Revija Joker - Creative decoder DDTS-100

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Creative decoder DDTS-100
Creative decoder DDTS-100
...
LordFebo

Primeri se, da ima tehnološko napredni uporabnik v enem prostoru kup avdio in video naprav, recimo računalo, televizor, predvajalo DVD, hi-fi in še igralno konzolo. Veste, kakšne so težave pri optimalnem povezovanju vseh teh aparatov na skupni večzvočniški sistem? Zlasti so problemi z večkanalnim zvokom s PCja, zakaj domala noben ojačevalnik / odkodirnik / komponenta DVD nima analognih večkanalnih avdio vhodov (samo stereo). Idealna rešitev za tovrstne prepreke je najnovejši Creativov gizmo, petindvajset centimetrov visoka, samostoječa povezovalna enota, na kateri, po domače povedano, nema da nema. Konkretno to pomeni tri RCA in tri optične priključke, en koaksialni vhod in en večkanalni analogni vhod za priklop računalnika. Ker je namen izdelka v iskanju skupne besede med hrpo aparatusov in enimi zvočniki, je izhod le en, in sicer neojačan osemkanalni (no, tu sta še zelo koristna pomožna vtiča za slušalke). Zakaj osem? V črni šatulji z malce ceneno srebrno prednjo stranico se skriva več kot le gruča pretvorniškega kableraja. Ime (in ceno) upraviči hardver za razvozlavanje vseh mogočih zvokovnih zapisov, pri čemer sta dolby digital 5.1 in DTS še najbolj 'navadna'. DDTS-100 ume iz klasičnega

Glede na namen, torej povezavo z 'računalniškimi' zvočniki, je plastičen videz komponente zadovoljiv.
stereo signala ustvariti prostorski zvok, bodisi z algoritmom dolby pro logic II (to je način 5.1, za razliko od še novejšega IIx, ki je 6.1), bodisi z algoritmom DTS neo:6 (najnovejši trik firme DTS za prostorsko predvajanje starejših filmov, posnetih v stereo tehniki). Vrh tortice sta pak digitalna zapisa dolby digital EX in DTS ES (EX in ES pomenita EXtended Surround). Gre za sistema 6.1, ki imata pridodan še zadnji center. (Tega resda včasih predstavljata dva zvočnika, vendar oba igrata do pičice enako, zato je zmotno mišljenje, da je to format 7.1. Ta kot standard namreč sploh ne obstaja.) Razlika med Dolbyjevim in DTSovim patentom je v tem, da ima prvi šesto sled skrito v četrti in peti, dočim je tekmec razvil šest docela diskretnih (ločenih) kanalov, kar poudari ob vsaki priložnosti. Seveda je zaradi tega slednji boljši (s tehnološkega vidika je tudi 'klasičen' DTS 5.1 zavoljo nižje kompresije kakovostnejši od dolby digital 5.1), vendar je hkrati manj razširjen, posebej na DVDjih regije 2.
V škatli je poleg komponente še nekaj žičevja: koaksialni in optični kabel ter šop kablov za šest-, sedem- ali osemstezno povezavo tovrstne zvočne kartice z enoto. Pridodan je kajpakda daljinec za ležerno pretikanje med viri.
Skupaj vzeto je decoder DDTS-100 ozkonamenski, a za tiste s tehnološko naphanim in prostorosko ozvočenim enosobnim stanovanjem veliko vreden proizvod. Ni pa za avdiofile, ki bi radi prišli do poceni odkodnika, saj ne vključuje ojačevalnika. Nanj je treba zadegati 'računalniške', aktivne komplete, kot so Logitechovi X-620, Creativovi 6700 / 7700 ali goraj opisani terrateci 884. Cena slabih 40 tisočakov, za kolikor ga trži Eventus computers, 01 / 230 32 00, ni najnižja, vendar cenejše alternative ni. Poleg tega so odkodirniki za DD EX in DTS ES drugače precej dražji onegaji.

Creative decoder DDTS-100 objavljeno: Joker 128
marec 2004