Revija Joker - Geforce 8800 GT

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Geforce 8800 GT
Geforce 8800 GT
...
Luni

DirectX10 je doslej prinesel malo dobrega. Prvih nekaj špilov z novo knjižnico ni uspelo spustiti čeljusti, medtem ko je prehod na procesorsko arhitekturo univerzalnih senčilnikov ubil tradicionalno najbolj priljubljeni srednji razred grafičnih kartic. Razočarali so tako geforci serije 8600 kot radeoni 2600 in špilavci smo bili v želji po sprejemljivi moči primorani poseči po grafah ranga 300 evrov in več. Na srečo pa se stvari tik pred praznično sezono obračajo na bolje.  Na obzorju je vrsta usta vlažečih naslovov tipa Crysis in Unreal Tournament 2007, utekli pa so se tudi železninarji. Možje v belih haljah so zapleteno tehnologijo zaobvladali do te mere, da lahko ponudijo izdelke, ki za sprejemljivo ceno obljubljajo dolgotrajno in naspidirano služenje. Časovno dirko za kupce je ponovno dobila Nvidia. Rdečkarje so prehiteli le za par tednov, kar pa je dovolj, da so profitirali. Geforce 8800 GT se je hitro izkazal za najbolj vročo grafo ta hip in njega prve zaloge so pošle v nekaj dneh. Nvidia se širokousti, da gre za najbolj uspešno splovitev grafične kartice sploh, kar najbrž ni daleč od resnice.

8800 GT je prva kartica, združljiva z vodilom PCI express 2.0. Dotično pri enakem številu linij podvaja prepustnost, kar pa se v praksi (še) ne pozna.

Kaj je tako silno privlačnega na geteju? Na prvi pogled ne dosti: srce, čip G92, je še en odvrtek izvirnega G80 (ta poganja dosedanjo serijo 8800, mlajši bratec G84 pa 8600ice). Zasnova z univerzalnimi senčilniki se ni prav dosti spremenila, tako kot ne računske enote. Optimizacije so bolj kot ne malenkostne in gredo predvsem na račun izboljšanega stiskanja tekstur pri višjih ločljivostih. Kako potemtakem G92 premore 754 milijonov tranzistorjev, če jih G80 vsebuje vsega 681 milijonov? Največji delež silicijskega kolača si odreže drugogeneracijski pogon za odkodiranje videa. Gre za identično enoto kot v geforcih 8600, ki zmore strojno razvozlavati tudi najbolj razširjeni zapis na modrožarkovnih ploščkih, H.264. Naphanosti navkljub je G92 občutno manjši in s tem cenejši za proizvodnjo. Za to je zaslužen 65-nanometrski proizvodni proces, ki hkrati zagotavlja manjšo porabo energije ter gretje.

Dokaj zanimiva je tudi sestava tranzistorske potičke. Kljub temu, da GT ne cilja na vrh, vsebuje sto dvanajst univerzalnih senčilnikov, kar je več kot 8800 GTS in le šestnajst manj kot GTX ter ultra. Nabor teksturirnih ter filtrirnih enot je takisto močan - novinec vsebuje po 56 obeh, kar je korak stran od doslejšnje asimetrične zasnove. Pomnilniški vmesnik je klasično 256-biten in na prvih karticah sparjen s 512 megazlogi pomnilnika GDDR3. Navedoma so v načrtu izvedenke z 256 MB. Še ena za umeščenost netipična lastnost je poskočnost. Getejev procesorček tiktaka s 600 megaherci (8800 ultra zmore 612 MHz), senčilniki brzijo pri gigahercu in pol, dočim je RAM 900-megaherčen. Končni učinek sta računska moč, ki za geteiksom zaostaja za manj kot pet odstotkov, in za vsega 10 odstotkov slabša ramniška prepustnost!
Na videz rutinsko testiranje novinca se je izkazalo za trdikav oreh. Od zadnjega obširnejšega benčanja grafik je minilo par mesecev in v tem času so se Microsoft, Nvidia in ATI trudili. Prvi je izdal par popravkov, ki Visto v špilavnem pogledu konkretno pospešijo, dočim sta proizvajalca pacala gonilnike. Oboje botruje nepričakovano velikemu pospešku - GT je z novim softverom hitrejši kot GTX s starim! Vse dosedanje meritve so se zato izkazale za neuporabne in kot primerjavo sem lahko uporabil le peščico kartic. A nič hudega, itak je v načrtu zajeten primerjalni preizkus aktualnih kartic z najnovejšimi uspešnicami. Izvedem ga takoj, ko prispejo radeoni HD 3800 in prenovljeni, na G92 osnovani 8800 GTS.

Zaenkrat naj bo dovolj, če povem, da je 8800 GT hudimano slastna karta, ki se po zmogljivostih uvršča med radeona 2900 XT (ali, če hočete, 8800 GTS 640 MB) in 8800 GTX. S spodobnim procesorjem povsem zadostuje za nažiganje Crysisa na visoki stopnji podrobnosti, iz česar gre sklepati, da je varna naložba za prihodnost z DX10. Cene se pri nas gibljejo med 260 in 280 evri, toda kmalu bi se morale stabilizirati pri predvidenih 240 do 250 EUR. Če ATI orenk ne preseneti, bo GT zlahka nudil najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Zahvala za MSIjev testni primerek gre podjetju Acord 92, 01 / 583 72 30.

Geforce 8800 GT objavljeno: Joker 172
november 2007


sorodni članki