Revija Joker - GO! cam (PSP)

ČLANKI
stranka » članki » testisi » GO! cam (PSP)
GO! cam (PSP)
...
Raveer

Mini kamera se zajedavsko vtakne v mini-USB vrata na PSPju. Njena osrednja naloga je snemanje video posnetkov, kar opravi solidno. Zajeti je moč petnajst ali trideset sličic na sekundo v dveh velikostih. Širokozaslonska ločljivost znaša 480 x 272, navadna pa običajnih 320 x 240 pik. Video se na kartico shrani kot motion JPEG (MJPEG) v AVI-kontejnerju, tako da s predvajanjem na računalu ni težav. Velikost fileta je omejena na dva giga, v kar pri 30 sličicah na sekundo in ločljivosti 480 x 272 spraviš 40 minut materiala.

Kamerica je vrtljiva in pozna tudi makro način. Za video še še, za fotkanje pa ne.

Zadeva žal totalno odpove v vlogi fotoaparata. Celo pri dobri osvetlitvi so slike precej zanič, saj jih po kakovosti prekašajo malodane vsi novejši telefoni. Seveda nima bliskavice in pozna zgolj digitalno zumiranje na rovaš kakovosti. Zato fotkanje v najvišji loč­lji­vosti 1280 x 960 približevanja sploh ne pozna.
Ker je kamera brez softvera, za upravljanje poskrbi kar sam sistem. V vmesniku XMB pod rubriko Photo najdeš ikono kamere, ki zažene enostavno aplikacijo. V njej je moč nastaviti velikost slike, kvaliteto zajema in vrsto osvetlitve. Na voljo so celi štirje dokaj žalostni učinki: različica inverza, kot če bi gledal skozi infrardeča očala, močno poudarjen kontrast, popačenje in črno-belost. Sony je razočaranje skušal omiliti z izdajo urejevalnega softvera Go! Edit, a je ta od prihoda PSN-trgovine teže dosegljiv. Izvod najdeš na http://downloads.eu.playstation.com/psp/goedit/UCES90027.zip. Poudariti je treba, da v XMBju posnetih filmov in slik ne moreš urejati. Vsaka aplikacija namreč sh­ra­njuje v lastno mapo na pomnilniški kartici, kar je de­bilno. Za prestavitev slik pa potrebuješ računalo, kjer lahko itak poženeš Photoshop. Za urejanje na napravi jih moraš tako posneti znotraj urejevalnika, a tu je lahko posamezen video posnetek dolg le 15 sekund. Na srečo jih je moč zlepiti. Učinkov je v Editu neprimerno več in nekateri so celo izvirni, vendar je v primerjavi s kakim telefonom od Nokie ali Sony Ericssona vse skupaj kljub temu bolj ubogo.

Sony nikoli ne skopari s pisanimi življenjskimi fotografijami njihovih izdelkov, a tale kamerica je le še ena v vrsti PSPjevskih mimosunkov.

GO! cam velja 50 evrov in je ob količkaj spodobnih mobilnikih nekoristen. Ne deluje v navezi s kako drugo napravo, softverskimi vodiči po mestih Passport in igrami. Osrednji namen je bil za video komunikacijo po sporočilniku Go! Messenger, ki pa ga bodo zavoljo premajhnega zanimanja ravno konec tega meseca ukinili. Napravica ima mikrofon, a ta pride prav le lastnikom PSPja slim & lite, ki bi radi uporabljali Skype, saj uradnih slušalk z mikrofonom ni nikjer. Za tiste, ki vedo ne: Skype je servis, ki omogoča glasovno sporazumevanje in telefonično klicanje po splet­ni povezavi ter je del uradne Sonyjeve podpore za PSP. Najnovejša inkarnacija črnega gizma ima mikrofon že vdelan in Skypa so veseli vsi peespeji od modela 2000 naprej, dočim ga prvi PSP zavoljo strojne podhranjenosti ne podpira. Na PSPju je s Skypom moč opravljati le glasovni čvek, seveda ob plačevanju tudi internetno telefoniranje.

GO! cam (PSP) objavljeno: Joker 188
marec 2009