Revija Joker - Sony rolly

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Sony rolly
Sony rolly
...
Luni

Povedal bom naravnost. Rolly je tako prikupno odbita napravica, da sem se vanj hitro in nepovratno zaljubil. Je eden izmed tehnoloških gizmov, ki zbuja nasmehe in dobro voljo, kjerkoli se pojavi. Povrhu zatrapanost, vsaj v mojem primeru, ni kratkotrajna, temveč enako goreče traja že dva tedna. (Obrazložitev: tehnoloških igrač se ponavadi naveličam v dnevu ali dveh.) Srce si torej rolija močno želi, toda kaj pravijo možgani? Hja, zadevščina stane 299 evrov, kar je glede na njen namen urnebesno.

SEP-30BT, kot roliju uradno reče Sony, je na voljo tudi v črni barvi. Naprodaj so celo raznobarvni uhlji, tako da si ga donekod prilagodiš željam.

Za kaj gre? Rolly je zadnji v vrsti Sonyjevih napol eksperimentalnih robotkov tipa aibo (J111, id na stranki 687). Kjer je aibo zabavo lastnika dosegal z živ­ljenjskostjo in posnemanjem stiskabilnih štirinožcev, se rolly zanaša na glasbo ter ples. V prvi meri je simpatično oblikovano prenosno predvajalo za mno­žice. V stilu starodavnih prenosnih radiokaseto­fo­nov ne zahteva rabe slu­šalk, marveč uporablja vdelana polnorazponska zvoč­nička. No, kojci je treba reči, da je polnorazponskost teoretična, saj tako drobčkani pogoni ne morejo poustvariti nižjega srednjega področja, kaj šele basa. A skupno vzeto rolly ne igra slabo in se s kakim popom ter vokal­nimi komadi odreže pre­senetljivo solidno. V trebuščku lahko shrani 2 GB posnetkov, kar je za današnje razmere in ceno sk­romno. Želel bi si vsaj 8 GB prostora. Zgledna ni niti podpora formatom, saj prebavlja samo empetrije in filete .aac.
Vmesnik sestoji iz para koleščkov. Prvi nadzoruje premikanje po skladbah in mapah (odvisno od dolžine zasuka), drugi glasnost. Ko je jajček na mizi, to pomeni intuitivne potiske in zasuke, ki kmalu postanejo samoumevni. Dob­ro, da je tako, kajti naprava ne premore zaslona. Roli se drugače z računalom sporazumeva po USBju, vdelani modri zob pa omogoča druženje s telefoni. Malček tedaj predvaja glasbo z mobidika, s čemer posredno dobi podporo radiu. S čisto funkcijskega stališa je roli tako izveden solidno, a glede na ceno nič kaj navdušujoče.
Še dobro torej, da v rokavu skriva edinstvenega asa: izvajanje plesnih koreografij. Z odpiranjem, zapiranjem in sukanjem pokrovčkov za zvočnika je zmožen presenetljive izraznosti, kar podkrepi z rolanjem naokoli, sukanjem okrog osi in svetlobnimi učinki. Predstava je v najslabšem primeru zabavna, v najboljšem pa fantastična! Miganje je še najslabše pri predvajanju z mobitela, kjer roli nima vpogleda v prihodnost sukanega. Pri naloženih filetih je že precej bolje, kajti Sonyjev softver med snemanjem preuči skladbe in pripravi osnovne gibe. Tisto pravo so pak ročno ustvarjene koreografije, ki jih na ra­ču­nal­niku narediš s prog­ramom Rolly Choreographer (tu je moč nadzirati vsak zasuk, migljaj in svetlobni pomežik) ali jih snameš s Sonyjevega spletišča rolly.sony-europe.com. Rolija je med predvajanjem Avriline Girlfriend ali Harrisovega Acceptable in the 80's preprosto treba videti! Dober vpogled so demonstracijski videi na YouTubu, na podlagi katerih se boste že znali odločiti, ali je rolly vreden soldov. Pazite le, da vam ne pade z mize, saj senzorjev nima nikakršnih! 

Sony rolly objavljeno: Joker 195
oktober 2009