Revija Joker - Huawei mate 9

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Huawei mate 9
Huawei mate 9
...
LordFebo

Še pred nekaj leti je bil Huawei novinec na Zahodu, medtem ko je danes njihova javno izpričana težnja postati največji izdelovalec mobilnikov na svetu. Smela napoved za kitajsko znamko, ki se je pri marsikom še vedno drži prizvok cenenosti. A en prestol že imajo: par let nazaj so na področju telekomunikacijske opreme prehiteli Ericsson in menda večina največjih operaterjev na svetu uporablja njihovo robo. Tudi nizke kakovosti izdelave se jim ne sme očitati, ne njihovi mladost­niški mobilniški znamki Honor in še manj najnovej­šemu direktorskemu aparatusu mate 9. Ta resda ni oblikovni presežek, toda forma iz brušenega aluminija in s karseda malo zaslonskega roba je primerljiva ali celo prekaša ostale prvake. S tem, da gre za enega največjih aparatov, ki kljub temu ni videti kot neprivlačna deščica nalik mnogim drugim kolosom.

Kitajski tovariš 9 je sicer velik, a čisto vše­čen fon, ki pride v šestih barvah, od šampanjske prek kavne do mesečinske.

Za razliko od 5,5-palčne korejske in ameriške konkurence 'tovarišev' zaslon meri kar 5,9 inče. Kljub temu je poldrugi milimeter nižji od res prevelikega iphona plus. Za stabilno rabo seveda terja večjo roko, tudi spri­čo teže 190 gramov. Ker ima nazaslonske gumbe, je nje­gov čitalnik prstnih vijugic na zadnji plati. Ta je hipen in skupaj vzeto opazno bolj praktičen od Samsungovega. Od S7 je zadeva prav tako opravilno hitrejša, pri čemer Huawei prek oddelka HiSilicon izdeluje lastne procesorje. V mobilniku bije najnovejša osemjedrna izvedenka kirin 960 z arhitekturo BIG.little, kar pomeni 2,36 GHz četverček za orenk operacije in 1,84-gigaherčni štedilniški del. Za grafiko skrbi ARMovo vez­je mali. Testi pokažejo nadmoč snapdragonu 820, vendar slabšost od Applovega A10. Mate 9 ostale androidneže takisto prekaša v praktičnih opravilih, kar je posledica boljšega datotečnega sistema F2FS (Flash-Friendly File System) namesto doslejšnjega EXT4. Ta omogoča manjšo razkosanost mečine, kar botruje naglosti. Na rovaš inteligentnega motrenja uporabnikovih navad in optimizacije procesov proizvajalec obljublja, da se fon na dolgi rok ne bo zasmetil in upočasnil.
Kitajec ima 4 GB delovnega in 64 giga hranilnega pomnilnika, stereozvočnika, IR-top za krmiljenje domačins­kih komponent, SD-razširitev ter vtičnico USB-C. Zaslon je navaden IPS LCD z razločljivostjo 1080 x 1920, kar je za ta razred malo. Lagal bi, če bi očital v oči bolečo opaznost, toda specifikacije ipak igrajo vlogo pri nakupu. Poleg tega je fon zaradi tega nezdružljiv z VR-platformo daydream. Displej je sicer med najbolj svetilnimi, kar mu dvigne vrednost na plaži, a minusa sta vidni kot in reprodukcija barv. Bolj tehnično dovršeno od prikaza je 20-mega fotozajemanje, kar kot pri P9 sestoji iz sodelovanja dveh kamer in laserske diode. Slednja skrbi za instantno ostrenje, medtem ko dodatno, monokromatsko oko daje informacijo o svetlobi in omogoča globinsko megljenje. Žal slednje ne deluje privzeto, marveč le v lastnem modusu in samo ob fotografiranju. Podobice so na nivoju konkurentov, brez pretiranih odstopanj. Itak pri foničnih fotkah več­krat kot obča kakovost šteje (umetna) barvitost, ki je odvisna od softverskih algoritmov. Zato pozdravim nekaj foto- in videoučinkov za sebkanje ter snemanje premikanja, recimo vode ali luči v temi.

Opazne kakovostne razlike dve kameri ne data, omogo­ča pa naveza globinsko gledanje. To simulira bolj pri­prto zaslonko in megli ozadje. Tudi naknadno.

Vmesniško želi Huawei inovirati s členkovnimi gestami. To pomeni, da s komolcem kazalca namesto z meh­ko blazinico potrkaš za screenshot, narišeš C za kamero ali M za muziko. Toda po mojih izkušnjah take 'bližnjice' niso baš koriščene. Isto velja za razdeljen zaslon, ki ga omogočajo le sistemske aplikacije. Mnogo bolj uporabna sta denimo LGjev potrk za prižig in Moto­rolino potresenje za vklop lučke. Nadalje sem pogre­šal stalno vidnost ure in notifikacij (always on), kar furata oba Korejca ... da se naprava sama od sebe prižge, ko jo vzameš v roke ... in da ob klicu vidiš pretekle komunikacije s stikom. Pri huaweih me moti tudi nesmisel, da ni mogoče kombinirati prstnega odtisa z vzorčno kodo. V pozitivni ponudbi pa so nočni, toplejši način prikaza, opozarjanje za električne porabnike v ozadju, utripanje ledice ob zgrešenih klicih, privatni način za skrivanje ljubic in enopotezno pomanj­ša­nje zaslona za enoročno rabo. Všeč mi je pri znamki takisto vrsta lepih predpripravljenih podlag, ki se lahko dinamično spreminjajo.
Ob koncu dneva je mate 9 velik fon, ki s postavko 700 evrov stane dvestotaka manj od drugih tavelikih prvakov. Je soliden aparat s presenetljivo dolgo baterijsko vzdržljivostjo in čistim okoljem, a niti slučajno ne 'korak pred ostalimi', kakor veli njegov slogan. Še za izvedenko pro z višjo razločljivostjo ekrana in njegovo zavihanost čez robove, ki v Sloveniji ni naprodaj, to ne bi veljalo. Huawei se bo za tako bahanje moral bolj potruditi, vzpostaviti omembe vreden ekosistem in nuditi dodano vrednost. 

Huawei mate 9 objavljeno: Joker 283
februar 2017