Revija Joker - Geforce 8800 ultra

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Geforce 8800 ultra
Geforce 8800 ultra
...
Luni

Življenje Nvidijinega nadimka ultra je presenetljivo zanimivo. Prvič se je pojavil davno tega, ob izidu njihove druge generacije kartic, in je označeval najhudejši primerek v družini. Serija se je finančno odrezala zelo dobro, dočim je geforce 2 ultra kraljeval na vrhovih hitrostnih lestvic. Malce presenetljivo je zatorej, da je podoznačba nato izginila z radarjev. Tretja in četrta generacija gesil je uporabljala oznako titanium in moč podajala z abstraktnimi številkami. Ultra se je znova pojavila šele z geforci FX, a še zdaleč ne v nekdanjem velikopoteznem stilu. Podimek so zlorabili za označbo kopice modelov, vključno z mimosunki vrste geforce FX 5200 ultra. Pravo veljavo si je besedica povrnila, ko so jo napopali na model 6800 ultra, najnabritejšo izpeljanko verjetno najbolj uspešne Nvidijine familije. A kot zakleto je zatem ponovno nastopil čas za počitek - geforci 7 in 8 so svoje šampione ozaljšali s tričrkovjem GTX.
No, starošolski marketingarji so pri Nvidiji očitno ponovno prišli do besede, kajti ultra je vstala iz pozabe. In to nič kaj polovičarsko, saj označuje model s posebnim poslanstvom. Geforce 8800 ultra ni namenjen množicam, podjetje ga j

BFG in Leadtek ponujata vodno hlajene ultre, ostali jima bodo sledili kmalu. Zaradi navijalnosti pride voda preklemano prav.
e vpričo nedavno predstavljenega radeona X2900 XT izgotovilo izključno kot preventivni ukrep, da obrani hitrostno lovoriko. Kartica je zato izjemno butično ekskluzivne narave, kar ni težko zapaziti. Za začetek pri nas košta debelih 740 do 840 evrov, kar je absolutni cenovni rekord. To je pekočih 150 do 200 evrov več od doslej najdražje grafe, 8800 GTX. Ker črno-zeleni zadnja leta vztrajno dvigujejo zgornjo cenovno mejo elitnih modelov, je sklepati, da jim diši tisočevrski trg puvaških procesorjev. Ultra je gromozansko zmene, z zračnim hladilnikom, ki se razteza čez vso tiskanino. A zajetnost je zadnje čase itak v modi za vse urne modele. Novost pa so vodno hlajene inačice, denimo v BFGjevi izvedbi, kakršna je na sliki.
Pod gigantskim črnim hladilnikom pa se skriva razočaranje. Grafični čip ter količina in vrsta pomnilnika so skoraj enaki 8800 GTX. Brez dolgovezenja lahko zapišem, da je ultra le malenkost navita inačica prejšnjega kralja. 36 megahercev višji takt jedra, za 150 MHz poskočnejši
senčilniki in 2,16-gigaherčni pomnilnik GDDR3 so edine razlike. Vse ostalo je nespremenjeno, vključno s količino tranzistorjev (in s tem računskih enot), prepustnostjo pomnilniške pipice ... Nespremenjeno je celo vezje za odkodiranje videa, kar pomeni, da ultro na tem področju posekajo geforci 8500 in 8600! Glede na specifikacije ni presenetljivo, da novoprišlek v testih ne upravičuje svoje cenovne premije. Že res, da je trenutno najhitrejša grafikulja, toda za 200 evrov dodatka sem pričakoval kaj več kot povprečno pet- do desetodstotne pospeške.
Morda bo kartica zanimiva le kot navijalka. Zavoljo malenkostnih izboljšav v zasnovi čipa in proizvodnem procesu ultra že s privzetim hladilnikom dosega frekvenco okoli 690 MHz, o čemer lahko geteiksi le sanjajo. Z naprednejšimi hladilnimi metodami so rezultati kakopak ustrezno boljši. Škoda, da Nvidia takih taktov ni določila že privzeto. 

Geforce 8800 ultra objavljeno: Joker 167
junij 2007