Revija Joker - Geforce 7800 GTX

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Geforce 7800 GTX
Geforce 7800 GTX
...
Čeprav geforci 6 uspešno obvladujejo vse današnje igre, je že dospela nova generacija. Luni preverja, kaj prinaša Nvidijino jedro G70.

Geforci serije šest so Nvidiji dobro deli. Po vse prej kot spodobni družini FX, ki je pogorela tako na testih kot v štacunah, je radikalno spremenjena arhitektura NV40 požela vrsto uspehov. Zavoljo izjemno napredne zasnove in funkcijske bogatosti je navdušila kritike, dobra cenovna politika pa je pripomogla k odličnim prodajnim rezultatom. Za posebej uspešnega se je izkazal model 6600 GT, ki je po letih prevlade radeonov 9500 in 9600 povsem pometel s tekmeci v srednjem cenovnem razredu. Roko na srce je k Nvidiinem vzponu precej pripomogel tudi sam ATI. Kanadčani namreč niso bili pokazali ničesar docela novega, temveč so le izpopolnili in nadgradili uspešno zasnovo iz radeonov 9700. Zavoljo relativne preprostosti jedra in naprednega proizvodnega procesa kartice serije X sicer dosegajo zavidljive delovne takte in se posledično v višjem razredu uspešno spoprijemajo s šesticami. A manko pravega napredka je še kako prizadel splošni rulji namenjene modele, po razkritju tehnologije SLI pa hitrostne krone ni uspel obdržati niti do skrajnih meja naviti X850 XT PE.

Po spletu krožijo precej dobro podprte domneve o tem, da naj bi G70 v resnici vseboval celih 32 cevovodov, le da je preostala osmica trenutno izklopljena. Če je res tako, bomo izvedeli jeseni, ko bo ATI pokazal nove radeone.

In čeravno še ni na spregled igre, ki bi aktualne grafikuljne prvake spravila na kolena, nam razvojni cikel že prinaša novo jedro. Z Nvidijine strani ni šlo pričakovati korenitih posegov v srce NV40, a vendar se je pred nami znašla kartica, ki se hvali z zmogljivostjo dveh združenih 6800 ultra. Ker je ATI odgovor zamudil, je torej geforce 7800 GTX nesporno najhitrejši pospeševalnik trirazsežnosti pod soncem.

Geforce 7800 GTX objavljeno: Joker 144
julij 2005