Revija Joker - Microsoft sidewinder X6

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Microsoft sidewinder X6
Microsoft sidewinder X6
...
Luni

Prva Microsoftova igričarska tipkovnica, v sodelovanju z Razerjem spočeta reclusa (članek WASD iz Jokerja 168), ni prepričala niti nas niti kupcev. Redmondski velikan je zato v drugo stvari vzel v lastne roke in snovanje zaupal svojemu cenjenemu strojnemu oddelku. Ta je pod obujeno znamko sidewinder izgotovil model X6, ki se že na prvi pogled močno razlikuje od recluse. Kjer je slednja zaobljena, je novinec ostrokoten in izzivalen; če prva sveti modro, X6 žari zlohotno rdeče. Microsoftovci so takisto opravili z nemara največjo pomanjkljivostjo predhodnice - mankom unikatnih lastnosti. X6 svojo posebnost takoj izkaže z ločljivim numeričnim delom. Tega je moč ločiti od glavnine in ga bodisi pres­taviti na levo, bodisi ga vreči med staro šaro. Prva možnost pride prav pri določenih prvoosebščinah ter simulacijah, dočim bodo drugo cenili ljudje z natrpanimi mizami. Vsekakor taka izvedba ponuja dobrodošlo prilagodljivost in bi jo rad videl še na kaki tipkov­­nici.

Če bi Va­der izbiral tipkovnico za svojo gejmersko makino, bi bil X6 gotovo na vrhu seznama. Oglata podoba z zloveščo rdečino izžareva zlobno imperijskost.

Sidewinder svoje igričarsko poslanstvo izraža s programibilnimi tipkami za makre in skupkom dodatnih funkcijskih pritiskal na zgornjem robu. Prvih je v osnovi šest, a imajo zavoljo preklopnega stikala podvojeno funkcionalnost, tako da je prilagodljivežev skupno dvanajst. Če to ni dovolj, je makrojem moč zapisati ves numerični del, ko je ta pos­tavljen na levo stran. Snemanje in urejanje zapore­dij deluje v navezi s preprostim, a funkcionalnim programjem, ki omogoča vstavljanje zamikov ter lep­ljenje v profile. Logitechova nakičena in vsezmožna aplikacija to sicer ni, vendar nisem pogrešal prav ni­česar. Kar se funkcijskih knofov tiče, najbolj izstopa tako imenovani 'cruise control' ali tempomat. Ob pritisku dotičnega in do četverice drugih tipk bodo slednje ostale v samodejnem pritisnjenem načinu. Kot naročeno za določene raide v WoWu, ki jih z dvema gumboma opravljaš napol miže, hehe. Od zanimivosti sta tu še dva zajetna koleseljna. Prvi je namenjen uravnavanju moči ozadne osvetlitve, drugi nadzoru glasnos

Urejevalnik za makre je skrit v okenskih nastavitvah. Je preprost, a ne na račun učinkovitosti.
ti zvoka. Samoumevno in priročno, toda izpostaviti moram dejstvo, da so pri štimanju zvoka koleščki nadmočni pritiskalom.
Sidewinder v igrah ne razočara. Makro tipke poslanstvo opravljajo brez zapletov, podaljšana preslednica poveča udobje med besnim fpsjevskim skakljanjem, dopadljiva je možnost softverskega izklopa okenskih funkcijskih tipk. Žal pa ne morem brezprizivno zapisati, da je X6 tipkalo za vsakodnevno rabo. Mehanizem tipk je spodoben in daje dobro, mehko klikotavo povratno informacijo, ki delo naredi natančno in hitro. Vendar ne morem spregledati odsotnosti hrbtnih nožic za nastavljanje naklona. Microsoftovci so jih bržkone izpustili, ker se niso mogli domisliti stabilne rešitve v navezi z ločenim numeričnim delom, toda za mnoge, recimo zame, je ploščato ležeča tipkovnica skrajno naporna. Če to za vas ni minus, ga seveda ig­norirajte.
No, kakorkoli ga obrneš, sidewinder X6 ne spreminja zaključne sodbe iz prej omenjenega članka, ki se glasi: špilavske tipkovnice z ozko funkcionalnostjo praviloma ne upravičujejo dodatnega izdatka v primerjavi z navadnimi sestrami. Res je, da so videti kul ter da makri tu in tam pridejo prav. A z njimi nisi instantno boljši od tekmecev, zato je izpljun evrekov težko racionalizirati. Zlasti ker bo X6, če ga bomo pri nas sploh kdaj ugledali v redni prodaji (žal je Microsoftova igričarska železnina pod Alpami še vedno nedostojno zastopana), koštal okoli 80 evrov, kar je poštena vsota. Zato ostajam pri mnenju, da tipkovnico kupujte najprej s prsti in šele nato z očmi ter pohlepom po funkcijah. Sp­re­­hodite se po štacunah, položite parklje na knofe in si pri­voščite model, ki vam najbolj ustreza. Število fragov ziher ne bo trpelo.

Microsoft sidewinder X6 objavljeno: Joker 184
november 2008


sorodni članki