Revija Joker - Linksys velop

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Linksys velop
Linksys velop
...
Aggressor

Saj poznaš tiste oglasne podobe, kjer se manekenski možje in žene široko smejočih ust s tablico v eni roki in kofetom v drugi sprehajajo po hiši ter čebljajo po videokonferenci? Brez tegobic, ki tarejo vse resnične ljudi, kot so slabši signal v vrhnjih nadstropjih, menjava vstopnih točk pri prehodu na območje wi-fi ojačevalca ali zatikanje, ko sine ob istem času na polno vleče porniče čez torrent. Z velopom je navadnemu smrtniku dosegljiva takšna idila – če dovolj odpre denarnico.

Kot pri dosti novejših brezžičnih usmerjevalnikih so velopove antene spravljene v notranjosti. Zato enote dobro shajajo na ozkih, nagnetenih policah.

Velop je mesh wi-fi sistem, zgrajen iz enakovrednih enot, od katerih je ena priključena na modem in rabi kot baza, ostale pa so sateliti, ki od nje brezžično dobivajo podatke in signal širijo po bivanjskih prostorih. Ker ima sleherna po dva vtiča za ethernet, jih je moč povezati tudi žično, a to pokvari smisel. Štartni kompleti so v različici z dvema ali tremi enotami, nakar jih je moč po eno dokupovati tja do deset. Sleherna škatlica je elegantne stolpične oblike, predvsem pa zmogljiv brezžični usmerjevalnik klase AC2200 (beri spremljevalni članek). V notranjost je vgrajenih šest anten, ki se pogovarjajo v multi-bandu, torej v 2,4-GHz pasu in dveh 5-gigaherčnih.
Eden od slednjih je namenjen samo komunikaciji med sateliti. To je velopova odlika, saj je upad toka podatkov pri skokih skozi satelite majhen. Šele nad desetimi metri med njimi v prostorih s tankimi stenami je opazno nižanje hitrosti na sekundarni enoti in celo pri skokih do tretje je signal še vedno odličen. Vsak frekvenčni pas lahko komunicira v načinu 2 x 2 MU-MIMO (vključno s 'satelitskim'), zato lahko na omrežje obesiš več zahtevnih uporabnikov in igralcev Counter-Strika. Hitrosti v isti etaži so primerljive z usmerjevalniki višjega ranga, torej nekje med 300 do 350 megabitov na sekundo v sosednjih sobah. Velop zobe seveda pokaže v večjih prostorih, saj lahko dve enoti pokrijeta veliko stanovanje, tri pa hišo. Pri prehajanju skozi strope je koristno satelite postaviti čimbliže – tisti v zgornjem nadstropju naj bo približno nad matično enoto. Pri tem velop ni magičen in ga bo debel strop iz armiranega betona oskubil tako kot vse druge rešitve. Zato optimalna rešitev os­taja ožičena baza v drugi etaži. Toda signal z velopom je v takšnih bivališčih še vedno nekajkrat moč­nejši kot pri postavitvi z enim samim routerjem. Govorimo o razliki 80 proti 20 Mbit/s v podstrešni spalnici, kar je ključno za streamanje 4K-videa!

Dizajn skuša kable skriti z vtiči na spodnjem koncu ohišja, da žice ne kvarijo idilične slike hi-tech wirelessa. Zato so priključki tam nekoliko nagneteni.

Predvsem navduši lahkotnost rabe, saj velopovo drobovje z Armovim cortexom-A7 in štirimi gigabajti rama samodejno organizira tok podatkov. Napravam se vse enote predstavljajo kot ena vstopna toč­ka, sistem pa je moč nadzorovati po telefonu. Toda proizvajalec je zaradi popreproščanja žrtvoval marsikateri detajl pri konfiguraciji. Velop sploh ne poz­na računalniškega vmes­­­­­nika, marveč samo za iOS in Android. Med finejšimi nas­ta­vitvami je osnoven star­šev­ski nadzor, kjer lahko blokiraš tako naprave kot spletne strani. Toda manjkajo časovne blokade, s katerimi bi otroku preprečil igranje WoWa ob dveh ponoči. Pozna port forwarding, guest networks in prioritizacijo naprav, a manjka cela kopica nastavitev, kot so DHCP, VPN strežniki, po­žar­ni zid ... Maherjem to ne bo pogodu.
V škatlicah sem pogrešal tudi USB-vtičnice za hitro deljenje vsebin, pa kakšno mrežno za povrhu. Predvsem pa izdelek ni poceni, kajti najosnovnejši komplet z dvema enotama te pride 430 evrov, oni s tremi skoraj 600, vsaka enota posebej pa 250. Konkurenčni Googlov wifi je nekaj cenejši, a nima lastnega frekvenčnega pasu za sporazumevanje med sateliti, dočim je Netgearov orbi primerljive cene in učin­ko­vitosti. Linksys velop je res fajn za premož­nej­še ljudi s hišami, ki nimajo znanja o routerjih in hočejo net­flixati v spalnici. Ostali morajo dobro na­študirati, koliko se jim strošek splača, kajti za zretje fejsbuka na odmaknjenem stranišču v bajti sta router plus cenejši ojačevalnik povsem zadosti. 

Linksys velop objavljeno: Joker 285
april 2017