Revija Joker - Dell 3007WFP

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Dell 3007WFP
Dell 3007WFP
...
Luni

Kako si povprečne sedemnajstke ali devetnajstke vajen človek predstavlja ločljivost 2560 x 1600? V bistvu si je ne. To je po uporabni površini nekako enako trem LCDjem z 19 palci. Ali dvema 24-inčnikoma. Morda je bolj ilustrativen podatek, da na 65 centimetrov dejanske širine zlahka bok ob bok stlačiš tri liste papirja A4. A po pravici povedano te nič ne more pripraviti na izkušnjo, ko prvič sedeš za 30-colskega gorostasa. Sprva zaradi vajenosti na celozaslonsko povečavo softvera itak ne veš, kaj bi z njim počel. Večina internetnih strani, pisarniških aplikacij in drugih programov premore vmesnike, prilagojene normalnim ločljivostim, zato je dobršen del površine nelagodno prazen. Toda nato se začneš prilagajati in spreminjati svoj zakoreninjeni način dela. Sočasno deskaš v dveh brskalnikih (zavihki so za n00be!), pisuniš v Wordu in še vedno ti ostane dovolj za spremljanje dogajanja na MSNju, v poštnem nabiralniku ter multimedijskem predvajalniku. Nato se zlekneš kake tri metre stran in pobožaš čute s polnozaslonskim prikazom zadnje HDTVjevske prikolice. Ali poženeš widescreen streljanko a la Call of Duty 2 in pristaneš v devetih nebesih ...
Vas mika, kajne? Hja, vse, kar potrebujete, je slabih 480 jurjev in FMC, 01 / 520 50 00, vam bo postregel z dellom 3007WFP. Opremljen je z zadnjo generacijo matrike S-IPS, ki se ponaša z zares impresivnimi lastnostmi. Dobri barvni definiciji, pohvalno širokim vidnim kotom in odlični kvaliteti slike se pridruži nizek odzivni čas. 3007WFP za sivinske prehode potrebuje 11 milisekund, kar je povsem dovolj za nežlehtne igričarje. Najvišja kontrastnost 700:1 pri svetilnosti 400 kandel na kvadratni centimeter bi po drugi strani pomenila neposredno bolščanje v bel reflektor. Na srečo je prikazovalnik tovarniško prednastavljen na okularjem mnogo manj škodljivih 160 cd/m2. Izostala ni niti podpora HDCPju, kar pomeni, da je monitorče pripravljeno na predvajanje z DRMjem zaščitene večpredstavnine. Nadalje navdušuje prilagodljivost. Sukanje okoli navpične osi razumljivo odpade, zato pa kakovostni podstavek omogoča praktično vse druge premike. Poštena je dodatna oprema: ohišje velikana premore štiri priključke USB in čitalnik kartic, ki prepozna devet standardov.

V popolnem svetu bi takega 30-inčnega lepotca na svoji mizi imel vsakdo. No, glede na trend, bo nekoč temu tako.

3007WFP pravzaprav premore le eno, za velike zaslone klasično rak rano: neenakomerno ozadno osvetlitev. Na svetlih površinah to ni očitno, toda na črnini je v kotih in ob robovih zlahka opazen moteči sij. Treba je upoštevati tudi druge omejitve, recimo to, da je za poln izkoristek takega LCDja potreben vrhunski stroj. Veliko število sočasno odprtih programov narekuje hiter, po možnosti dvojedrni proc, in zajetno količino rama. Ločljivost zahteva navito miško ranga diamondback ali MX518. Vse skupaj pa itak nima smisla brez nabildane grafikulje. Ne le, da je igranje modernih špilov v 2560 x 1600 s spodobnimi podrobnostmi udobno šele na SLIju ali crossfiru, starejše grafe po DVIju sploh ne izpljunejo takih ločljivosti! Navaden DVI je omejen na 1920 x 1200, zato je potreben dvojni oddajnik TDMS, ki ga premorejo geforci 6 in 7 ter radeoni X1600, X1800 in X1900. A kljub temu so lepote 30-inčnika tolikšne, da mi ne preostane drugega, kot da zapišem: privošči si ga, če si lahko!

Dell 3007WFP objavljeno: Joker 154
maj 2006