Revija Joker - Enokartični SLI

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Enokartični SLI
Enokartični SLI
...
Luni se poigra z Gigabytovim kompletom matične plošče in grafične kartice 3D1. Ob spretnosti poševnookih inženirjev ne more biti drugega kot navdušen, čeprav končni izid ni tako pozitiven.

Toliko zanimanja, povpraševanja in ugibanja, kot ga je bil ob prvih namigih o obstoju deležen 3D1, faše redkokateri kos trdnine. Nič čudnega, kajti možnost združitve dveh tiktakal geforce 6 na eni kartici ni presenetila le splošne računalniške javnosti, temveč tudi same stvaritelje tehnologije SLI, Nvidijo. Vsled skoposti z uradnimi podatki in nekaterih divjih namigov - v prvi vrsti tega, da naj bi iz dveh 6600 GT sestavljen 3D1 posekal geforce 6800 ultra in hkrati stal orenk manj - se je v zanesenjaških glavah porodilo ničkoliko vzburljivih možnosti. Je Gigabyte izgruntal pot okoli največje cokle SLIja, potrebe po posebni matični plošči, in bo 3D1 deloval v vsaki posteljici s PCI expressom? Je zadeva prav čisto res hitrejša in denarno privlačnejša od 'klasičnega' SLIja? In, morda najpomembneje - je na mamaplati SLI mogoče spariti dve grafikulji 3D1 in tako doseči neslutene pospeške? Na srečo na odgovore ni bilo treba čakati dolgo, kajti čudežni artefakt je v naše kraje zašel komaj dva meseca po prvih omembah ...

3D1 je na voljo le v kompletu z matičnjakom GA-K8NXP-SLI. Athlonom 64 in FX namenjena posteljica gotovo spada med najbolj izpopolnjene platforme ta hip. Poleg vseh dobrot, ki jih prinaša vezno čipovje nforce 4 (med drugim vmesnik SATA II), so jo Gigabytovi inženirji olajšali še z dvema gigabitnima in brezžičnim mrežnim priključkom, gorečo žico druge generacije, osemkanalnim zvočnim čipom, dodatnim krmilnikom RAID in kopico ostalih dobrot.

Enokartični SLI objavljeno: Joker 140
marec 2005