Revija Joker - Spet procesorji

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Spet procesorji
...
Konjerejec Luni v hlev sprejme par sveže izvaljenih žrebcev. Najprej jim prešteje zobe, kopita in bolhe, nato pa jih nažene na travnik ter prime za štoparico.

Za nami je še en obrat velikega računalniškega koloteka, toda vojne za procesorski prestol še zdaleč ni konec. Prej nasprotno: oba velika igralca sta v bitko nedavno poslala sveže okrepitve. Intel je splavil prvo popolno prenovo družine pentium 4 po izvirnih prescottih in za nameček pokazal novega pripadnika elitnih težkokategornikov, 3,73-gigaherčni extreme edition. AMD je po drugi strani komandosevsko udaril tja, kjer najbolj boli - po preklicu pentiuma 4 580, torej Intelove 4-giganihajne srčike, so dobavili athlon 64 4000+ in tako znova prevzeli pobudo v številčni tekmi. Hkrati so na rano posipnili še malce soli, in sicer z athlonom 64 FX-55, ki se skupaj z ekstremneži poteguje za položaj igričarskega prvaka. No, roko na srce, AMDjevi novosti to v bistvu nista, saj so obe omenjeni tiktakali predstavili že lani. A zaradi pišmevuhovskega odnosa dotične azijske manufakture do slovenskih računalniških medijev in našega trga nasploh sta semkaj potovali izjemno dolgo. Štiritisočico smo zasačili bolj kot ne po sreči, dočim FX-55 v naše trgovine pripeljejo izključno po naročilu.
Kakorkoli, glede na dobro znane težave obeh tekmecev s proizvodnim procesom, ki se pri Intelu izražajo v obliki prekomernega gretja, pri AMDju pa kot nezmožnost doseganja višjih delovnih taktov, nemara ne preseneča, da se tokratne novitete precej oddaljujejo od ustaljenega recepta za pohitritev. Niti en novi procesor ne podira frekvenčnih rekordov, temveč si višje oznake služijo na druge načine. Očitno se neusmiljeno bliža tisto, kar znalci napovedujejo že dolgo - doba gole hitrosti se končuje, pričenja se čas priboljškov, dodatnih funkcij in uporabnih tehnologij.

Spet procesorji objavljeno: Joker 140
marec 2005