Revija Joker - Radeoni 3000

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Radeoni 3000
Radeoni 3000
...
Prispela je druga generacija ATIjevih grafičnih kartic za DirectX 10. Radeoni HD 3000 so toliko boljši od sfaljenih predhodnikov, da kojci ogrejejo Lunijev tranzistorski srček.

Saj vem, da sem z litanijami čez AMDjevo nesrečo že malce dolgočasen, a ne mo­rem pomagati, ko neprijetnost situa­ci­je tako bode v oči. Prejšnji mesec sem v tes­tu phenomov jokal nad stanjem v procesorski industriji, tokrat pa moram potožiti nad podobno črnimi obeti na grafičnem trgu. Dejstvo je, da od združitve naprej ATI ni izpljunil zares dobre kar­tice. Radeoni 2900 so ne le orenk zamudili, tem­več so se izkazali za glasne, vroče, hitrostno pod­hra­njene in v določenih primerih tehnološko inferior­ne. Nvidia zmogljivostno in tržno dominira že alarmantno dolgo, vse od predstavitve geforca 8800 GTX koncem leta 2006. Da je tako temeljita in dolgo­traj­na prevlada enega proizvajalca slaba za upo­rab­nike, čivkajo že spodnjedupleški golobi. Vas niti malce ne skrbi, da vsak drugi špil ob zagonu ka­že Nvidijin logotip? Moralo bi vas ...

Toda na srečo se stvari obračajo na bolje. ATIjevi mož­ganarji so zadnje leto prebili v laboratorijih na ekstra dozah kofeina in čokoladic ter sklamfali novi rod radeonov. Družina 3000 je tehnološko dokaj podobna prehodnikom, vendar jim zavoljo dodatnih optimizacij in napredkov v tehnologiji izdelave v praksi ni niti malo slična. Tako smo dobili energijsko učin­ko­vite, hitre in predvsem cenovno ugodne kartice, ki vračajo zaupanje v rdeče-beli logotip.

Radeoni 3000 objavljeno: Joker 176
marec 2008


sorodni članki