Revija Joker - Odmik od sodavosti

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Odmik od sodavosti
Odmik od sodavosti
...
Prvi trijedrni procesor na svetu! Idealna izbira za današnjik, v katerem četveroglavci niso po­pol­noma izkoriščeni! Nepremagljivo razmerje med ceno in zmogljivostjo! Res? Luni razišče te in še par drugih trditev o phenomih X3.

Stanje v procesorski industriji že vrsto let spominja na ameriške najstniške komedije. Intel je priljubljeni frajerski športnik, AMD pa nerodni, vitaminov potrebni gik. Prvi izkorišča vsako priložnost, da nebog­ljenemu tekmecu primaže kako zaušnico, ga poniža pred privoščljivimi sošolci in ga zapre v vece, tako da ubožček zamudi začetek pouka. Kot si lahko mislite, je bivanje v tako brezizhodno podrejenem polo­ža­ju neprijetno, zato AMD vneto išče izhode. Aktualni pos­kus je serija procesorjev phenom X3, ki se diči z odbito neparnim številom sredic.

Ideja pravzaprav ni slaba. AMDjev nabor srčik je zavoljo ogromnih razvojnih stroškov phenomov okrn­jen. Sprva so načrtovali dve seriji dotičnih, modele X2 in X4 s takti do 3 GHz. A kot smo ugotovili v preizkusu iz Jokerja 175, se je od na­črtovanega udejanjilo bore malo. Postregli so nam izključno s štirijedrnimi kalkulatorčki z najvišjo frek­venco 2,4 GHz, in še ti so bili poinvalideni z neslavnim hroščem TLB. Sredstev za razvoj dvojedrnih ina­čic je preprosto zmanjkalo, zato se je z Intelovo nabildano postavo core 2 duov morala spopasti osivela če­ta athlonov X2. Nato pa je nekomu pri črno-zelenih v piskru naredilo 'klik'. Zakaj s proizvodnih trakov ne bi vzeli ponesrečenih phenomov z eno defektno sredi­co, jih preimenovali v verzijo X3 in jih naznanili kot najboljšo stvar po bradi Chucka Norrisa? Za nameček bi jih lahko prodajali za podoben denar kot c2d, da bo računica za kupca preprosta: Intel vam da dve jedri, mi pa tri! Rečeno, storjeno.

Odmik od sodavosti objavljeno: Joker 181
avgust 2008