Revija Joker - Logitech G13

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Logitech G13
Logitech G13
...
Aggressor

Logitechov repertoar igričarskih tipkovnic je impresiven in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo začel pogledovati proti eksotiki, s katero strašijo nišni proizvajalci: špilavskim klamfalom, ki si ime zaslužijo s tem, da so neuporabna za karkoli drugega kot pobijanje alienov. Ekola: G13.
Izdelek, ki ga postaviš ob običajno tipkalo, je navdušujoč tako na pogled kot otip. Dlan počiva na udobnem, dasiravno malce trdem ležišču, od koder prsti lepo dosežejo vseh dvaindvajset tipk na osrednjem prostoru. Te preprosto kopirajo one z navadne tipkovnice, recimo WSAD, Q, E in tako naprej, njihova pos­tavitev pa je klasična, le da je sredina rahlo vbo­če­na. Desno na dosegu palca čepi joystickec s še dve­ma gumboma, nad tipkovnico pa peščica funkcijskih tipk in črno-bel zaslon LED. Osrednje tipke in del z veselo paličico so v popolnosti programabilni skozi nastavitveni program, kar si tastatura sama zapomni. Vsebuje namreč pomnilnik za do tri profile, med katerimi je moč hitro preklapljati. Vanje lahko z elegantnim in hitrim vmesnikom za vsak knof shranjujemo makre (zaporedja ukazov) prav absurdnih dolžin. Tako lahko s pritiskom na eno tipko izvedemo kombinacijo mlatov & urokov v favoritni spletščini. Tudi zaslonček je prilagodljiv, saj lahko kaže marsikaj, od energije do ure, in programska oprema zna iz iger izluščiti goro podatkov. Zraven na primer pride obširna podpora World of Warcraftu, ki nam na ekran rukne poljubne lastnosti naše belfinje v spodnjem perilu.

Logitechu gre priznati odličnost, kajti ob pogledu na postroj miši G9, tipkovnic G13 (na levi) in G19 ter slušalk G35 se ti orosi očesce. Na jok pa gre tudi ob pogledu na ceno, saj s temi onegaji ne merijo na nedeljske igričarje.

Pri igranju se naprava izkaže odlično. Mehkoba in odziv knofovja sta perfektna in edina zamera leti na malce neudobno gobico joysticka, vsaj če nimate palca Martina Krpana. Včasih ji uspe zdr­s­ni­ti spod prsta, če jo držimo trdneje, pa se ožulimo. Vsekakor gumbov ne zmanjka in vse je na dosegu roke. Posebej navduši dodatna funkcionalnost joysticka, s katerim palec najde novo zaposlitev.
Problem pa je, da G13 pri nas košta slabih 90 evrov, kar je boleče velik zalogaj za zadevo, ki je namenjena skorajda izključno igranju. Resda ji je moč prilagoditi kako aplikacijo, med drugim Photoshop. A dejanska prednost pred običajno tipkovnico je vprašljiva, nemara v prostoru na mizi. Če namreč ne potrebuješ hudih makrov, ti bo enako dobro rabila čisto običajna tipkulja, na katero si tudi najbolj navajen. Jasno, G13 je name­­njena tistim, ki hočejo na LAN-party poleg svoje nafrfuljene miši G9 in sluhalnega kompleta G35 prinesti še tipkuljo v stilu, a imajo ruzak premajhen, da bi vanj šla gromozanskost velike tipkovnice G19.

Logitech G13 objavljeno: Joker 188
marec 2009