Revija Joker - Grafik jesenska bera

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Grafik jesenska bera
Grafik jesenska bera
...
Atijevi in Nvidijini sadovnjaki so to jesen bogato obrodili. Luni degustira pravkar odtrgane sadeže in ugotavlja, če so sočni ali rahlo črvivi.

Obe fabriki grafičnih kartic se že od nekdaj hvalita s polletnim razvojnim ciklom. To pomeni, da sta nove izdelke primorani izpljuniti vsakih šest obratov lune. Glede na to, kako kompleksni so sodobni grafični procesorji in koliko stane njih razvoj, se zdi taka odločitev skregana z logiko. Namesto da bi trudoma prigarane čipe prodajali vsaj kako leto in tako iztržili kar največ, kot recimo Intel in AMD, jih venomer upokojijo predčasno. Toda v resnici se velikana poslužujeta kopice trikov, ki jima močno lajšajo tlako. Čisto vsaka čipovna generacija denimo ni povsem nova: geforci serije 6 in 7 so si arhitekturno precej podobni, ATI pa je svoja tiktakala donedavna gradil na osnovah prastarega radeona 9700.
Skoparjenje z inovacijami je še očitneje, ako pogledamo poletno-jesensko kolekcijo, kjer gre praviloma za malenkostno spremenjene inačice obstoječih graf. Jedrce izpljunejo v drobnejšem proizvodnem procesu, mu spremenijo takt delovanja, odrežejo kak cevovod in že so tu na videz novi modeli. Res pa je, da s stališča kupcev to ni nujno slabo, saj s tem močno padejo cene. Pošasti, ki še malo pred tem koštajo skoraj sto jurjev, je v nekoliko predrugačeni obliki moč dobiti za polovico manj. Zato velja, da je zgodnja jesen najboljši čas za nakup. Medtem ko navaden živelj čaka na oblačilne razprodaje, giki šparamo keš za karte :).
Ta oktober ni nič drugačen. Giganta sta nedavno osvežila svoje linije, dodala par novih modelov in znižala cene starim. Nvidia je tako predstavila geforce 7950 GT, ki kot vstopni model v višji razred zamenjuje preklemano uspešni 7900 GT. Nekaj novosti imajo tudi v srednjem odseku, kjer se je pojavil 7900 GS. ATI je bil še bolj temeljit. Mesto kralja med radeoni je prevzel X1950 XTX, prva karta s pomnilnikom GDDR4. Nvidijinim novincem štrene bolj mešata X1900 XT z 256 MB rama, ki preseneča z zelo zanimivo ceno, tu pa je še X1900 GT, ki je skoraj nesramno poceni. Povrhu so Kanadčani znova naskočili srednji razred, kjer že od predstavitve vlada 7600 GT. Njihovemu novemu upu je ime radeon X1650 pro, ledža pa mu čuva še manjši bratec X1300 XT.

7950 GT glede na ceno ponuja obilo, toda konkurenčni radeon X1900 XT 256 MB je tudi hudimano močan.

Grafik jesenska bera objavljeno: Joker 159
oktober 2006