Revija Joker - Raidsonic icy box IB-350UE

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Raidsonic icy box IB-350UE
Raidsonic icy box IB-350UE
...
Luni

Za prenos visokokakovostnega večpredstavnostnega materiala od doma do službe ali nenazadnje najnovejših empeterijev in iger do soseda palčniki USB enostavno ne zadostujejo. Zaradi visokih cen pomnilnika flash, okoli katerega so ti gizmeljni zasnovani (gigabajtne različice stanejo čez 80 jurjev!), so dobri stari trdi diski še vedno najbolj smiselna izbira. A tudi ta rešitev s seboj prinaša težave. Na prvem mestu je pregovorna občutljivost pogonov na tresljaje in udarce, ki lahko z malce nesreče privede do izgube podatkov ali celo trajnih okvar. Velika cokla je tudi nepraktičnost vodila IDE, ki botruje šarjenju po notranjosti računala ob vsakem priklopu. Mnogim se početje enostavno ne ljubi, vedno hitreje naraščajoča skupina lastnikov prenosnikov pa te možnosti sploh nima. Odgovor na tovrstne zagate so priročna prenosna ohišja za trde diske, opremljena z enim od naprednih brzinskih vmesnikov, kot so USB 2.0, firewire in SATA. Dotične šatuljice ne le zmanjšujejo možnost poškodb, temveč rokovanje z diski naredijo mnogo bolj prijetno - vse, kar potrebujete, sta prost vtič in ustrezen kabel.
Eden najbolje zasnovanih primerkov je icy box nemškega podjetja Raidsonic. Za razliko od večine konkurentov se odlikuje s fantastičnim videzom - od triinpolpalčnih diskov le malce zajetnejša pokrova iz brušenega aluminija drži
skupaj osem velikih kromiranih vijakov, medtem ko stranice tvori črna aluminijasta mrežica. Ta ne omogoča zgolj praktično neoviranega vpogleda v notranjost, ki kar kliče po razsvetlitvi s kako modro diodo LED, temveč skrbi tudi za ustrezno prevetritev. Posledica je v osnovi neslišno ohišjece privlačnega videza, ki paše k še tako frajerskim leptopom. Vdelava pogona v icy box je preprosta kot pasulj in traja nekako trideset sekund. Preprosto odvijete zgornje štiri vijake, disk priklopite na notranje vodilo IDE in napajanje ter ga s spodnje strani pritrdite z dvema vijakoma. Povsem primerno za povprečnega ljudaka, čeprav si bodo tisti, ki napravo nameravajo uporabljati v bolj divjih pogojih, bržda zaželeli trdnejšega fiksiranja. Skromne mere in uglajen videz imajo še eno posledico, in sicer zunanji napajalnik, kar je hkrati ledenkotov najresnejša pomanjkljivost.
In kako je vse skupaj videti v uporabi? Preizkušeni model IB-350UE brez težav opravi s še tako velikim diskom, z abaki pa se zmore sporazumevati po vodilih USB 2.0 in firewire. Okna 2000 in XP zadevščino v obeh primerih prepoznajo samodejno in trdemu disku v notranjosti dodelijo ustrezno črko. Delo s pomnilniškim prostorom se po tem ne razlikuje od uporabe navadnih sistemskih pogonov. Poljubno lahko tvorite particije, jih formatirate, snemate in čitate podatke in tako naprej. V zakup je treba vzeti le, da boste v primeru uporabe hitrih modelov s 7200 obrati na minuto bržkone naleteli na omejitev prepustnosti USBja in goreče žice. Čeprav sta oba teoretično sposobna prenesti veliko večje količine podatkov (480 Mbit na sekundo za USB 2.0, 400 Mbit/s za IEEE 1394, kar znese okoli 60 in 50 MB/s), je preizkus s HD Tachom pokazal, da v praksi zmoreta le okoli 22 do 26 MB/s. V primeru USBja se je nemarno povečala tudi obremenitev procesorja - dočim se 3,2-gigaherčni pentium 4 ob priklopu na klasični IDE ni niti pretegnil, je bil med branjem čez vodilo USB 2.0 zaseden kar 34-odstotno, kar se je odražalo tudi v za milisekundo višjih dostopnih časih. Zanimivo je, da firewire podobnih težav ni imel.
Icy box je pod črto zelo spodoben izdelek, kot naročen za lastnike prenosnikov in frajerčke, ki veliko dajo na videz. Na voljo je v dveh različicah: močnejši in dražji IB-350UE, ki velja slabih 18.000 SIT ima oba vmesnika, dočim 13 jurjev vredni IB-350U čveka samo skozi USB. Če vas zunanji napajalnik in nekoliko švohotna pritrditev diska ne motita, odstopicljajte do Mlacoma ali jih pokličite na 01 / 500 87 75.

Raidsonic icy box IB-350UE objavljeno: Joker 128
marec 2004