Revija Joker - Logitech G35

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Logitech G35
Logitech G35
...
Luni

V času Warcraftovega sveta, ekipnih streljank tipa Left 4 Dead, klanovskega druženja na Teamspeaku in samoumevnih skypovskih računov so slušalke z mikrofonom obvezen del orožarne več­ig­ralskega navdušenca. Pisani druščini pa se je pred kratkim pridružil G35, prvi slušalkarski član Logijeve elitne družine G. Glede na izdelovalčev renome je jas­no, da izdelek ni čisto navaden. Hvali se s 7.1-kanalnim obkrožajočim zvokom skozi tehnologijo

Konkurenca na področju igričarskih slušalk je huda. Za dinar se poleg Logija tepejo vsaj še Razer, Plantronics, Crea­tive, Sennheiser, Speedlink ...
dolby headphones, in to kar po priključku USB, brez potrebe po ustrezni zvočni kartici.

Oblikovno se G35 koj umestijo med G-žlahto, saj so og­late in odete v resnobne odtenke. Spadajo med slu­šalke zaprtega tipa, kar pomeni, da docela zaobjamejo ušesi in odrežejo zvoke iz okolice. Ena od posledic takega dizajna je velikost - G35 so glomazne in z dob­­rimi 350 grami precej težke. Sicer ni moč reči, da se Logijevci niso potrudili z ergonomijo. Zvočnički so podloženi s peno in usnjem, pridodana pa je trojica naglavnih povštrčkov, kar zagotovlja prilagodljivost mutantskim tintaram. Kljub temu pa na G35 med rabo ne moreš pozabiti, med drugim na račun dokaj močnega pritiska na uhlje. Med oblikovne posebnosti takisto spadajo kontrole, ki so se z žič­ne­ga vmesnika preselile na levi naušnik. Tamkaj so kolešček za glasnost, trije programabilni gumbi, stikalo za izklop mikrofona in pretikač za stereo ter obkro­ža­joči na­čin delovanja. Po eni strani to pomeni manj zatikanja v srajce, po drugi pa nujno dvigovanje leve roke s tipkovnice.
Kar se tiče kakovosti zvoka, G35 ne izpolnijo pri­ča­kovanj, posebej upoštevajoč ceno, ki znaša 130 ev­rov. V stereo načinu se kljub navedenemu fre­k­ven­č­nem razponu 20 Hz - 20 kHz ne morejo primerjati s podobno cenjenimi hi-fi slušalkami. Proizvedeni zvok je raven, brez pravih basov, začinjen s priokusom umetnega. Najbolj sta me zmotila občasno pojavljajoče se prasketanje na robu slišnega in rahla zamaknjenost zvočne slike v levo (to je za slušalke nedopustno). Ne navduši niti dolby headphone, ki se kljub zvenečemu imenu zanaša na enake trike kot vsi sistemi za virtualni surround. Pri njega rabi se zvočna slika resda razpotegne, vendar na račun dodatne izumetničenosti in rahlega priobčutka, da si v kopalnici. Takisto pozabi na skakanje ob vsakem hrbtnem šumu, kar znajo pričarati pravilno postavljeni zvoč­niš­ki skupki. Imajo pa G35 svetlo točko: fenomenalen mik­rofon, ki ob pravilni postavitvi kristalno čisto prenaša govorčev glas, ne pa tudi dihanja. Vendar to v zaokrožku ne more biti dovolj za priporočilo.

Gonilniki vsebujejo tehnologijo podjetja Screa­ming Bee za spreminjanje glasu v go­luma, robota in spake. Prisrčno, če že ne uporabno.

Logitech G35 objavljeno: Joker 191
junij 2009