Revija Joker - Samsungova ekspresija, S8 galaksija

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Samsungova ekspresija, S8 galaksija
...
V ponos in čast si šteje LordFebo, da rokuje z najboljšo, najbolj poželjivo letošnjo žepno ploščico. Rob se tanjša in še malo manjka, pa bo slika že na zadnji strani.

Preveč telefonov sem dal čez roke, zato me novitete prevečkrat puščajo ravnodušnega. Na dve leti bi morali izhajati, pa bi bilo bolj za­nimivo. Ali majke mi, S8 me je prevzel. Ni revolucija, ki bi streljala laserje in kazala holograme, toda sprememba je opazna. V formi, kajpakda, saj nekam višji zaslon z neverjetno malo roba pade v vsako oko. Displej zasede skoraj 83 % celotnega pročelja, kar je rekordno (iphone 7: 65 %, galaxy S7 edge: 76 %). Aparat pravzaprav deluje kot tisti fotošopani koncepti, tudi spričo še ene všeč­­ne novitete, zaobljenih kotov. LG in Samsung sta se tole bržda zmenila, zakajti vse našteto definira tudi konkurenčni model G6, medtem ko bodo ostali zelo verjetno trendu sledili s prihodnjim rodom. Obe velikostni različici sta sicer kanček daljši od predhodnih, toda približno enako široki in lepo sedeta v dlan. Obenem ju zaznamuje konkretno večja prikazovalna površina. Ne samo, da ima navaden S8 obsežnejši ekran od prejšnjega ta velikega, marveč zaradi novega, povišanega razmerja prikaže več vsebine. Privlačnost in uporabnost, torej!

Se bo novo, korejsko zaslonsko razmerje prijelo in ga bo kopiral celo Apple? Kaj pa ovalni koti in nežno na strani zaobljena robova? Tako ali drugače je osmi galaxy S, ki pride v inačicah 5,8" in 6,2", elegantna in poželjiva ploščica, dasi oblikovno izhaja iz sedmice edge. Barvne opcije so sicer le črna, srebrna in siva. Minus pa je precejšnja zmikljivost, saj sta obe plati docela stekleni in je ovitek domala nujen.

Zaslonska širina, pomagača plitvina
Za novo proporcijo 18,5 : 9 napram doslejšnjemu standardu 16 : 9 so se odločili tako zavoljo videa, ki se približa kinoformatu, kot na rovaš dodatne vrstice ikonic in centimetra v programju. Aplikacije z neskončno, 'skrolabilno' vsebino s tem nimajo te­žav, naj gre za zemljevide, družabna omrežja ali brskalnik. Tiste s fiksno grafiko, recimo špili, delujejo v izvirni obliki z nekaj črnega roba ali jih na na silo raztegneš. Slednje ponekod funkcionira, drugod ne. Videopredvajalniki načeloma slikosučejo od roba do roba, kar je videti prav izvrstno, pri čemer kakopak igra vlogo takisto vrhunski AMOLED-sijaj z razločnostjo 2960 x 1440 in nalepko HDR. Tankorobi ustroj je možen na račun odpovedi fizičnemu domačemu gumbu, s čimer Samsung po sedmih generacijah uvaja nazaslonske ikonice. Samo po sebi to ne moti in srednja ima celo vibratorski odziv, je pa neposrečen položaj bralnika prstnega odtisa na zadku. Namesto preizkušene sredine so ga umestili ob fotoaparat, kar je dvojna neumnost. Je previsoko za naraven položaj normalno dolgega kazalca, za nameček pa prst pomotoma vselej položiš na lečo!

Očesno odklepanje bi bilo bolj praktično, če bi zaznalo dvig pred oči in se samodejno vklopilo. Zdaj je treba namreč mobilnik najprej obuditi z gumbom in/ali podrsom, da gre v razpoznav­ni na­čin. Takisto je nepraktično biometrično aktiviranje ploščice, ki je na mizi pred teboj ali v avtomobils­kem stojalu: prstni odtis je zadaj in za prepoznavo oči se moraš skloniti nadenj. Lahko pa nastaviš varne cone, kjer se fon ne zaklepa, recimo v avtu ali na domačem wi-fiju.

