Revija Joker - Focal XS

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Focal XS
Focal XS
...
Luni

Focal med računalničarji ni posebej znano podjetje in ne dvomim, da marsikdo med vami zanje sliši prvič. Nič čudnega, kajti izdelki te častitljive francoske tvrdke so v prvi vrstim namenjeni ljubiteljem odličnega zvoka. V ponudbi imajo zvočnike za 'resno' poslušanje, od profesionalnih studijskih monitorjev prek kompletov za domači kino do veličastnih grande utopij, katerih cena presega sto tisoč evrov. Sedaj pa so se bagetkarji podali na trg pojočih škatlic za ob monitorje, kjer tradicionalno kraljujeta Logitech in Creative.
Za začetek so izgotovili dvokanalni komplet XS, sestavljen iz para satelitov in nizkotonca. Zvočniki temeljijo na aktivnih studijskih rešitvah in so na risalnih deskah navedoma bivali več kot dve leti, dokler picajzlasti konstruktorji niso bili čisto zadovoljni. Prvi vtis je zelo pozitiven; oblikovanje, materiali in natančnost izdelave so vrhunski ter spomnijo na Applove izdelke. Pripravno, kajti Focal je komplet namenil predvsem ljubiteljem sadja, kar se odraža v dizajnerskih podrobnostih. Aluminijasti podstavki za satelita so na primer jasen poklon imacovemu podnožju. A brez skrbi, XSi za sporazumevanje uporabljajo standarden priključek USB, kar pomeni, da so združljivi s peceji. Še več, priklop in namestitev ne bi mogla biti lažja, saj jih Okna 7 prepoznajo samodejno, nakar vlogo razvozlavanja zvoka prevzame pretvornik DAC (Digital to Analog Converter), skrit v nizkotoncu. To hkrati pomeni, da zvočna kartica ni potrebna. Focali nudijo tudi podnožje za priklop ipodov in iphonov, ki z različnimi nastavki sprejme vse dosedanje modele. Taka naveza lahko deluje brez posredovanja računala (tedaj pride prav priloženi daljinec z osnovnimi kontrolami) oziroma predvajalnikovo vsebino upravljaš skozi Itunes.

XS niso videti impozantni in drobni sateliti ne vlivajo zaupanja v mogočnost zvoka. A dvomi se razblinejo, kakor hitro sistem prižgeš. Focalove izkušnje pri klepanju zvočnih šatulj se pač poznajo!

Če nadaljujemo spust po zajčji luknji, je zasnova malčkov klasična. Satelita skrivata kombinacijo tričetrtpalčnega visokotonca in papirnatega srednjetonca premera treh inčev, medtem ko je navzdol usmerjenega basovca za šest in pol palcev. Membrane poganja v ohišje vuferja nameščeni kakovostni ojačevalnik razreda A/B, ki čivkačema dovaja po 30, nizkotoncu pa 70 vatov. Focal navaja uporabni frekvenčni razpon med 39 herci in 20 kiloherci, kar je nekoliko optimistično. Sub relativno skromnega premera kakopak ne more poseči v take jaške. Ampak okej, pretiravanja ni veliko in zvočniki se izkažejo za sila poslušljive. Sprva sicer zahtevajo nekaj nastavljanja, posebej na nizkotoncu. Ta se zna pri višjih glasnostih razigrati in postati moteč, nakar po ustrezni prilagoditvi in zmanjšanju nivoja deluje pretiho. A sladka točka obstaja in ko jo najdeš, focali zasijejo kot malokateri računalniški komplet doslej.
Najprej pade v ušesa usklajenost enot. Pri predvajanju ne zaostaja ali izstopa niti eno frekvenčno področje, temveč je proizvedeno natanko to, kar bi moralo biti. Pihala ne parajo ušes, glasovi so prepričljivo življenjski, bas pa je močan, a dovolj artikuliran, da izpod mize ne prihaja bobnenje, temveč jasno razločljivi inštrumenti. Predvsem slednje je velika prednost v primerjavi z ustaljeno ponudbo računalniških zvočnih šatulj, katerih nizkotonci radi grmijo in momljajo. Nadalje XSi prepričajo z razločnostjo in čistostjo, kar je znak dobrih visokotoncev. Gre za ene tistih zvočnikov, ki te naučijo spoštovati kakovostne vire. Takisto je treba pohvaliti razsežnost in globino zvočne slike pri poslušanju od blizu. Ob ustreznih posnetkih je umestitev inštrumentov v prostor izvrstna in sega daleč izven fizičnih meja zvočnikov. Focale je posledično težko primerjati celo s takim zlatim standardom računalniških zvočnikov, kot so Logitech Z-2300. Slednji niso slabi, toda ob francozih izpadejo neraz­ločno in zamazano.
XSi pridno meljejo, karkoli jim ponudiš. Slabi empetriji in posnetki z YouTuba jim resda ne ležijo oziroma je razlika v prid boljšim posnetkom preočitna. A mališani ne ločijo med zvrstmi – ljubi so jim rock, klasika, jazz in celo trdojedrno štancanje. V filmih znajo jasno poustvariti govor in okoljske učinke, dočim v igrah nizkotonec blesti. Ko v Chaos Risingu marinci pristanejo sredi nesrečnih izdajalcev, malodane čutiš potresni sunek poltonskih oklepov.
So to potemtakem ultimativni računalniški zvočniki? Hja, brez malusov niso. Poleg omenjenih težav pri nastavljanju nizkotonca so jim trn v peti večje sobe. Navsezadnje gre za šatulje tipa nearfield, ki so namenjene sluhanju z razdalje poldrugega metra in manj. Ko jih v navezi z ipodom samostojno postaviš v razsežnejšo dnevno sobo, jim zmanjka dosega za verno poustvaritev in geometrija zvočne slike razpade. Prav tako ne morem mimo zasoljene cene. Francozi zanje zahtevajo evro manj od petstotaka (pri nas jih po naročilu prodaja Eventus.si), kar jih izstreli izven dosega večine Jokerjevcev. A če ti taka vsota ne predstavlja težav, jih le pojdi poslušat. Med 'navadnimi' računal­niš­kimi zvočniki nimajo doraslih tekmecev, v Jokerju 187 opisani navezi ojačevalnika ter zvočnikov Icon za isto ceno manjka nizkotonec. Sestava sistema iz kakovostnega DACa, ojačevalnika ter ločenih zvoč­ni­kov je neprimerno dražja. Focal XS so zato vredni svojega denarja, če si jih lahko privoščiš.

Focal XS objavljeno: Joker 201
april 2010