Revija Joker - Saitek cyborg evo

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Saitek cyborg evo
Saitek cyborg evo
...
Sneti

Osip proizvajalcev na nekdaj cvetočem trgu analognih igralnih palic za PC je gromozanski in odkar se je z njega umaknil še Microsoft, sta ostali pravzaprav le še dve resni in ugledni podjetji - Logitech in Saitek. Tega za slednjega do pred kratkim sicer ne bi bili mogli trditi z resnostjo na obrazih, saj je bil znan predvsem kot izdelovalec plastičnih šlamastik vsemirskega videza, ki jim je včasih uspel strel blizu polnega (X-45), največkrat pa so propadle kot kazahstanska skupščina pod plazom besnega režanja in vnetih zapestij. A otroci odraščajo in ne le, da je Saitek prislovične dizajnerske spretnosti začel uporabljati za dosego ergonomskih in ne postavljaških ciljev, dokončno je našel posebno tržno nišo, kamor spadajo vsi mutantski posebneži, recimo levičarji. Zdaj pa grem hitro proč.
Da je cyborg evo, naslednik cyborga 3D, Saitekov izdelek, je videti na sto metrov. Tak je, kot bi ga kdo izruval iz slabe ZF-nadaljevanke zgodnjih dni, posebej ko vidiš, kako po zadegu v vrata USB zasvetijo rdeče ledice pod oznakami za funkcijske gumbe na bazi in večja modra dioda na betici. Nekatere bo pri tem zlomil smeh, toda kot stari soldat Galactice bom take hitro pokoril s streli iz viperja, zato oči na pašo. In za napeto 3D pilotiranje vesoljskih plovil je hkrati tale reč najbolj uporabna. Pri poskočnejših vsemirskih oziroma futurističnih streljankah tipa Starlancer, Bang! Gunship Elite, Battle Engine Aqula, MechWarrior 4 in X-Men vs. Street Fighter, khm, X-Wing vs. TIE Fighter imaš eno roko večinoma nenehno na ročaju, medtem ko druga tako ali tako nima časa, da bi kaj dosti štefnala naokoli, saj večopravilnosti zakrknjeni možgani navdušenih žgalcev poznajo ne. Tako lahko dotična tišči bazo k mizi, da se ne premika (ja, včasih se premakne celo miza), in občasno dvigne kak ščit ali vpiše intelektualno zmagovalno sporočilo tipa pwn3d y00 n00bz0rz. Za take igre ima cyborg evo dobro ročico, dovolj gumbov, lahka baza pa ni problem. Resnejše simulacije bojnih plovil in predvsem letal, kot sta Lock On in Sturmovik, so pak druga pesem. Pri teh imaš eno roko običajno večinoma na tipkovnici in drugo na palici; če baza ni dovolj težka, jo ob sunku mimogrede zapelješ po mizi. In prav to se pri evolviranem kiborgu dogaja, saj je spodnji del praktično enako težak kot ročica. Palica je resda prijetno lahka, vendar več časa preživi v zraku kot na podlagi, če je ne krotimo.
Področje, na katerem si Saitek gradi samosvoj ugled, je prilagodljivost. Z ergonomskega stališča je cyborg evo itak zgleden izdelek. Visoka, seveda v levo in desno vrtljiva ročica gosti široko glavo s šestimi digitalnimi gumbi, osemsmerno kapico ter velikim petelinom, ki je zaradi iztegnjenosti in plastičnosti kot naročen za to, da ga odbije mlajši brat ali ga zgrize mimoidoča piranja. Šesterici pritiskal na bazi (F1 - F4, dva preklopnika) pri riti dela bazo eden boljših nadzornikov potiska v tem cenovnem razredu, morda celo najboljši. Gumbe je seveda moč programirati. Toda vse to je bolj uvod v dve prilagodljivosti, za kateri lahko Saiteku le čestitam. Prva je plastična podpora za roko (stranski lok dlani), ki jo je moč tu odviti in je prestavljati ne le gor in dol, marveč tudi levo in desno. To pomeni, da je cybor
g evo s preprosto potezo enakopravno namenjen tako desničarjem kot levičarjem, za razliko od velike večine Microsofovih in Logitechovih palic. Prav tako je moč s sukanjem dveh vijakov nastavljati nagib kapice plus gumbov 5 in 6 ter spodnjih treh gumbov na glavi. Ta novost je manj huda od prve, a je vseeno na mestu.
Saitek cyborg evo je resen tekmec doslej najbolj priporočljivemu joysticku v cenovnem razredu okrog desetih jurjev, logitechu extreme 3D pro. Je malce dražji od njega (10.900 SIT namesto 8.900 SIT) in plastika je za spoznanje bolj cenena - je pa zato očesno bolj fensi in prilagodljiv tako levičarju kot desničarju, medtem ko je extreme levičarjem neuporaben. Resnim pilotom naj ta razred ne bo postaja, saj so baze čisto prelahke in hodi ročke pri vrtenju v levo in desno prekratki (cyborga evo muči ista težava te baže kot extreme 3D pro). Ostali, ki nočete kitajskega šodra za jurja, a vam ne paše metati cekina stran za snobovske modele, pa lahko zdaj kolebate vsaj med dvema izdelkoma: bodisi logitech extreme 3D pro, bodisi saitek cyborg evo. Oba sta kul.

Saitek cyborg evo objavljeno: Joker 133
avgust 2004