Revija Joker - Creative prodikeys DM

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Creative prodikeys DM
Creative prodikeys DM
...
Dodo

Tvrdka Creative naše domove zapolnjuje z glasbo, saj so eden vodilnih proizvajalcev zvočnih kartic in zvočniških sistemov. In da bi bilo prve še več, so nam postregli s kombinirano tipkovnico in klaviaturo, namenjeno izdelavi simpatičnih zvokov na uporabniku kar najbolj prijazen način. Kot pravijo, za uporabo te zverinice ne potrebujete nikakršnega glasbenega predznanja. A žal prodikeys DM ne navduši.

Priloženi softver sicer ponuja več vrst glasbenega udejstvovanja, a naprednih for ni. Za froce pač.
Tipkalni del je precej standarden s par nastavljivimi bližnjicami, ki jih lahko uporabljate za hitro dostopanje do interneta in predvajanje muzike z računalnika. Na spodnji strani so pritrjene tri oktave klavirskih tipk, ki v priloženem namenskem programju oddajajo raznovrstne zvoke. Če tipkovnico uporabljamo v vsakodnevne namene, je moč klaviaturo prekriti s plastičnim pokrivalom, ki rabi kot počivališče za zapestja, čeravno je treba reči, da je plastika nekolikanj prevelika in pretrda, zlasti za bolj akcijsko naravnane špilih. Še bolj razočarajo klavirske tipke same: so majhne in trde, pri pritiskanju pa delujejo ceneno in gumijasto, tako da je občutek pri igranju slab. Dodatno črno piko izdelku da priloženi muzikalični program. Edinole z njim iz klavirčka sploh izvabimo zvoke (dodatnih povezovalnih vhodov naprava ne premore), saj je gizmo priklopljen na vrata PS/2 in je tako nezdružljiv s kakim bolj dodelanim softverom za izdelavo glasbe.
Program je v razdeljen na več delov. Način PentaTunes je namenjen popolnim začetnikom; tu lahko ob izbrani glasbeni spremljavi, ki jih je nekaj več kot sto, po mili volji tolčemo po tipkah in že iz zvočnikov zazvenijo toni. S poltoni menjamo podlago in dodajamo učinke, dočim so bele udarjalke oborožene z različnimi glasbili. FunTunes je pravšnji za mešanje priloženih melodij, čeravno kak hud didžej ne boste postali, saj ste pač omejeni s priloženimi, nič kaj domiselnimi ritmi.
Morda bi bil lahko zanimiv del, kjer se učimo igranja po notah, a ta zahteva vsaj znanje notnega zapisa. Tu nam računalnik odigra melodijo, ki jo spremljamo po črtovju, nakar taista naloga čaka vas. Na koncu vas abak oceni. Spet velja poudariti, da je učenje na tako majhnih tipkah precej naporno. Glasbena šola in klavir ali sint sta zagotovo boljši izbiri. Ostane IntelligentChord, kjer lahko po mili volji fušamo, saj se ton ritma prilagaja akordu, ki ga pritisnemo. Vendar je grdo, da programska koda vse prevečkrat ne dojame vseh hkrati pritisnjenih tipk. Še največ svobode boste našli pod možnostjo Perform, ki je pravzaprav simulacija sintesajzerja s kopico instrumentov (višine oktav je mogoče digitalno spreminjati) in ritmov, ki jih lahko tudi uvozite. Stvaritve je moč shranjevati v zapisih midi, mp3 in wav, toda, roko na srce, za kaj več kot kako melodijo za zvončkljanje mobitela prodikeys niso primerni. Pesmi se urejati ne da in če se želite z glasbo pečati ljubiteljsko, si za 31.000 SIT, kolikor ta izdelek stane, raje omislite rabljeno klaviaturo. Zastonjski dodatni instrumenti in ostala navlaka, ki si jo lahko pretočite s spletne strani www.prodikeys.com, gor ali dol. Posodil nam je pripravo Eventus computers, 01 / 230 32 00.

Creative prodikeys DM objavljeno: Joker 128
marec 2004