Revija Joker - Microsoftovo lasersko podganovje

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Microsoftovo lasersko podganovje
Microsoftovo lasersko podganovje
...
Luni

Microsoft je v času fenomenalnih drugo- in tretjegeneracijskih explorerjev bil največji proizvajalec mišk na svetu. Zadnje čase se posla žal ne lotevajo z enako vnemo. Medtem ko je konkurenca že zdavnaj izpljunila mišake z laserskimi tipali, so v Redmondu to storili šele sedaj. Predstavili so celo paleto prenovljenih modelov, med katerimi je najti izvedenke namenjene prenosnikom, namiznikom in celo igričarjem.
Laser mouse 6000 je prvi izdelek v družini game precision series in svojo špilavno pripadnost kaže že na zunaj, saj je oblečen v svetlečo črno ali srebrno prevleko. Oblika je po drugi strani precej klasična in je neposredna izpeljanka dobrega starega intellimouse optical. Gre za srednje veliko, docela simetrično miško, ki jo je s stališča ergonomije nekolikanj povozil čas. Čeprav zadevščina lepo sede v roko, je manko poudarjenih utorov za prste pri daljšem delu opazen. Težavo zna predstavljati tudi majhnost. Velikošapni ljudje, ki sta jim pripadnika Logitechove serije G ravno prav zajetna, se bodo ob delu z LM6000 hitro utrudili, saj zadevica ne ponuja dovolj podpore za dlan. S stališča gumbične obdarjenosti Microsoftov mišak ne izstopa. Premore dva sprožilnika, duet stranskih knofov in sredinskega, ki je kot ponavadi skrit pod kolešček. Trojica glavnih pritiskal je izvedena kakovostno, medtem ko stranska še naprej ostajajo Ahilova peta MSjevih podgan. Ne le, da delujeta plastično in imata prevelik hod, tudi postavljena sta preveč pri glavi, zaradi česar je treba premeščati vso dlan. Skrolerček je izveden pošteno: Čeravno ne obvlada stranskega bezanja, si je izboril klikotajoče sukanje, tako da je uporaben v špilih. Nezgrešljiv del paketa so igranju prirejeni gonilniki. Po zmogljivosti ali nafrfuljenosti se ne morejo primerjati z Logitechovimi in Razerjevimi, imajo pa posebnost. Z opcijo gaming toggle je namreč mogoče na posamezne knofe prilepiti v igri posneta zaporedja ukazov (oziroma makre), kar se sliši navdušujoče. Žal funkciji do uporabnosti še manjka: za začetek se vsi makri po preobutju sistema izbrišejo, povrhu je njih predvajanje mnogo prehitro, kar jih večidel naredi neuporabne. Sirojed nekoliko šepa tudi s tehnološkega vidika. V njem se sicer skriva najverjetneje enak laserski pogon kot v G5 in copperheadu, ki navedoma zmore ločljivost 2000 dpi. Manjkajo pa mu bonbončki, s katerimi se hvalita tekmeca: uporablja navadno vodilo USB pri privzeti prepustnosti in frekvenci, ne pozna shranjevanja profilov v pomnilnik, pogreša knofe za hitro prilagajanje ločljivosti ... Po natančnosti, gladkosti premikanja in sposobnosti sodelovanja z različnimi vrstami podlag je povsem primerljiv z omenjenima prvakoma, vendar mu na področju prijaznosti do uporabnika precej manjka.

Zato pa ima LM6000 ogromno, nespregledljivo prednost - ceno. Medtem ko G5 velja več kot 17 tisočakov in bakrenoglavec skoraj 16, je treba za MSjevega laserca odšteti vsega slabih 10. Zato ne dvomim, da se bo znašel na mizi marsikaterega igričarja, ki je pripravljen spregledati priboljške konkurence.
Malimehki je predstavil tudi brezžično inačico wireless laser mouse 6000, ki se razlikuje v več pogledih, kot namiguje ime. V trebuščku skriva enako tipalo, vendar je oblikovana na podlagi prestižnejših intellimouse explorerjev. Žal gre za mešan blagoslov, saj so ti v nekaj zadnjih inačicah postali precej čudni. S stališča ergonomije jim recimo ni mogoče očitati veliko; ako ste desničar s povprečno velikostjo tace, vam bo podgana lepo sedla v roko. Tudi žokala so izdelana zadovoljivo; stranska knofa bi sicer lahko bila kako
vostnejša, a sta vsaj na dosegu palca. Hvala pa se konča pri ščegiju, ki je po zgledu ostalih Microsoftovih mišk višjega razreda brez utorčkov in med sukanjem ne daje nobene povratne informacije. Med sprehajanjem po dolgih temah v mn3njalniku boste zato le redko pristali tam, kjer si želite, medtem ko je zanesljivo menjavanje orožij v špilih praktično nemogoče. Brezžičnost je kakopak radijska, a še zdaleč ne dohiteva zadnje Logijeve implementacije. WLM6000 se z računalom sporazumeva prek zajetne sprejemne postaje, ki kljub meram nudi bistveno slabši doseg od miniaturnega USB-ključa pri G7. Za zadovoljivo delovanje boste morali postajo namestiti praktično pred glodalčev nos, sicer boste deležni zatikajočega premikanja in neprepoznavanja klikov. Zadnji udarec je manko naprednih gonilniških zmožnosti repatega bratca.
Skupno vzeto ta mišak nadaljuje švohotno tradicijo zadnjih intellimouse explorerjev in čeravno se ponaša z orenk ergonomijo ter žepu prijazno ceno, ga Logijeva MX1000 in MX610 v vseh pogledih deklasirata.

Microsoftovo lasersko podganovje objavljeno: Joker 149
december 2005