Revija Joker - Logitech G510

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Logitech G510
Logitech G510
...
Aggressor

G510 je nadaljevanje G15, tipkulje, ki je začela z LCD-ekrančki. Pomladitev se kaže predvsem v kozmetičnih malenkostih: tipke morejo zdaj zažareti v poljubnem odtenku, ne le treh. Farbo lahko vežemo na profil, to je seznam makro ukazov za posebne funkcijske tipke. Te so še vedno ob levem robu in spet jih je osemnajst. S tremi knofi nad njimi lahko hitro menjavamo med tremi profili, kar skupaj nanese 54 mogočih posebnih ukazov na dosegu tace. Te komande so lahko preproste kombinacije dveh tipk ali zapletena makro zaporedja iz več sto ukazov, s katerimi v eni potezi premlatite lich kinga. Ne, saj ne.

Medtem ko je G510 le površinska pomladitev predhodnice, ima brezžičnost novih slušalk občutno praktično vrednost. Lahko pomivamo po­so­do in obenem čebljamo s kolegi v WoWu!

Tipkovnica ima razen tega vse znane reči, ki smo jih pri Gjih vajeni. Denimo izklop nadležnih okenskih gumbov in zmožnost zaznavanja do petih hkrati stisnjenih tipk, kar običajne tipkovnice požene v norost. V desnem zgornjem kotu je obvezen nadzor zvoka z luštnim valjastim gumbom za jakost. G510 premore vtiča za slušalke in mikrofon, katerih signal šiba skozi tipkovničin USB-kabel, ne pozna pa USB-izhoda, kot ga ima G19.
Na otip je petstodesetka luštna kot vsi izdelki serije G, tipke imajo dolg hod in jasen odziv. Kljub temu pa se zdita mehanizem in izdelava slabša od tistih pri G19 in G13. Ohišje je zajetno, a za Gje si na mizi itak vselej potreboval nekaj dodatnega prostora. Tudi G510 prilagajo snemljivo podlogo za dlani.
LCD je praktično enak že znanemu s prenovljene G15, torej monokromatski, ki žari z istim odtenkom kot tipke. Tudi njegova funkcionalnost je slična kot prej – vprašljiva. Sam tudi po mnogo letih uporabe originalne G15 ne uspem upravičiti obstoja prikazovalnika. Zakaj bi kdo imel tja zadegane statistike iz WoW, ki jih nikoli ne gledamo, ali karkoli drugega iz špila, saj samo moti pogled, ki mora biti itak uprt v monitor? Dobro, saj kaj uporabnega se najde. Med testi hardvera sem recimo tamkaj gnal prikazovalnik temperatur. A to je primerno res samo za tiste, ki vedo, da tak pristop nujno potrebujejo. Za ostale je dvajset evrov, ko­likor je G510 zaradi ek­ranč­ka dražja od podobne G110, ne­smi­seln dodat­ni strošek. Če na mizi nimate že katere iz te se­rije, si lahko G510 omislite za ok­­roglega stotaka, toda sam bolj pri­­poročam cenej­ši mo­­­del G110 brez LCDja.

Logitech G510 objavljeno: Joker 207
oktober 2010