Revija Joker - Sony xperia XZ premium

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Sony xperia XZ premium
Sony xperia XZ premium
...
LordFebo

Aktualni najboljšež spod Fujija je eden pr­­vih telefonov s 4K-zaslonom, torej mre­žo 2160 x 3840 pikslov. Toda gostota 300 pik na centimeter je docela nesmiselna in nezaz­navna niti pod lupo. Prav bi prišla edinole za navidezno resničnost, vendar Sony nima lastnega mobilniškega VRa, Googlovega sistema daydream pa onegaj ne podpira. Druga posebnost xperij je ap­likacija Remote Play, ki omogoča špilanje s playstationa 4 na daljavo. To pomeni, da lahko v postelji drkaš igrice s konzole, ki je v dnevni sobi, ali celo z drugega konca sveta. (Playstation dogajanje po mreži pretaka v obliki videotoka.) Pri tem moreš uporabljati nazaslonske kontrole ali s fonom brez­žič­no povežeš dualshock. A kakor se ta fičr bere kot fina dodana vrednost, remote play ni baš funkcionalen. Često so težave s povezavo in zamik ter trganje slike sta stalnici, zato ga koristi malokdo. Na tak način na vlaku zagotovo ne boš igral Zero Dawn ali Dirt 4. V najboljšem primeru dobre domače mreže lahko v drugi sobi uživaš v grafično oziroma hitrost­no manj zahtevnih izkušnjah.

Pretočno igranje remote play je že več let prodajni adut Sonyjevih telefonov in tablic, a praksa ne pritegne. Celo v stanovanju je preveč težav za gladko igranje, poleg tega na malem zaslonu užitka ni.

Železninske specifike dotične xperie so enako sodobne kot HTCjeve: čipovje snapdragon 835, 4 / 64 giga, dodaten utor za SD-kartice, stereo in vodotesnost. (Slednje pride prav, kajti aparat se na poletni vročini pre­greva in takrat noče fotkati, zato sem ga ob­čas­no namočil.) Sony tudi ohranja jakca za slušalice. Sony kot vselej precej izpostavlja foto in video, a dasi je telefon čisto solidna zajemalka spominov, presežka ni. Navadne fotografije so kljub 19 megapikslom dejansko slabše od U11 in S8 (pozna se prezaprta zaslonka f/2). Ljubitelji 'avtoportretiranja' bodo kleli nezdružljivost s 3,5-milimetrskim sprožilnikom sebkarskih palic in pogrešali samodejno ods­tranjevanje luskavice ter drugih dermatoloških izzivov. Zelo poudarjano superpočasno snemanje z 960 fps je superneuporabno, kajti zaradi premajhnega medpomnilnika deluje točno dve desetinki sekunde. In če si dovolim še nekaj zajedljivosti: neumno tlačenje leče v skrajni vogal botruje mnogo prstnih sencam, zlasti ko daš fotografirati komu drugemu.

HTC U11 in sony xperia XZ premium temeljita na sličnem siliciju in oba poudarjata muzikalične ter fotozajemalne možnosti. Telefona sta seveda kakovostna in napredna, a kaj, ko so Korejci letos napravili večji premik kot tekmeci.

Xperia XZ premium s 5,46-palčnim LCDjem sodi v raz­red velikanov. S 156 milimetri je sicer malce nižja od iphona in galaxyja plus, toda izrazito štirioglata oblika jo naredi optično večjo. Dizajn se namreč ni kaj prida spremenil in xperia ostaja enaka monolitna, vsesteklena deščica, ki sicer ni grda, moderna pa tudi ne. Čeprav je brez gumbov na prednji plati, sta robova zgoraj in spodaj pretirana. Ikonice so na zaslonu, medtem ko je ozek bralnik prstnih vijug kot poprej na robu. Deluje, vendar majke mi, da se prednje tipalo še vedno najbolje izkaže. V softverski plati mobilnik zgledno podpira odjemanje vsebin z medijskih strežnikov, dostopanje do njega z drugih naprav in pošiljanje multimedije na televizor. Par je Sonyjevih lastnih nucnikov, med katerimi najbolj izstopa že poznani LifeLog, ki venomer beleži korake, premike, spanje, količino čvekanja in slično. Ampak posebne vrednosti nima in bi bilo bolje, če bi udejanjili pošten fitneserski app. Mimo tega posebnosti ni. Kot pri U11 sem tudi tu pogrešal stalno vidno uro in samodejno zbujanje, ko vzameš fon v roko.

Xperia navduši z medijskim odjemanjem in stre­žen­jem. Vprašanje je le, koliko uporabnikov to nuca. Bolj vsenamenska bi bila dobra gibalna aplikacija. LifeLog, ki beleži celo čas igranja in poslušanja glasbe, to ni.

Vsako leto ima xperia enako težavo: pride med zadnjimi in v svojem razredu premalo izstopa, da bi prišla pod žaromete tehnojavnosti. Letošnji paradnež tega ne bo spremenil. Daleč od tega, da je terminal slab, vendar bi moral biti drznejši in imeti več edinstvenih ter uporabnih malenkosti. Je pa res tudi, da večina uporabnikov sploh ne razume naštetih hib, kamoli jih občuti oziroma pogreša fičre, ki jih ima aktualni androidni prvak S8. Poleg tega s ceno 700 evrov stane dvestotaka manj od velikega ifona in galaksije. Itak sem se že večkrat pridušal, da je z mobiteli tako kot s toaletnim papirjem: vsak rabi svojemu namenu, štirislojnost ni nujna in iskanje razlik med njimi je dlakocepljenje. Ampak vseeno bi morala biti forma centimeter nižja, tu odpustka pač ni. Zajetnost pač opazi še tak tehnolaik. 

Sony xperia XZ premium objavljeno: Joker 288
julij 2017