Revija Joker - Četvorni procesor

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Četvorni procesor
Četvorni procesor
...
Intelov produkcijski stroj besno melje naprej. Skupnost in konkurenca si še nista dobro opomogli od prihoda core 2 duo, ko je že na voljo njega štirijedrna različica. Luni je kakopak srečen, samo da ima venomer nove igračke.

Biti inovator je največkrat tvegano. Če gre vse po sreči in rulja spozna vrednost novitete, slava ter finančni uspeh ne uideta. A dosti pogosteje se zgodi, da potrošniki zadevo spregledajo ali se jim v danem trenutku ne zdi pretirano uporabna. Zgodovina je polna takih primerov - če se omejimo na računalniško industrijo, je eden najbolj legendarnih Applov newton. Očeta dlančnikov so prodali v nekako sedmih primerkih, dočim so malce pozneje zvesti posnemovalci, kakršen je bil palm, zaslužili bajne vsote. Gledano s poslovnega stališča je tako nemara najbolj modro nastopati zadržano, se pravi bljuvati kakovostne, a že preizkušene izdelke. No, če bi se tega držali vsi, bi se še vedno vozili s konjskimi vpregami, jedli krompir in zelje ter se zabavali z nabijanjem usnjene okrogline. Nekdo si pač mora upati, tvegati in gnati napredek!

Core 2 quad ni povsem novo jedro. Nastalo je z združitvijo dveh core 2 duov, tako kot so pred časom spekli dva pentiuma 4 v pentium D.

Tokrat si častno omembo na ta račun zasluži Intel, kajti velikan je z izdajo procesorja core 2 extreme QX6700 nemalo presenetil. Čeprav po imenu tega ni mogoče sklepati, se pod pokrovom čipka skriva precej več kot površna posodobitev obstoječega ekstremnega šampiona, core 2 extreme X6800. Procesorju niso le navili delovnega takta, povišali zunanje frekvence na 1333 MHz ali izvedli kake podobne površne spremembe. Namesto tega so se odločili za velik korak in splovili prvo domačim uporabnikom namenjeno srčiko s štirimi jedri. Jep, QX6700 je potomec štiriglavega kentsfielda, o katerem smo v oznanilnem oddelku že obširno poročali. Čeprav smo prehod na multijedrnike pričakovali šele prihodnje leto, se je Intel odločil pohiteti. In čemu je to tvegano? Ker kljub trudu AMDja, Intela, Microsofta in kompanije večnitnost v svetu pecejev še zdaleč ni zakoreninjena. Okna večglavost sicer pridoma izkoriščajo že nekaj časa, kar se lepo pozna pri hkratnem zaganjanju več programov. A ogromna večina aplikacij, kamor je treba šteti tudi igre, trmari z izkoriščanjem le enega jedra. In v takem okolju QX6700 le stežka pokaže vse kar zmore. Jemljite ga torej kot kos prihodnosti, ki se je pomotoma znašel v današnjiku; dragocen vpogled v tisto, kar prihaja.

Četvorni procesor objavljeno: Joker 160
november 2006