnega pomnilnika, 3 GB proti 1,25, in dvakrat zmogljivejšo baterijo, ki pri konkretnem branju traja dva tedna. Navadni kindle pa je dvajset evrov cenejši, je še manjši in lažji. Odloči se sam, oba imata enoletno garancijo.

Amazon kindle in kindle keyboard objavljeno: Joker 219
oktober 2011


sorodni članki