Revija Joker - Klima za grafike

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Klima za grafike
Klima za grafike
...
Grafe so se v vročih poletnih dneh sesuvale kot domine. Da bi ne bilo tako, Luni predstavi izbrano družbo najboljših ohlajevalnikov.

Že zdavnaj so minili časi, ko so ujčkanje z zajetnimi hladilniki zahtevali le procesorji. S splošnim napredovanjem silicijskih rezin in mnogokratnim množenjem tranzistorčkov v njih se je močno povečalo toplotno oddajanje tako rekoč vseh sestavnih delov računala. Dandanes hladilo potrebujejo vezna čipovja, zvočne kartice in včasih celo mrežni vmesniki!
To posebej velja za grafe, ki so se v zadnjega pol ducata let iz samoumevne periferije preobrazile v sestavni del, ki je vsaj tako pomemben kot procesor. Moderne pikosenčilne pošasti se z osrednjimi tiktakali kosajo na vseh področjih - vsebujejo stotine milijonov preklopnikov, zmorejo um begajočo število operacij na sekundo in, da, proizvajajo vse prej kot prijetne količine vročine. Lep primer sta šampiona radeon X1900 XTX in geforce 7900 GTX, ki med polno obremenitvijo izpljuneta po več kot sto vatov toplotne energije! To je nekje v rangu nesrečnih pentiumov 4 prescott, medtem ko zadnji rod procesorjev porabi le še med 45 in 65 W. In, kar je še huje, nič ne kaže, da bosta ATI ter Nvidia sledila zgledu procesorskih fabrik. Dočim AMD in Intel zadnje čase nakladata le še o razmerju med zmogljivostjo in porabo energije, grafična velikana kot za stavo množita število tranzistorjev, zvišujeta frekvence, na karte popata dodatne priključke za napajanje, svetujeta uporabo specializiranih grafičnih usmernikov (o njih nemara enkrat v prihodnosti) ter razmišljata celo o ločitvi grafikulj v lastno ohišje. Rezultat so kartulje, ki se dičijo z ogromnimi, glasnimi dvorežnimi hladilnimi sistemi in ki tem navkljub dosegajo temperature med 80 in 90 stopinjami Celzija. Ne le, da to negativno vpliva na življenjsko dobo občutljivih vezij, temveč se kritično približa točki sesuvanja. Natrpano in / ali slabo prevetreno ohišje oziroma obloga prahu na rebrih in že v špilih gledaš plesoče teksture, zmaličene modele ter utripajoče piksle!
Roko na srce, tako Nvidia kot ATI (oziroma po novem AMD, saj je ta podjetje kupil) se bosta morala unesti in se bolj vneto posvetiti energijski učinkovitosti čipov. Splošne smernice industrije so jasne: ljudje zahtevajo tihe in učinkovite strojčke, zato je energijska varčnost za marsikoga pri nakupu vsaj tako pomembna kot zmogljivost ter cena. A zaenkrat je rešitev treba poiskati na lastno pest, khm, denarnico. Industrija najrazličnejših hladilnih dodatkov za grafe cveti in na voljo so ducati proizvodov. Kakopak vsi trdijo, da so tišji in neprimerno učinkovitejši od privzetega hladilnika. Toda resnica zna biti drugačna in z napačno izbiro lahko narediš več škode kot koristi. Zato smo pri lokalnih računalniških branjevcih napaberkovali za par škatel hladilnikovja in se lotili mučenja vročekrvnega radeona X1900 XTX. Po pričakovanjih je več kot polovica izdelkov izpadla v prvem krogu - izkazali so se za inferiorne serijskemu, kar njih nakup takoj naredi nesmiseln. V ožji izbor je prišla le peterica modelov, ki sodijo v vrh ponudbe.

Klima za grafike objavljeno: Joker 158
september 2006