Revija Joker - Vuzix iwear video headphones

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Vuzix iwear video headphones
Vuzix iwear video headphones
...
Aggressor

Ameriška firma Vuzix se že dve desetletji uk­varja z naglavnimi prikazovali, med kateri­mi so tudi videonaočniki iz serije iwear. Hec­­ni naziv 'video headphones' označuje zadnjo inačico izdelkov iz tega niza, s katero skušajo zajahati VR-val in jo namenjajo vsem multimedijskim področ­jem. Ta videoočala naj bi bila primerna tako za zret­je filmov na vlaku, saj imajo vgrajeno baterijo, kot za navidez­no resničnost. Premorejo namreč zaznavala nagibanja, ki jih večina naglavnih videopredvajalnikov nima. In nazadnje naj bi bili vuzixi primerni celo za poslušanje muzike (urg?). Vse to za 350 evrov.

V napravi sta dva mikrofona za nalinijsko igričarjenje in triosni pos­peš­ko­mer, žiroskop in magnetni kompas. Toda težava sta ozka in počasna zaslona, zato se v navidezno resničnost nima smisla podajati.

Naj najprej poudarim, da to ni naprava za VR, saj ne zadošča potrebam, če se želiš udobno potikati po navideznih svetovih. Pri tem je nižja ločljivost napram riftu in vivu − za vsako oko le 1280 x 720 pik − še najmanjša težava. Zorni kot je ubogih 55 stopinj, zato je v igrah naokrog moteča črnina, kar precej pokvari izkušnjo. Mobilniški gear VR ima gledišče okoli 95 stopinj, ta orenk naglavniki pa več kot sto. Nadalje zavda slabost, ki se pojavi zaradi nizkih šestdesetih hercev osveževanja slike. Z razlogom so tekmeci sklenili, da se pod 90 hercev ne sme! Obenem vuzixi ne podpirajo prostorskih iger, saj ne poznajo lociranja v sobi in sprege z mahalnimi igratorji. Mišljeni so za tiste špile na Steamu, ki so naknadno dobili VR-podporo za oziranje naokoli, od Dirt Rallyja prek Dooma 3 do Portala 2. Za delovanje v tem okolju jih moraš ročno prirediti z res zate­ženim postopkom, ki vsebuje dva ducata strokovnjaških korakov. Rezultat pa je le glavobolno gledanje s plašnicami. Tudi za glasbo video headphonov ne bi svetoval. Zvočna gonila so sicer spodobna štiricentimetrska in premorejo konkreten, dober bas. To je pa tudi vse, kajti zvok je dokaj filmski, torej prilagojen eksplozijam in go­voru.

Le kam ima ženšče sredi kuhinje priklopljene naoč­ni­ke? Morda bi bili vuzixi nekaj več vredni, če bi lahko vanje zadegal SD-kartico s filmi, a to bi zahtevalo procesor in softver ter napravo podražilo.

Nak, iwear video headphones so prvinsko še vedno priprava za vzdušno samotarsko gledanje videa na potovanjih ali v doma­čem okolju, če nočeš motiti družinskih članov. Pri tej nalogi se obnesejo prav v redu. Zretje skoznje da vtis velikega zaslona, slika je povsod ostra in barve so močne ter kontrastne, morda celo preveč. Še posebno zasijejo pri 3D-videu, kjer je izkušnja boljša kot z utripajočimi očali na nekaterih televizorjih in v Koloseju, saj tu zaradi dveh ločenih zaslončkov ni filtriranja in s tem povezanih glavobolnih žmiganj. Gizmo zaradi baročno oblazinjenih slušalk in solidnega nastavljanja udobno sedi na glavi, le pri nosu začne čez čas žuliti. Vde­lana baterija zdrži ravno za enega Terminatorja 2, seveda pa je možen priklop na elektriko. Video sig­nal gre prek HDMI-kabla, tudi iz mobilnika (nucaš MHL-pretvornik), saj vtiča za spominske kartice nima. Totalna neumnost pa je le dober meter dolga žica, kar je premalo že za nazaj zleknjeno rabo ob računalniku, kamoli za dnevnesobno kavčnost!
Iwear video headphones so torej za nišno rabo, saj le puščavniški navdušenci nad 3D-filmi zares nucajo takšna očala. Za na pot je tablica mnogo priroč­nej­ša, saj s to inštalacijo pač ne boš ždel na letalu. Pa tudi doma takšnega facehuggerja težko nosiš na čebru dlje kot en konkreten slikosučni izdelek. Nemara ga pograbijo piloti dronov, za katere ga Vuzix takisto oglašuje. 

Vuzix iwear video headphones objavljeno: Joker 287
junij 2017