Revija Joker - Logitech G15

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Logitech G15
Logitech G15
...
Luni

Desne roke pecejaških igričarjev se resnično ne morejo pritoževati. Skozi leta so bile deležne nemajhne pozornosti proizvajalcev in so fasale kup vrhunskih igrač, kot so fenomenalne letalske palice in nafrfuljene laserske miške. Povsem drugače pa je z ubogimi levicami, ki so ves ta čas ostale privezane na klasične tipkovnice in ponarodeli skupek pritiskal WSAD. Tu in tam so sicer imele priložnost počiti na kakem smešnem gizmu tipa mystify claw ali preizkusiti kičaste tipkulje z velikimi barvastimi gumbeljni. Vendar so se vsi dotični artefakti izkazali za slabo tolažbo. Na svoj račun je sindikat levih okončin prišel šele nedavno, ko se jih je usmilil veliki Logi.

G15 je nič manj kot gromozanska, vendar z razlogom. Kdor jo uspe stlačiti na mizo, bo užival v programibilnem gumbovju, večfunkcijskem prikazovalniku LCD in klasični postavitvi pritiskal.

Švicarji so G15 od samega začetka zastavili kot ultimativno špilavno pripravo in so zato namenoma prezrli nekatere smernice sodobnih tipkal. Osovražena dvojna funkcionalnost funkcijskih tipk je šla rakom žvižgat, kar pomeni, da pri zaganjanju iger odpade nepotrebno žokanje gumba f-lock. Prav tako se je vrnila klasična postavitev nadsmerniških pritiskal, ki so tako kot nekoč razporejeni v dve vrsti po tri. Nadalje razveseljuje neokrnjeni numerični del, nepogrešljiv za ljubitelje simulacij in letalščin. Na seznamu lastnosti, ki bi G15 uvrstile med tr00 starošolske tipkovnice, tako manjka le velika tipka enter. A nič zato, saj je Logitech poskrbel za kup drugih priboljškov. Vsi, ki ste v kakem akcijskem naslovu kdaj pomotoma pritisnili žokalo za hitri priklic menija Start in bili zaradi minimizacije špila ob glavo, boste znali ceniti drsnik za preklop v igričarski profil. G15 v tem načinu delovanja izklopi vse dodatne gumbe, ki jih je Microsoft uvedel z Okni 95, zato odpade potreba po nasilnem puljenju dotičnih pritiskal. Naslednja pomembna izboljšava je osemnajsterica popolnoma prilagodljivih dodatnih gumbov, ki so se naselili na levo stran priprave. Gre za makro tipke, ki jim lahko skozi gonilnike prilepite praktično kakršnokoli funkcijo, od znanih okenskih bližnjic za priklic e-poštnega odjemalca, kalkulatorja in podobnih nucnikov prek nalog posameznih knofov do lastnega zaporedja ukazov. Orodje za ustvarjanje slednjih je zelo zmogljivo in omogoča zajemanje neposredno v špilih. Tako enostavno pritisnete veliko okroglo žokalo MR (kar pomeni Macro Record oziroma snemanje makra) in nato ustrezno G-tipko, nakar prosto klofate po tipkulji, dokler niste zadovoljni. Na ta način lahko ustvarite karkoli, vključno z bližnjicami za hitro tekstovno žaljenje (komu se pa da neprenehoma tipkati 'jutri boš dobil po pički, noob!'?), zaporedji urokov v World of Warcraft, instantnimi komboti v pretepalkah ali pripomočki za lažje poveljevanje v Battlefieldu 2. Kot da to ne bi bilo dovolj, je pridodan mišičast urejevalnik za poznejše popravljanje zaporedij, ki omogoča vstavljanje premorov med posameznimi pritiski in celo stvarjenje ločenih profilov za špile. G15 šele s tem naprednim programjem postane vrhunsko krepelo, vredno vsakega sodobnega igričarja. Slednji bodo prav tako pozdravili ozadno osvetlitev pod vsemi tipkami. Blaga modra svetloba enakomerno preveva sleherni knof in naredi igranje v popolni temi neprimerno bolj prijetno, iskanje pravih pritiskal pa preteklost. Če se vam zdi ta poteza preveč kičasta, je osvetlitev mogoče izklopiti. Za preklemano priročno se je izkazala še ena poteza, in sicer vdelava dveh priključkov USB 1.1 v zadnji rob naprave. Dotična sta namenjena priključitvi miške in slušalk ter imata po trebuhu naprave speljane utore za ureditev kablovja.

Ustvarjanje makrov poteka skozi preprost in zmogljiv vmesnik. Ko ga zaobvladate, lahko na eno tipko poveznete še tako dolg in zapleten niz povelij.

A seznama dobrot s tem ni konec. Na zgornji del G15 se je naselil čisto zaresen zaslon LCD ločljivosti 160 x 43. Privzeto kaže nekaj sistemskih informacij, kot so ura in datum, zasedenost pomnilnika in procesorja ter potek predvajanja skladb. Toda v ozadju se skriva nekaj mnogo zmogljivejšega. Monitorček je namreč popolnoma programabilen in Logitech gonilnikom prilaga vso dokumentacijo ter SDK (Software Development Kit). Okence naj bi kmalu požegnali stvaritelji špilov, ki ga bodo lahko izkoristili za kazanje najrazličnejših podatkov (statistika, merice zdravja, mane in streliva, morda celo karte ...), dočim je v nastajanju kup domačih aplikacij. Največ jih je zbranih na hitro rastočem forumu www.g15forums. com, ki postaja glavna zbirna točka domačokuhenjske (homebrew) scene za G15.
Edina izpostavljanja vredna zamera se nanaša na ogromnost knofala. G15 je z nemajhno prednostjo najrazsežnejša tipkovnica in z lahkoto poseka celo velikane tipa microsoft natural keyboard. Že res, da brez dodatnih centimetrov ne bi imeli starošolske razporeditve tipk, dodatnih pritiskal in zaslona LCD, a marsikateri uporabnik bo dejansko imel težave z mizno postavitvijo naveze G15 ter spodobno zajete podlage za miško. Posebej slabo se piše nesrečnikom, ki uporabljajo miniaturne računalniške mizice s tistimi debilnimi pladenjčki za tipkovnico. Prav tako utegnejo pobentiti redni obiskovalci mrežnih razpaljotk. A če ste pripravljeni spregledati mere, je Logijeva novinka dejansko prikupna in presenetljivo zmogljiva naprava. Tako kot namenske miške, podlage in ostali špilavni pripomočki sicer ni skrivnost do instantnega kraljevanja v vseh igrah, vendar življenje navdušencev nedvomno precej olajša. Zategadelj je po našem mnenju vredna slabih 19 jurjev, kolikor zanjo hočejo uvoznikih Izid, www.izishop.net, in Eventus computers, 01 / 200 35 00.

Logitech G15 objavljeno: Joker 149
december 2005