Revija Joker - Lenovo ideacentre Y710 cube

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Lenovo ideacentre Y710 cube
Lenovo ideacentre Y710 cube
...
Aggressor

Redni obiskovalec LAN-zabav je pri izbiri PCja razpet med klasično kišto, ki je nerodnejša, toda poceni in prilagodljiva, ter igričarskim prenosnikom, ki ponuja dobro prenosljivost za še vedno znatno višjo ceno. Lenovovi inženirji skušajo z Y710 cubom udariti nekam vmes, saj je zgrajen okoli kompaktnega kvadrastega ohišja za prenašanje, v katerem se potijo običajne namizniške izvedenke procesorjev in grafičnih kartic. Z merami 4 x 3 x 2,5 decimetra je velikosti malo zajetnejše škatle mini ATX, tehta pa dobrih sedem kilogramov. To sicer ni tako malo, toda odlično zasnovana ročka na hrbtu omogoča res neproblematično tovorjenje naprave, naj bo do avta ali v sosedovo sobo. Druga odlika cuba je zunanji dizajn, saj z robotske maske žari Lenovov ipsilon in reč je nasploh videti prav fletna. Nima pa okenc v notranjost ali neonk, kakršne ponavadi najdeš na bolje zmodanih računalih za LANe. Ohišje je trdno in na izpostavljenih mestih prevlečeno z gumo. Nad masko spredaj najdeš dve luknji za USB 3.0, pa še tisti za slušalke in mikrofon.

V notranjosti je moč izbirati med Intelovimi procesorji šestega rodu (skylake) in geforci družin 900 in 1000, torej aktualne in prejšnje. Pomnilnik seže do 32 gigabajtov, diskovje do 2 TB plus SSD. Nadgrajuješ lahko brez ovir tudi sam, saj do drobovja hitro prideš skozi stranico z odstranitvijo dveh vijakov, seveda pa je zaradi majhnosti vse dokaj utesnjeno. Šibka točka cuba je hladilnik, ki je glasen, ker vrtljaje ventilatorja pod masko prevečkrat požene do visokih obratov. Celo tedaj, ko samo šariš po spletu. To je problem ne samo doma, marveč v družbi, kjer prisotni ne bi radi poslušali sesalnika. Podobno kot prenosniki ima cube svojo inačico programja Nerve Center za nastavljanje barve ledic, opazovanje vitalnih podatkov računala in navijanje grafične kartice. Toda niti z njim mi ni uspelo zauzdati glavnega zrakomlata. Še ena zanimivost je brezžični vmesnik za joypad xboxa one. Zaradi tega slišiš marketingarje napravo oglaševati kot 'konzolno izkušnjo', kar je seveda bedarija. A zmogljivost bo slehernik, ki rad koristi igrator na PCju, pozdravil. Po drugi plati zadevo privzeto prodajajo s pogrošnima primerkoma tastature in miši, na kar bodi pazljiv.

Lenovo je v nekaj letih razvil lušten zaključen repertoar igralskih naprav z rdečim ipsilonom na maski, kakršen je testirani Y710 cube. Mašine radi postavljajo na ogled skupaj s solidno mehansko tipkovnico, toda vedi, da jo moraš običajno kupiti posebej.

S ceno od 1600 evrov navzgor je cube tudi cenovno med desktopi in prenosniki. To ga zares omeji na tisti del kupcev, ki potrebujejo PC za prenašanje, saj bodo drugi v zameno za ročaj izgubili preveč – prostorno in hladno notranjost, kar nenazadnje doprinese k problemom s hladilnikom. Ampak če spadaš v točno to skupino in stalno igraš s slušalkami na ušesih, je Y710 cube simpatična stvarca. 

Lenovo ideacentre Y710 cube objavljeno: Joker 280
november 2016