Revija Joker - Hotne priprave, nenujne narave

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Hotne priprave, nenujne narave
Hotne priprave, nenujne narave
...
Nanje se piše, pa tudi briše: film in knjiga, glasbe en giga, stripi, novice, gole prasice … Vsebine obilo naprave držijo. LordFebo jih rabi, življenje pozabi.

Tablice, ki jih je leta 2010 definiral ipad, se že lep čas prodajajo vse slabše. Lani jih je bilo denimo potrženih skoraj petino manj kot leto poprej, pa že takrat so bile v upadu. Začetno zanimanje je šlo na rovaš sijajne novitete, poleg tega so bili mobilniki včasih manjši. A že spočetka smo zapisali, da gre za nekam postranske onegaje, ki jih še najbolj cenijo otroci. Kot se kaže v praksi, nas večina v digitalnem vsakdanu raje poseže po fonu, s katerim imamo dostop do vsega. Osebnejši servisi v družinsko dosegljivih tablah pač nimajo mesta. Te naprave v mnogokaterem gospodinjstvu zato samevajo in ljudje jih zategadelj ne nadgrajujejo. A vseeno so večji zasloni privlačni. Boljši so za igranje, ogledovanje fotk in brskanje po spletu, medtem ko za čitanje digitalnih stripov in časopisov ter uživanje v filmih sploh ni druge izbire. Kdor vse to početje čisla in ima za povrh naraščaj ali veliko potuje, pozna tablično korist. Če mu tošl dopuš­ča, lahko izbira med tremi (s)ličnimi 9,7-palč­nimi modeli, vsemi poželjivimi in sijočimi z razločlji­vost­jo 2048 x 1536.

Za nobeno tipično tablično početje, kot je listanje e-revij, špilanje in gledanje filmov, ni potrebe po 700-evrskih modelih. Apple zato ponuja cenejši ipad (2017).

Ipad (2017) in ipad pro 9,7
Apple ga s svojimi poimenovanji biksa. Najnovejši ipad se imenuje le ipad in je naslednik niza ipad air, ki je naslednik niza ipad. Zato ni čudno, da celo prodajalci dodajajo v oklepaj letošnji letnik. Ipad (2017) je torej najnovejša Applova tabla, ne pa tudi najmoč­nejša, kajti prestol pripada lanskemu ipadu pro. Navzven sta napravi težko ločljivi, saj ju di­čita identični pročelji s fizičnim prstobralnim gumbom. Po­dobni sta si takisto njuni aluminijasti zadnji plati. Model pro je z debelino 6,1 milimetra in težo 437 gramov malce tanjši in lažji ter ima za razliko od novinca izbočeno zadnjo kamero, bliskavico in ob strani magnetni konektor za tipkovnico. Nadalje več­pičič­no zre skozi obe očesi ter filma v 4K, trese zrak s četverico zvočnikov in bije s srčiko A9X (2,19 GHz), medtem ko ima navaden ipad le stereo in 1,85-gigaherčni procesor A9. Čipa sta 64-bitna in znatno hitrejša od A8 iz aira 2. Ločita se modela še po zas­lonu. Oba sta sicer LCDja z enako mrežo, vendar ima projev manj plasti, riše z več barvicami (ni HDR) in prilagaja belino glede na zunanjo svetlobo.
Ceni za 32 GB wi-fi izvedenki sta 710 in 435 evrov. Slabi trije stotaki so precejšnja razlika, zato je na mestu vprašanje, kaj jo odtehta. Navsezadnje ta cenejši ni odet v poceni plastiko in oskubljen funkcionalnosti. Displejno je rahlo slabši le, ko ju daš skupaj in gledaš pod kotom, fotografiranja se s tablicami pač ne gremo, videotelefonija, kjer pride do izraza projevih sprednjih 5 megapik proti 1,2 mp, ni ob­če priljubljena in parno ozvočenje je povsem dovolj. Oba pomnita z dvema gigabajtoma in se napajata iz enake 10-urne baterije. Pri vsakdanjem tabličnem namenu odstopanja v izkušnji dobesedno ni, saj se procesorski razkorak opazi le v najbolj zahtevni grafiki. S projem Apple sicer cika na produktivnost, ki jo omogočata dodatna tipkovnica in modrozobi svinčnik. Ti komponenti veljata 170 in 100 evrov, s či­mer se izdatek približa slabemu jurju. Čeprav pro­iz­vajalec sistem opisuje kot "tvoj naslednji raču­nal­nik", moraš biti precej drzen, da se odločiš za tako rešitev namesto klasičnega prenosnika. Saj obstajajo Microsoftov Office, multitasking in razdeljen zaslon, toda vseeno je okolje izrazito mobilniško z velikimi grafičnimi elementi, tipkovnica pa bolj zasilna. Stilus je drugi plati najboljši na trgu in rokoriscu sila uporaben. Zaznava tako jakost kot nagib, vle­če­nje črt ima najnižji zamik od vseh in obenem je ustvarjalnih nucnikov za ipad največ.