Poleg odklepanja s prstnimi vijugami S8 uvaja eks­perimentalno razpoznavo šarenice, ki jo je lani demonstrirala lumia 950. Tako imenovanega iris scana ne gre mešati z retinal scanom. Slednji temelji na žilicah v mrežnici, tale pa na vzorcu barvnega kolobarja okoli zenice. V ta namen ima telefon dodatno IR-kamero, ki rdeče zasveti. Pristop ne deluje najbolje, kajti treba je nekam nenaravno zreti v zgornji rob, in niti tedaj odklep ni instanten in zajamčen, zlasti ne na soncu. Toda v kombinaciji s prstnim čitavcem se fon naglo aktivira. Še ena hardverska malenkost je dodaten gumb na levi strani, ki prikliče pomočnika Bixbyja. Z njim kani Samsung tekmovati z Googlovim asistentom, Cortano in Siri, razvili pa so ga bivši Applovi programerji, zbrani v zagonskem podjetju Viv Labs. Korejci so jih enostav­no kupili, saj se zavedajo pomembnosti beleženja osebnih podatkov, ako hočejo biti več od izdelovalca pikslov in tranzistorjev. Bixby je štartal prav z S8, vendar bo sčasoma postal del ekosistema, ki sega od pametne bele tehnike prek nosljivih digitalij do avtonomnih avtomobilov. Sluga je sicer še močno zaostal in streže le z vremenskimi, opomniškimi karticami in zanimivimi članki ter na fotkah kao prepoz­nava artikle in krajevne znamenitosti. V času pisanja nima enega samega aduta v primerjavi s prej omenjeno družbo. Niti razpoznava amerikanščine še ne deluje. Googlov pomagač s tem seveda ni odpuščen, škoda pa je, da se dotičnega gumba ne da vezati na kakšno drugo opravilo.

Temu Samsung pravi neskončen displej. Mogoče prehitevajo z oznako, kajti v nekaj letih bo šel okvir sigurno preč po vseh stranicah. A dandanes je taka zapolnjenost silhuete velik dosežek. Zaradi podaljšanega razmerja ima YouTube dodatno ikonico za proporcionalni razteg videa. Visokosijajen (tudi na sončni svetlobi) in izredno barvit ekran naredi zretje uživaško, zmoti le monozvok.

Vršac železnine, dvojne mečine
Srček evropske osmice je v 10-nanometrski tehnologiji izdelano čipovje exynos 9 z dvema četverojed­ro­ma, 2,3-gigaherčnim za urne opravke in 1,7 za šte­dilniške. Gre za najhitrejšo mobilniško rešitev ta hip, močnejšo od snapdragona 835, ki bije v ameriški verziji S8. V primerjavi s predhodnikom je sintetični doprinos celo do četrtine, dočim se v praksi vsa ta moč izrazi le pri ukvarjanju z videom, v VRu in pri nekaterih zahtevnih igrah tipa Injustice in As­phalt Extreme. Samsung začuda ni sledil dvoučnosti tekmecev in zadnja kamera ostaja 12 mega z zas­lonko f/1,7. Posnetki so v tem razredu sicer vrhuns­ki, le bližnji selektivni fokus, s katerim se ponašata huawei P10 in iphone 7, je umeten in neprikladen. Dodani filtri in učinki, ki bolj pritičejo cenenim dolsnetim nucnikom, ne doprinesejo veliko, medtem ko bodo sebkarji pozdravili res dobro prednje oko. To avtofokusirano zajema z 8 megapikami in v načinu HDR ter odpravlja dermatološke hibe. Omembe vreden je še najsvežejši bluetooth 5.0, ki omogoča višje hitrosti, domet 200 metrov in povezanost dveh naprav hkrati! Preostali hardver je prilično nespremenjen: monozvočnik, SD-razširitev, barometer in merilnik srčnega utripa ter krvne oksigenacije. Vodilo-polnilo je USB-C, dočim klasični jaka za slušalke ostaja. Aparat je tudi vodoodporen, to pot celo do poldrugega metra globine. 

