Revija Joker - HTC U11

ČLANKI
stranka » članki » testisi » HTC U11
HTC U11
...
LordFebo

Tajvanska firma HTC je pred kratkim praznovala dvajsetletnico in menda jim ne gre slabo. To je presenetljivo, saj so precej ožji od ameriške, kitajs­ke in korejske konkurence ter so na Zahodu v zadnjih letih izgubili velik tržni delež. Spomnimo, da je HTC izdelal prvi telefon z Androidom in prvi z Windows ter da so bili leta 2011 celo bolj razširjeni od Samsunga. Toda z rekordnega desetodstotnega kosa svetovne pogače so padli na manj kot stotinko! Ni jim uspela niti nedavna predraga in baterijsko retardirana serija visokega srednjega razreda ultra U. Zdaj prihajajo na trg s prenovljenim premijskim modelom U11. A ta ne sledi najnovejšim trendom dvojne kamere in povišanega, čimbolj brezrobega zaslona. Celo svojemu prepoznavnemu aluminijastemu ohišju so se tokrat odpovedali. S čim hočejo potemtakem Tajvanci prepričati tiste, ki so pripravljeni za žepni terminal odšteti 800 evrov, da je njihov aparat boljši od konkurence?

HTC stavi na tekočebarvno zadnjo plat, toda z aluminijem ni bilo nič narobe. Pohvalno pa v škatli pride zaščitni ovitek. Priložene so takisto izpostavitve vredne vuhelne slušalke.

Prvi marketinški poudarek je odetost v steklo spredaj in zadaj, pri čemer se po ritni plati prelivajo sijoče barve, čemur rečejo 'liquid surface'. Ob navadnih, pusto črnih in temno sivih tekmecih izstopata predvsem modra in rudeča. Toda učinek vseeno ni oko roseče poseben. Pravzaprav prej deluje kičasto kot prestižno, poleg tega se divljenje nad igro fotonov hitro spremeni v zmrdovanje nad odtisov polno površino. Itak je mobitel dobro odeti v (priloženo) zaščito, ta pa odvzame nekaj barvnega učinka. Pod črto U11 kljub všečni formi in dobri izdelavi videzno ni za dol pasti od navdušenja. Tudi zato, ker je pro­čelno čista klasika: 5,5-palčen LCD je 9 : 16 (1440 x 2560) in povsem raven, rob naokrog ni minimalen in gumbi so na ohišju. Je pa res, da se mi slednje čisto dopade in izvrstni prednji bralnik odtisa se v praksi bolje izkaže od ponesrečenega zadenjskega na S8.

HTC U11 in sony xperia XZ premium temeljita na sličnem siliciju in oba poudarjata muzikalične ter fotozajemalne možnosti. Telefona sta seveda kakovostna in napredna, a kaj, ko so Korejci letos napravili večji premik kot tekmeci.

Samosvoj HTCjev fičr je stransko stiskanje aparata za hiter priklic funkcij. Kratek stisk denimo odpre fotoaparat in proži zajemanje, podaljšan prižge lučko, preskoči pesem ali kaj tretjega. Težnja po ino­vacijah sicer ni napačna, toda praksa ne prepriča. Operacija ni docela zanesljiva in kljub nastav­ljanju jakosti zaznave se mi je nemalokrat primerilo, da je lučka pomotoma gorela pol ure. Za 'ročno' prižiganje svetilke je zmagovalna Motorolina gesta zamaha, ki bi se morala postati privzeta v slehernem fonu. Stiskanje tudi ni omogočeno v nobeni izvensistemski aplikaciji. V mojem videnju gre za polovičarski poskus, ki bo v prihodnjem modelu brž­ko­ne izostal. Bolj pozdrava vredna je prednja kamera, ki sebka s kar 16 megapikami. A ljubitelj avtoportretov bo zabavljal čez odsotnost slušalčnega priključka, ki je potreben za škljocanje s selfie-stickom. V škatli sicer dobiš pretvornik USB-C v 3,5 mm, a to pomeni še en kos tovora več. Glavna kamera (12 mp, f/1,7) je sama po sebi prav tako vr­hunska, le da ga malce biksa HDR-softver, kajti v teh poletnokontrastnih dnevih so temne sence napram samsungu opazno pretemnjene. Sprva sem imel občutek, da posnetek sploh ni združen iz več različnih stopenj osvetlitve.

Na nekaterih trgih ima U11 vdelano Amazonovo pomočnico Alexo, a ne pri nas. Levo je nek HTCjev smartass companion, ki ne koristi ničemur in je dobe­sedno kr neki. Desno pa je prednasneta športna aplikacija Under Armor Record. Ki je švoh.

U11 bodo čislali ljubitelji glasbe, saj ima najboljše, orenk glasno stereoozvočenje, podpira visokoraz­ločen avdio ter vključuje izvrstne vuheljne slušalke od firme ANC. Ostale specifikacije so snapdragon 835, 4 giga rama, 64 giga skladišča, SD-razširljivost in vodotesnost. Ima še štiri mikrofone za 'pro­s­tors­ko' snemanje zvoka, česar korist pa mi je nevidna. Nosi skoraj osnoven sistem 7.1, ki je sicer brez samsungovsko podvojenih aplikacij, vendar nima nobenega softverskega omembe vrednega plusa oziroma uporabnega ekosistema izven Googla. Fizkulturnen nucnik je od Under Armorja, prednameščena je neka novičarska aplikacija, pa res slaboten HTC­jev videoeditor … Pogrešal sem recimo tako elementarnost, kot je ura, vidna na ugasnjenem zaslonu. Galaxy S8 in iphone 7 prinašata precej več dodane vrednosti. Telefon seveda ni napačen in izkušnja z njim je odlična. Toda v svoji profesionalni kritičnosti ne morem mimo tega, da dobiš pri omenjencih več za isti denar. 

HTC U11 objavljeno: Joker 288
julij 2017