Revija Joker - Samsung gear 360

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Samsung gear 360
Samsung gear 360
...
LordFebo

Odkar imamo fotoaparate stalno pri roki, smo obsedeni z ujemanjem spominov. Pri tem stremimo k vedno svežim izraznim možnostim, zato smo navalili na akcijske kamere in selfie sticke ter nas mamijo fotodroni. Kakovost je često drugotnega pomena, ako je zorni kot ali fotografski efekt nekaj posebnega ter če se da sliko pri priči deliti s soljudmi. Najbrž bodo med ekshibicionističnimi uporabniki slejkoprej prišli v modo celo modrozobi rektoskopi. A najprej se bodo razpasle sferične kamere, tiste, ki posnamejo dogajanje okrog in okrog. Sprva so to omogočale drage naveze več aparatov in ročno spajanje posnetkov. Danes pridejo take zajemalke v žepni izdaji, medtem ko za obdela­vo poskrbi kar mobilnik. Na policah je že nekaj tosortnih izdelkov, med drugim LGjev model, ki smo ga preizkusili v Jokerju 274. Zdaj je na vrsti Samsungov gear 360 s krogelnim, bolj privlačnim videzom.

Cam 360 sicer ni napačna naprava, a za osebno rabo je gizmo drag in ima omejeno rabo. Boš soljudem obkrožujoče posnetke kazal z VR-čebrom?

Čeprav se za predogled in nadzor kamera gladko poveže z mobilnikom, se da z njo sceloma upravljati neposredno, čemur rabita mini displej in prožilni gumb. Princip delovanja je umeven: dvoje ribjih očes bolšči v svet nič manj kot 180-stopinjsko, softver pa posnetka brezstično seši­je v obkrožujoč prizor. Smoter takega snemanja je raznovrsten. Na mizo postav­­ljena kamera bo enakovredno videla omizje, s koncerta se bomo vrnili z vsesmernim vzdušjem in not­ranjost cerkve bo v celoti zaobjeta z enim škljocem. Pri tem bo 'last­nik' vedno na posnetku, kar za posedovalce kamer obi­čaj­no ne drži. 360-stopinjsko panoramo je nato moč deliti na Facebooku, YouTubu in Google Photos. Gledalec se v končnem rezultatu z miško, prstom ali nagibanjem telefona prosto premika v vse smeri ter približuje pogled. Oziroma se 'naravno' razgleduje z rabo geara VR (prizori so seve­da ploskovni, ne 3D). Poleg tega vsaka 360-kamera omogoča klasično fotkanje z enim samim zrk­lom, kar da izredno širokokotne viste.
Zapisano se bere nadmočno, vendar je praktična vrednost takega onegaja resnici na ljubo omejena. Težava obkrožujočih fotografij je, da si z njimi prav veliko ne moreš pomagati. Lahko jih zgolj kažeš na telefonu ali deliš na enem od omenjenih omrežij. Ni jih moč urejati na fonu, še popraviti barv ne. Ni jih moč poslati pripetih v mail ali v sporočilo, le kot link na omenjene servise. In ni jih moč skozi privzete viewerje gledati na računalniku, teveju ali konzoli. V vsakem od teh primerov se bo pokazala navadna, ravninska in statična slika, kar je seveda neuporab­no. Dodatno nekul je, da določene načine pogleda nudi izključno Samsungov telefonični program, ki nima izvozne možnosti. Če želiš spraviti všečen zorni kot iz obkrožujoče panorame v navaden jpg, moraš neelegantno zajeti screenshot. Še manj združljiv je 360-video. Sferični posnetki, mirujoči ali gibajoči, pač niso uveljavljen format. Morda bodo postali, a tedi bo današnja kamerica že zastarela.

Kot ljubitelj fotografije sem bil sprva nad novo ’perspektivo’ navdušen. Toda kakovost obkrožujočega posnetka je precej nizka, uporabnost pa še nižja. Bolj uporabno je navadno širokokotno fotkanje.

Samsungove 360-scene nimajo vnebovpijoče kakovosti, ki jo izkazujejo spletne panorame z desettisoči piksli. Resda je zaslonka f/2.0 in razločljivost 7200 x 3600 oziroma 3840 x 1920 za video. A tipalo ima manj pikslov in končni izdelek je za resnejšo produkcijo nepodroben, nebarvit in zvečine popa­čen. Opazen je šiv med poloma, kar gre na rovaš več­jega razmika med lečama kot pri ploščati LGjevi in Ricohovi konkurenci. Če je na stičišču obraz ali linija, lom zelo zmoti. Malce kislo je takisto, da programček ne zna odretuširati prilože­ne­ga stojalca, katerega črna zaplata je vselej vidna. Pri LGjevem ozkem 360 camu, ki stoji sam od sebe, se to ni dogajalo. Prav tako bi lahko bil vdelan boljši mikrofon, tak, ki bi jasneje zajel bučne prireditve.
Zavoljo naštetega gear 360 za večino izpade kot sicer zanimiva, toda kratkoročna igračka, ki stane konkretnih 370 evrov. Njegovo dejansko korist vidim edinole pri prodaji nepremičnin. Navadni fotonavdušenci pa počakajte še eno generacijo, da se kakovost okrepi in format razširi. Oziroma da bomo vsi opremljeni z VR-naočniki. 

Tak krogelni učinek je zanimiv, ampak kaj, ko je na voljo izključno na telefonu, program pa niti nima možnosti izvoza in moraš grebniti screenshot!

Samsung gear 360 objavljeno: Joker 282
januar 2017