Revija Joker - Antiplašnice

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Antiplašnice
Antiplašnice
...
Igi živi v prepričanju, da navidezni svet ne obstaja izven monitorjevega zaslona. TrackIR mu pošteno razširi obzorja.

Računalniški dirkač in pilot sta v kokpitu kot konja s plašnicami. Resda v vseh igrah obstaja možnost sukanja glave, vendar je zrtje naokoli često nerodno, zlasti v žaru dirke oziroma bitke. Problem svobodnega pogleda po igralnem okolju se je v iskanju tržne niše namenilo reševati kar nekaj tvrdk. Videli smo marsikaj, od virtualnih čelad, ki so zaznavale nagib glave, do sistemov z več monitorji. No, ena od rešitev za tako imenovan tunelski pogled je tudi priprava trackIR 3 pro izdelovalca NaturalPoint.
Komplet sestoji iz dveh kosov. Prvi je klasična bejzbolska kapa z odsevnikom na šiltu, drugi pa skupek štirih infrardečih tipal, ki sedijo na vrhu monitorja in spremljajo, kam igralec obrača glavo, na kateri je kapa. Pri tem ne gre za neke hude obrate v slogu čelad za navidezno resničnost, saj je še vedno treba gledati na statični zaslon. Pravzaprav se ravno zaradi tega zdi vse skupaj malce hecno: glavo obrneš v levo, oči pa gledajo desno. Ker pogruntavščina v osnovi vsebuje slabost, da enači zasuk s premikom betice, je tu še vector expansion kit, naglavna rogovila s tremi dodatnimi odsevniki, ki nagibanju doda muvanje glave v vse mogoče smeri. S tem dodatkom moremo približati glavo armaturi ali jo dvigniti za pogled čez pokrov motorja.
TrackIR v osnovi podpira večina uveljavljenih volanizatorskih in letalskih naslovov, za nepodprte pa je na voljo enostavna ukana: simuliranje premikov glodalca. Gonilniki so vzorno narejeni in nudijo dosti pomoči pri učenju ter pripravi profilov (nastavitve odzivnosti posameznih osi ...). Profilov je nekaj že narejenih, ki so čisto uporabni, seveda pa se lahko poigramo in si pripravimo svojega.

Gizmo je uspešnica pri sobnih letalcih. Ponuja lep razgled in lahkotno kontrolo nad instrumenti.

Antiplašnice objavljeno: Joker 156
julij 2006