Revija Joker - Lenovo ideapad Y910

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Lenovo ideapad Y910
Lenovo ideapad Y910
...
Aggressor

910tka je pomladitev lanskega Y900, in sicer z geforci najnovejše generacije, družine 1000. Gre za Lenovovega paradnega konja med igri­čars­­ki­mi prenosniki, pri katerem niso štedili z bonbonč­ki. Mrcina je zgrajena na stasiti notranjosti s prenosniškimi inteli družine skylake prav do najmočnejšega core i7-6820HK in z omenjenim geforcem GTX 1080. Naslanjajo se na bolnih 64 GB rama (!) in terabajt sučnega diska v navezi s pol tera SSDja. Odličnosti se nadaljujejo na zunanjo stran. 17,3-palčni zaslon je sorte IPS loč­ljivosti 1920 x 1080 in zmogljivosti G-Sync, kar pomeni osveževanje do 75 hercev. Od­lične kontraste ima in nisem opazil bistvenih nihanj v svetlosti po površini. Velja pa omeniti, da je zrcalne sorte. Poskrbljeno je tudi za slušni del čutil, in sicer s solidnima stereozvočnikoma ter nizkotoncem. Med vtiči najdeš po dva za USB 2.0 in 3.0, pa thunderbolt 3 in DHMI 1.4.

Toda skorajda prej kot zaslonu se začneš čuditi tipkovnici. Ne (le) zato, ker je mavrično osvetljena, marveč ker ima hecno kombinacijo mehanskih pritiskal in nizkih (chiclet) kapic. To da sprva precej nenavaden občutek, če si vajen dolgega hoda knofov z namizniških tastatur. A ko se navadiš, vidiš, da je umotvor uporaben. Prirejanju barv osvetlitve ozadja rabi programje Nerve Center, koder so poleg tega zbrana diagnostična orodja in celo samodejno navijanje geforca. V bistvu se ti za pobrzinjenje frek­venc sploh ni treba ukvarjati s softverom, saj v zgornjem levem kotu izdelka ždi stikalo za turbo. Ta takte enopotezno vrže na najvišje vrednosti.

Nerve Center je simpatično okolje z logično postavljenimi razdelki. Mu pa manjka finejših nastavitev in predvsem natančne kontrole vrtljajev glavnih ventilatorjev, kar bi zelo pomagalo pri hrupu.

Žal tega ponavadi nočeš napraviti, saj ima Y910 opazne težave z gretjem in glasnostjo. Naprava sicer dosledno poganja vse najzahtevnejše igre, kot so Battlefieldi. Toda v turbo načinu prične grafična za­virati, zaradi česar postane ta precej brezvezen. Tipkovnica ostane ves čas hladna, zato pa je spodnja plat zelo vroča. To je seveda posledica tega, da so Kitajci silno moč spakirali v nenavadno kompaktno kovinsko ohišje, manjše od tistih gorostasnih, ki jih imajo konkurenčni alienwari in delli. Ob­enem naprava tehta samo dobre štiri kilograme in pol! Očit­no so res štedili na hladilniku, kjer praksa pač kaže, da neke hude magije ne moreš početi.
Y910 je igralski laptop za tis­te, ki jih hrup zaradi nebrzdane moči ne moti, saj imajo vendarle slušalke na uhljih, in hkrati prenosnika nikdar ne nameravajo imeti na kolenih, tudi če je Y910 za to celo pogojno dovolj majhen. Cena tri tisoč evrov je zasoljena, toda nič bolj kot pri konkurenci. 

Lenovo ideapad Y910 objavljeno: Joker 280
november 2016