Levo so Bixbyjeve pametne kartice, vendar je pomočnik na začetku poti in ga Googlov butler, ki kaže delnice, športne rezultate, prometno zgoščenost in še marsikaj, močno prekaša. Je pa boljši od konkurence S Health. Poleg korakov meri občo aktivnost, beleži tek, kolesarjenje in počepe ter pošilja izzive. Des­no je Samsungov Kids Mode s talkingtomastimi špilčki. Škoda, da ni prednaložen.

Vmesnik se odslej imenuje 'experience'. Softver je prijetno oblikovan in zloščen, a mu podvojenost prog­ramč­kov ne dela usluge. Troje oblačnih shramb, dva kaslca, dve galeriji, dva koledarja, dve štacuni … Uporabnik iphona se temu upravičeno smeji. Kakšnih izpostavitve vrednih oziroma sila uporabnih novih prijemov okolje ni dobilo, bolj dodelave obstoječega. Najboljši od Samsungovih nucnikov je fizkulturni S Health, ki je lepo napredoval, medtem ko za obstoj dobrega otroš­kega okolja, avtomobilskega modusa in glasbotvornega orodja Soundcamp ve malokdo, saj jih je treba dol­sneti z njihove neprivlačne štacune. Znotraj sistema je mnogo galaxyju lastnih malenkosti, recimo varna mapa za (s)porno vsebino, špilavska orodja z zajemanjem videa, hitri časovni in lokacijski opomniki ter uporaben fičr 'always on', ki prikazuje uro in po novem celo sliko v ugasnjenem režimu. Pogrešam pa potrk po zaslonu za instantno obuditev, boljše sporočilne predoglede, lepše fotografije ob klicu, samodejno kolobarjenje tapet nalik huaweiju in res uporaben detajl z motorole, da potreseš fon za prižig lučke.  
Ob koncu dneva S8 ni popoln telefon, je pa najbolj dovršen in najbolj napreden. Predstavlja železninski vrhunec v vseh pogledih in dovolj privlačno ter poceni VR-platformo. Baterijska vzdržljivost je glede na ostale paradneže nadpovprečna in se elektrificira bistveno hitreje od iphona. Če malce pošpekuliram, je baterija po debaklu z notom 7 nedvomno najbolj varna od vseh. Dodana vrednost so priložene zelo kakovostne slušalke mojstrov AKG Acoustics. Nadalje vsebuje največ praktičnosti, od vodotesnosti, ki omogoča podgladinsko fotkanje, in neprestanega prikazovanja ure prek res hitrega polnjenja, tudi brezvrvičnega, do sistemskega spodbujevalnika telesne aktivnosti. Za nameček prinaša novo formo, ki priteguje poglede. Samsungov ekosistem sicer ne more parirati Applu in ima par mimosunkov. Toda kljub temu je daleč najboljši in z največ potenciala na androidni strani. Poceni ta zadnji krik tehnike seveda ni, saj 64-gigabajtnež košta 800 oziroma 900 evrov v povečani izvedbi 'plus'. Ampak kdorkoli se ozira k najjačim modelom, v mojem videnju ni druge mož­nosti in je še lep čas ne bo. 

Razdeljen pogled je zaradi višjega zaslona nemara bolj koristen, a v resnici ne baš. Na drugi sliki je Samsungov Game Launcher, ki hrani vse špilavske ikonice, preprečuje nadležne klice med partijo Hearthstona in snema igranje s pačenjem ter komentiranjem vred. Opomniki na zgrešene klice in naloge so na polovici uporabne poti. Najbrž bodo prišli bolj prav ob sposobnejšem Bixbyju oziroma glasovnem ukazovanju. Na zadnji sliki pa je eden od prednaloženih ’učinkov’ samoportretiranja. Prednja kamera je vrhunska, softver pa popravlja perspektivo in kožo.

Samsungova ekspresija, S8 galaksija objavljeno: Joker 286
maj 2017