Revija Joker - Eeedinstveno eeekonomičen

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Eeedinstveno eeekonomičen
...
Asusovo miniaturno abakče, imenovano eee pc, je zatreslo temelje prenosniške in s tem ce­lotne računalniške industrije. Med trume nje­govih kosmatih oboževalcev se zapiše tudi Luni.

Človekoljubni projekt OLPC oziroma 'One Laptop Per Child' bi Jokerjevci morali dobro poznati. O njem smo pisali že več­krat, fotke prikupne belo-zelene naprave pa so polnile celo dnevno časopisje in te­levizijske zaslone. Toda koliko vas je slišalo za slič­no pobudo, imenovano classmate pc? Bržkone bolj malo, kajti dotične ne promovirajo Bono in ostale zvezde s slabo vestjo, marveč ga fura Intel, prototip velike zlobne korporacije.

Ena najmočnejših eeejevih lastnosti je takojšnja uporabnost. Napravica se zavoljo flashevskega ’diska’ in optimiziranega Linuxa zažene nep­ri­mer­no hitreje od drugih notesnikov. Dvig traja manj kot deset sekund!

Kako ironično torej, da izid OLPCja pre­lagajo iz meseca v mesec, njegova cena pa že dvakrat presega sprva napovedano cifro, medtem ko se je projekt classmate novembra udejanjil v prvem pravem iz­del­­ku. In to nadvse uspešno: Asusov eee pc je nemudoma postal eden najbolj vro­čih kosov železja v praznični sezoni in so ga doslej prodali več kot štiristo tisoč ko­sov. Od decembra je za 300 evrov na vo­ljo tudi pri nas (razpečuje ga Avtera, 01 / 585 36 40, imajo ga v vseh večjih ra­ču­nalniških centrih), kjer smo ga, tako prodajalci, sprejeli podobno toplo kot drugodpo svetu.

Eeedinstveno eeekonomičen objavljeno: Joker 174
januar 2008