Apple pencil je najboljši stilus, a deluje le z ipadom pro. Roka, po­či­va­jo­ča na ekranu, pri risanju ne moti. Pogrešal pa sem na svinčniku radirko.

Kakovostna bera softvera za dotični sistem drži tudi na splošno. Resda nismo več leta 2013, ko je imel iOS neprimerno večje izobilje tabličnih aplikacij. Dandanes so vsi svetovni in lokalni servisi ter prog­ramčki komercialnih firm, od Netflixa ali Hoferjevega kataloga, v obeh taborih. Ampak še vedno je ipad v kvalitetni premoči, naj gre za vrsto ekskluzivnih produktivnih orodij in par vrhunskih iger ali zgolj za boljšost programčka. Takisto je nekaj vreden Applov zastonjski softver, kot so iMovie, GarageBand in pisarna iWork. Za nameček je ipadov plus dodelan ekosistem. Prič­neš delo na mobiliji, nadaljuješ na macu. Poslušaš muziko ali gledaš film z iphonom, nakar brezšivno uživaš dalje z ipadom. Na tab­lici lahko sprejemaš ifo­nične klice ali sporočila, instantno pregleduješ tam zajete fotke … Tekmeci sicer nudijo večino povezovanja in oblačnega shranjevanja, a jabolčni okoliš, dasi ne brezhiben, je v praksi najbolj dovršen. Kajpakda to sodelovanje med napravami in servisi tipa Facetime in Find my Friends pride do izraza le, če so vse tvoje naprave Applove in jih uporabljajo drugi družinski člani ter po možnosti še prijatelji. 

Če bi bil komplet tablice in zasilne tipkovnice, ki ob­enem rabi kot ovitek, 500 evrov, potem je to v redu dodana vrednost. A tole košta 900. Zelo redkim se splača.

Posedovati okenski PC, androidni fon in ipad je zato malce neumno. A kljub temu je tablica dovolj samostojen onegaj, ki se tudi v Googlovem ekosistemu počuti čisto v redu, saj so na voljo vsi Gjevi servisi. Ima pa iOS poleg vrste manjših bedarij in omejenosti, kot je nezaslišana odsotnost ciferne vrstice na tipkovnici, za podalpskega uporabnika relativno veliko coklo. Teže je namreč nasneti sandokansko me­čino in klienti za torrentovanje ne obstajajo. Ipad za razliko od androidnikov ob priključku na PC ne deluje kot USB-naprava, zato (pre)prosto prenašanje 'varnostnih kopij' filmov in e-knjig ni mogoče, marveč je treba pretvarjati in motoviliti z iTunes. Kupovanje vsebin je na tem bregu pač samoumevno. Zase priznam, da se bolje počutim v odprtejšem Goog­lovem sistemu. A če bi kot navadnež kupoval ipad, bi se vsekakor odločil za znatno cenejšo izvedenko (2017). Model pro s svinčnikom je le za hude kreativce, dočim je tipkovnični skupek po mojem za ve­či­no mimosunek.

Procreate velja za najboljši risalni program in je le za ipad. Tudi seriji Halo Spartan in Infinity Blade, pa FTL, Papers Please ter par drugih. iOS ostaja v rahli premoči.

Hotne priprave, nenujne narave objavljeno: Joker 286
maj 2017