Revija Joker - WASD

ČLANKI
stranka » članki » testisi » WASD
...
Po nebroju testov hudih mišk je napočil čas za pregled druge polovice nadzorne zasedbe, nepogrešljive za pecejaške igričarje. Obe dami in gospodje, Luni predstavlja špilavne tipkovnice!

Miška in tipkovnica sta, vsaj kar se tiče nas računalničarjev, nerazdružljiv par. Toda pozornosti tako proizvajalcev kot kupcev so največkrat deležne prve, dočim imajo tipkulje vlogo tiste druge, rahlo debeluškaste in neprikupne sestre. Tekom let smo sicer videli nekaj poskusov revolucije levega dela naveze, a pokvečena in neuporabna zmeneta s čudnimi imeni, kot so mystify claw, nostromo speedpad in cyber snipa, niso prepričala nikogar. Klasičnih tipkovnic ne bomo odložili še lep čas, najverjetneje do izuma dejansko uporabnih glasovnih oziroma miselnih kontrolerjev.

Ne glede na vse pripomočke je tipkovnica na računalniku glavni igrator in stalno uporabljana naprava, pri kateri se pretirana ohrnost ne splača.


Da je scati proti vetru kontraproduktivno, so naposled pogruntali tudi vkupmetalci železnine in se jenjali truditi z upokojitvijo običajnih klofal. Namesto tega so se lotili gruntanja, kako jih približati s cekinom žvenketajoči, a muhasti in zahtevni igrarski skupnosti. Prvi konkretni poskus - sedaj že slavni model G15 - je v začetku lanskega lega izgotovil Logitech (Joker 149, strankin id: 2079), od takrat pa so se 'gamerske' tipkovnice namnožile. Že bežen ogled na police razkrije na desetine kričeče obarvanih primerkov, med katerimi gre povečini za izzivalno oblikovana, z ledicami navešena tipkala najnižje kakovosti. Toda na srečo je med njimi najti par biserov. Nekaj najboljših smo zato vrgli na kup in jih podvrgli maničnemu udarjanju po skupku WSAD, polivanju s kokakolo, packam majoneze, sramkam in ostalim, za geekovsko-špilavno okolje tipičnim neprijaznostim.

WASD objavljeno: Joker 168
julij 2007